Разумно ли е онлайн пазаруването в Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Uspial
Изгонен от форума

Re: Разумно ли е онлайн пазаруването в Канада?

Мнение от Uspial »

Затварям офиса в 18 часа. Магазините работят до 21 часа.
Хем се разхождам по магазините, хем съм навън сред хора, хем с някоя мадама а продукта го пробам и получавам ведната от магазина , утре вечерта ако искам мога да го върна, да го заменя за друг ако през деня не ми е харесал и всичко това без да пречи на бизнеса.
Все си мисля че тоя вариант и за мен и за мадамата и за бизнеса е далеч по добър, по интересен, по безрисков отколкото да ида в къщи и да кеся пред компютра като се ровя в е-бей за да спестя 30 долара и да си усложнявам живота. То направо ми звучи пенсинерски и скучно все едно съм на село и няма магазин.

Дори е-бей и други онлайн доставчици изобщо не предлагат тази екстра гараниця при която ако се развали имам право да го върна и заменя веднага без да чакам и един час да не говорим за месец.
С две думи ме ограничават, лимитиран съм , поставят ме в неудобно бизнес положение и трябва аз да играя по тяхната свирка и да чакам вместо да си платя 30 долара екстра и те да играят по моята.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Нямам желание повече да слушам самохвалебствия, ето нещо от сайта на Статистик Канада от есента на 2008-ма година за това какви са били тенденциите в он-лайн пазаруването в Канада преди 3 години. (Копирам само част от текста, в линка има и някаква таблица)

http://www.statcan.gc.ca/daily-quotidie ... 7a-eng.htm

E-commerce: Shopping on the Internet

Monday, November 17, 2008
2007
Previous release
More Canadians used the Internet to purchase goods and services in 2007, placing almost $12.8 billion worth of orders, up 61% from 2005.

This increase was driven by a larger volume of orders, which rose from 49.4 million in 2005 to 69.9 million in 2007. The proportion of orders placed with Canadian vendors declined slightly from 57% of the total in 2005 to 52% in 2007.

More than 8.4 million Canadians aged 16 and over made an online purchase in 2007, up from nearly 6.9 million in 2005. They accounted for 32% of Canadians in this age group, compared with 28% in 2005.

Not all online consumers participated equally. The top 25% of "online consumers," who spent an average of $5,000 during 2007, were responsible for 46% of orders and 78% of the total dollar value.

Internet shoppers were also more likely to pay directly online. About 82% paid directly online for some or all of their purchases, up from 75% in 2005.

Even so, 77% of these online consumers expressed concern about online credit card use.

Albertans heaviest online shoppers
Among those Canadians aged 16 and over who used the Internet in 2007, 44% made an online order. This proportion is lowered slightly by including those aged 16 and 17 in the 2007 survey. Regionally, Internet users from Alberta were the heaviest online shoppers in 2007, with one-half placing an online order.

While the vast majority (97%) of teenagers aged 16 and 17 used the Internet, only 25% used it to make an online order.

Demographically, Internet users aged 25 to 34 were the heaviest online consumers, with more than one-half (51%) ordering online.

More paying directly online
The most common types of online orders were travel services, books and magazines, other entertainment products such as concert tickets, and clothing, jewellery and accessories.

About 82% of online consumers paid directly over the Internet, using a credit or debit card, for some or all of their purchases in 2007, an increase from 75% in 2005.

Internet supports retail
For many Canadians, the Internet has become a supplement to traditional retail shopping more than a substitute.

In 2007, 43% of Canadians logged on to do research on products, or to "window shop." Of these window shoppers, a majority (64%) reported that they had subsequently made a purchase directly from a store.

The most popular items for browsing were consumer electronics, such as cameras and VCRs; housewares, such as large appliances and furniture; and clothing, jewellery and accessories.

Security concerns persist
In 2007, one-half (50%) of all Canadians, whether or nor they went online, reported that they were very concerned about online credit card use.

This level of concern dropped to 34% among those who had actually made an order (with or without online payment), and it was even lower (30%) among the minority who were the "top online consumers."

