Не е лоша статията като четиво, но пропуска да отбележи някои фундаментални факти... Всички тези наши родни "недостатъци" е възможно да са
следствие а не
причина (за незавидното състояние на нацията)..
По принцип винаги съм бил привърженик на идеята за "личната отговорност" и че всеки е отговорен за съдбата си, но когато има нещо гнило в
системата от десетилетия и независимо от това какво и как правиш и колко следваш някои "основни" принципи, просто няма как да прогресираш дори и на лична основа защото системата не позволява.. Къде нарочно, къде защото просто не предоставя възможности...
Не, не се опитвам да оправдавам никой.. И мен ме дразни когато видя в БГ някой здрав млад момък как е седнал и се разплул в някое кафене (задължително с цигарката и алкохолното питие) и опява като незадоволена монахиня.. но лично знам много случаи когато трудолюбиви и амбиционзни хора, които се отчайват в БГ, успяват да намерят място под слънцето и относителна удовлетвореност извън "родината".. (Тук не става въпрос за Успели и ПРЕуспели индивиди а за такива които си намерили някаква работа плащат си сметките и се чувстват удовлетворени от живота)
Защо се получава така? Възможно ли е средата да определя стимула или да го преведем на разговорен български (битието определя съзнанието)..
....................
Нека не подценяваме
"Системата" В 99% то случаите тя държи ключа към съдбата на обикновенните хора.. и най-доброто доказателство за това са бившите ФРГ и ГДР.
И в двете държави живеят германци, с еднакви гени, еднакъв външен вид, говорят един и същи език, споделят едно и също минало и
КУЛТУРА.
еднакви фамилни имена а вижте разликата между двете (сега различни въпреки обединени от географска гледна точка) нации.
Едните са цветът на Европа а другите са си горе долу гащници като нас макар и малко по европеидно изглеждащи.. които вече 20 години не могат да поправят щетите от системата която 40 години се оптиваше да ги превърне в нещо различно от това което всъщност са.
Има логика в това.. То е като да построиш една къща и да мине един ураган и да я разруши.. Урагана ще я потроши за няколко минути а ще е необходимо години да я построиш отново или да я реставрираш..
Та горе долу това е ситуацията в България... Брулил ни е 40 години ураганът на комунизмът след това 20 години ни подухват ветровете на "прехода" и все още не сме достигнали момента в който трябва да започнем да реставрираме и да градим нещо ново и различно..
..................
С едно нещо съм съгласен с автора.. Трябва да приемем че нито сме най-умните нито най-интелигентните, нито най-специалните, най-красивите или богоизбраните.. Не превъзхождаме никой с абсолютно нищо, но на равни начала никой не ни превъзхожа и нас.. а това е колкото отрезвяваща толкова и окуражаваща новина..
...Това да "промотираме" жените няма да го коментирам

Явно и този начин на мислене е в "следствие" на ...."нещо"..
Нещо с което не съм съгласен с автора и въобще по принцип.
Време е да изтрезнеем и да спрем да се занасяме по нашата "прехвалена" природа, климът и не знам какви си още псевдо-предимства. (като красивите ни жени например)
Всеки който е обиколил малко свят знае, че нашата природа си е съвсем посредствена а климътът ни е зверски жесток с амплитуда от 70-80 градуса в температурите.. Ако за някои хора това е "хубав" климът имат нужда от сериозен "риалити чек"..