Много полезни съвети и мнения, чета с интерес всяка написана дума. Не знам защо сте останали с впечатление, че съм сложила розови очила. Ясно осъзнавам трудностите, които предстоят и се подготвям психически за още по - големи. Но едно знам със сигурност, че всяко положено усилие в Канада би ми се възнаградило, за разлика от България. Тук в БГ, колкото и да драпаш, колкото и да дерзаеш, нямаш ли чичо владика си обречен. Както обичам често да казвам, по - добре чистачка в Канада отколкото проектант в България.
Относно 10 хил $, знам че са малко , но за съжаление няма откъде да взема повече. Процедурата до самолетните билети ще ми излезе 15 хил лв, ако успея да взема още 15 хил лв ще е добре.
Като за начало смятам оттук да се намери квартира и да се по обзаведе с най-необходимото за първо време. Надявам се за целта да ми помогнат наши сънародници. Търсенето на работа оттук, ще се състои в това да се проучва пазара на труда, да се изпращат резюмета и мотивационни писма и дори да се разговаря по телефона, ако има такава възможност. Моят мъж е с много добър английски, живял е и е работил в чужбина ( Англия) и се надявам , че сравнително бързо ще успее да намери работа. Ако успее с извънреден труд да докарва по 2000$ на месец ще е много добре, като за начало. Нямаме намерение да си купуваме кола в началото, докато не се уверим, че можем да си го позволим. Наемът който очаквам да плащам е около 1000$ , надявам се още 1000$ да стигат за храна и ще ни трябват от 500$ до 1000$ на месец за графа други (транспорт, учебни помагала за децата и всичко останало, което не може да се предвиди като регулярен разход). В такъв случай, всеки месец, докато аз започна работа, ще трябва да се харчат около 1000$ готови пари. Ако приемем , че сме тръгнали с 10 и при самото пристигане ще изхарчим 5-6 за квартира и мебели и разни таксички за изваждане на необходимите документи, означава, че ще останат 4 000 от които ще мога да взимам в следващите 4 месеца по 1000, за да връзваме двата края. Още преди да са свършили окончателно парите се надявам аз да съм си намерила работа , предполагам почасова , с която да успявам да печеля около 800-1000 на месец. Също така се надявам и на детски надбавки, които доколкото знам са по около 300$ на дете на месец, но да си кажа честно не знам как стои въпроса с тях и какво трябва да се направи. Надявам се тук във форума да намеря нужната информация.
Общо взето в главата ми се върти мъгляв план, но нали заради това пускам и тази тема за да може да се дискутира и да ми се изяснят повечето неща. Докато планът ми не стане ясен , с няколко резервни варианта, няма да си позволя да си купя самолетните билети.
П. С. Не съм казала, че Ванкувър е незаменимото място. Просто това е градът , които събра в моите очи повече позитиви на "първо четене". Разбира се, че ще се чувствам най - добре там , където има повече възможности за добър живот.
Благодаря ви, ценя високо всяко ваше мнение