These levels were higher in 2005 for all three groups. Survey results showed that Canadians were less likely to be very concerned about security if they had used the Internet longer and for more activities.

Canadians were more experienced users in 2007, with 54% reporting five or more years of Internet use, up from 45% in 2005. Among the "top online consumers," 91% had used the Internet for five or more years in 2007.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Uspial написа:..Хем се разхождам по магазините, хем съм навън сред хора, хем с някоя мадама...
Това с мадамата ме развесели. Надявам се, минувачите да не се смущават от общуването ти с въображаеми красавици.
Я стига си отбягвал въпроса за "луксозната" си кухня! Клен? Бор? Гранит? Мрамор? Или талашит и термопласт, както 99% от съседите ти?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

KOKO,мерси за отговора.
Колеги,вие някога били ли сте обект на интернет измама.Как сте реагирали в такъв момент,и най-вече как разбрахте.
Забелязвам в сайтове за онлайн продажби се изисква номера на картата...и др. подробности,което не ми се нрави много.
Интересно ми е,дали банката с която оперирате има някаква функция,чрез която да ви предпази.Т.е. да ви питат дали сте съгласнини с дадено плащане,с оглед на това да се предотвратят ненужни харчове без ваше знание.Понеже не съм вещ в тези неща,да попитам. ;)

Разбрах че има гаранция на стоката по интернет...във нея би трябвало да има и адрес на фирмата,която ще извърши ремонта,при евентуална повреда...нали така? Смятатте ли,че са коректни,за разлика от тука....не всички,но ги има и такива.
Последно промяна от martatabs на Съб Май 08, 2010 2:30 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

То ясно, че сме мизерници недостойни за вниманието на Успелия. Викам да престане да ни отделя толкова време, щото на всичко отгоре сме и тъпи не се поддаваме на превъзпитание. :rofl:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

martatabs написа:Колеги,вие някога били ли сте обект на интернет измама?
Разбрах че има гаранция на стоката по интернет...?
Никога.
Но някой направи копие на дебитната карта на жена ми докато е пазарувала в някой местен магазин (физически).

Гаранцията е същата, каквато е и от магазините. Наскоро си купих Cordless hammer drill Bosch, обадих се по телефона на производителя, казах им името на продавача и безпроблемно ми регистрираха 3 години гаранция.
Веднъж една Bluetooth джаджа за $60 дефектира на втората седмица. Платих си $12 за шипинг и им я пратих. Изпратиха ми друга след седмица.
Когато пазарувате от Ebay много внимателно вижте какво точно купувате и какъв е рейтинга на продавача! На много стоки с дребен шрифт е упоменато, че липсва важна част, или са OEM (менте), или дори, че става дума само за софтуер за стоката от картинката. Не се лакомете да наддавате за нещо в последната минута, ако нямате време да прегледате детайлите.
Пазарувайте само от Power sellers с хиляди сделки и рейтинг над 99%. Там няма измама.
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Успял най-вероятно се бъзика но аз приемам аргумента..
Аз също предпочитам да купувам от магазин дори и да е "малко по-скъпо" но да имам "Пиис ъв майнд" с гаранции и т.н.
Пазарувам от интернет само ако е нещо което го няма локално... "книги, ДВД" и от сорта..

Така че заяждането настрани аз също не виждам много смисъл да пазаруваш по интернет за нещо и да чакаш да ти го шипнат няколко дни, ако имаш възможност да се разходиш до Мола и да си го купиш...
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Аз не пазарувам много от ибей, може би от две години не съм купувала нищо . Има магазини който си имат сайтове и може да купиш нещо по Интернет, а ако не ти хареса да го върнеш обратно в магазина. А и много често по Интернет имаш по голям избор от самия магазин. Иначе обичам да обикалям по магазини , ама нямам време напоследък, в свободното време да сме някъде навън с детето.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Uspial написа:Кога дойдохте в Канада , кога намерихте работа, развихте кредитна история взехте моргидж купихте имот та вече почнахте да го подновявате и ремонтирате.
Истината е друга. Купихте стари бараки за по евтиничко и сега ще ги подмладявате с нови дръжки за врати и шкафове купени през интернет пак за по евтиничко. Такава ви е цялата работа. Мизерничка.
Ало си бяхте купили ново луксозно жилище сега нищо нямаше да сменяте и така още доста години може и да смените жилището преди да се налага да го ремонтирате.
И откога гарсониера в Квебек за $120,000 се води луксозно жилище? И то в толкова стар блок, че даже няма перални и сушилни по апартаментите?
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

