Здравейте приятели! Вече и ние можем да се похвалим със заветните сертификати

Ето и малко инфо как мина интервюто при нас: Аз - ниво на френски 7/7, сертификат TCF B2, английски 7/7, съпругът ми с френски 4/4 и английски 6/6. Интервюто ни започна точно в 9.00 и завърши точно в 10.00 часа

Искам да ви кажа, че мосюто е много приятен, усмихнат и благ човек, та дори и аз, която принципно се паникьосвам по всякакви интервюта бях изключително спокойна. Така че няма от какво да се шашкате. Обстановката според мен беше доста спокойна и приятна. И цялата среща се провежда, за да се проверят вашите документи и да споделите с мосюто защо искате да емигрирате. Ето и какво ни попита мосюто:
1. Разбирате ли ме? На което ние и двамата кимаме утвърдително
След това се обърна към мен. Поиска ми последната диплома. Пита ме колко години съм учила за магистър. После поиска дипломата за бакалавър.
2. Какво работите в момента. Попита ме дали знам какъв е аналога на тази професия в Квебек - това му е нужно, за да разбере как да ви класифицира според тамошните професии в сертификата за селекция.
3. Поиска брачното свидетелство, след това трудовата книжка. Преводачката му превежда откога докога какво съм работила, а той през това време си отбелязва разни неща в компютъра.
4. Попита ме дали имам фишове за заплата - дадох им за последните 3 месеца
5. Попита ме дали съм търсила работа в Квабек. Отговорих, че има доста обяви, свързани с това което работя и той поиска да види някои от тях. Попитаме с какво се занимават фирмите, къде се намират и какви са им изискванията.
6. Защо искаме да имигрираме и защо в Квебек.
7. Какъв е процентът на безработица в Квебек. След като му казах ме попита от кой месец са тези данни, аз му казах, че са от тази година, но не си спомням месеца

Казах му също и колко е процента на безработица в Монреал.
8. Попита ме какво знам за Квебек. Какво производство имат - сетих се само че произвеждат много хартия и главният им износ е към САЩ

А той ме попита дали били правели коли там... Откъде да знам.. Отговорих му: Може би

И всички дружно се засмяхме
9. Кои са главните градове в Квебек.. Изброих му няколко, но явно единият не го бях запомнила добре и той се позачуди. Обясних му, че е близо до Монреал и съм го гледала, защото съм искала да видя цените на наемите и накрая той успя да се сети за кой град говоря
10. И тук ме попита как вървят наемите
11.Какъв софтуер използвам в работата си
На английски ме попита само един въпрос: Какви смятам, че ще бъдат трудностите, с които ще се сблъскаме в Квебек.
Общо взето май това бяха въпросите към мен.
Съпругът ми се беше притеснил доста и с него не успяха да си поговорят кой знае колко. Попита го какво представлява Стопанското управление, защото това му е специалността. Какво работи в момента и какви трудности мисли, че ще имаме в Квебек. При последния въпрос ползва преводачката.На английски нищо не го попита.
Това е от нас... Успех на всички, на които им предстоят интервюта! И спокойно, не е толкова страшно!