ivandaman написа:Аз също предпочитам да купувам от магазин дори и да е "малко по-скъпо" но да имам "Пиис ъв майнд" с гаранции и т.н.
При повечето от покупките ми онлайн разликата в цената е в ПЪТИ по-ниска от местните магазини при същата гаранция от производителя.

2 от големите покупки, които направих наскоро са стоки, които изобщо липсват на местния пазар. Трябваше ли да се задоволя с много по-нисък клас, но на същата цена от МОЛ-а?

За да си спестят разправиите и разходите от повторно шипване повечето онлайн търговци изпробват стоката преди да ти я изпратят. Нещо, което физическите продавачи обикновенно директно отказват.
Аватар
Преуспял

Мнение от Преуспял »

Uspial написа:Какви кабели какви 45 дръжки за шкафчета и врати.
Абе вие палатки или бараки сте си купували без врати и дръжки та сега ше им слагате дръжки и правите основни ремонти.
Хълц май го е яд, че а-групата има къща с 45 (или повече) брави :rofl:

Между другото, помня статии (може и да е било то телевизията) че пазаруването в интернет е много по-безопасно отколкото в магазина.
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

Към Митето.
120 К беше преди години. Вече е доста повече.
Към Марто
И не са 45 брави а 45 дръжки за шкафчета. Разликата е от земята до небето.
Демек козметична промяна а бараката си е все същата.
Сложила баба нова шапка купена през интернет за по евтиничко и си мисли че станала 20 годишна засукана госпожица. :D
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

В случая, успелият има пълно право :)
КАК да си купя дрежка ако не съм я видял, пипнал, премерил??? Че то всека фирмичка даже си има свои разбирания за L,XL, XXL размери, че и за дебелина тоже :tmi:
Или пък обувки? Или пък яке? Или пък панталони примерно? И като го получиш и искаш да ги върнеш? Кво правиме?
Или пък друг мой конкретен случай, бях решил да си купувам Nokia N900, но поради незнайна причина го няма в Канада, и трябва или по интернет, или директно от хамериката да се изкупи това чудо. Както и да е, ахам вече да го поръчам, но като прочетох колко много хора са имали проблеми, дребни такива, ама проблеми които ще ти струват много пари за да го пратиш този телефон до сервиза в америката.....и просто се отказах ;(
Иначе да, има си предимства интернета, примерно електронни книжки, амазонката бие всички рекорди, или чисто и просто трябва да знаеш много точно какво купуваш и от кого, или в краен случай, ако много много не ти пука дали това което ще вземеш е в отлично състояние (примерно бравата ти за врата се счупи на вторият ден, заради некачествена изливка, ама кво ти пука, нали имаш още 44 такива ;))
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Хълка още ли караш лизинговата кола на банката или я върна,аз да ти се похваля още си карам Шева ,не е мръднал баси москвича :y:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

А за компютърни чаркове вижте този сайт: http://lucomputers.com/site/
или този сайт: http://canadacomputers.com/
Разликите в повечето случаи не са фрапантни, но за сметка на това хората си имат офиси в Торонто (за първият сайт) и из цяла канада (за втоирят сайт), така че винаги човек може да отиде на място и да пипне, или пък рекламира стоката :)
От първият сайт даже си поръчх компютър на чаркове, който после те ми го сглобиха и тестваха, безплатно разбира се :y:
И пак като стана дума, компютър на чаркове може да си поръча само човек който разбира какво прави и как го прави, и какви са рисковете, всички останали, най искрено ви съветвам да ходите до FutureShop, и да си купите готов, марков, в гаранция компютър, ще ви излезе много много по евтино от другият вариант.
Заключено