Научи сам френски

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Joya

Re: Научи сам френски

Мнение от Joya »

регистрирай се и няма грижи :y:
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

Ninushevi написа:Искам да ти кажа, че тия транскрипции само объркват нещата. Не е ли то да го чуеш и повториш, няма да се получи като хората.........Опитвай да повтаряш и ще се получи!!! :)
И аз така правя,наистина е лесно,но някой ми убягват,мамка им :lol:
Аз,като споменах съм на Ralaxa,към диска има и PDF формат на учебника.Гледам оттам,слушам,после си записвам (по-слух) произношенията в една тетрадка,урок по-урок.Само да не стане,като "Ken liii,tu libidibi daut iu" :rofl: Колега в един форум (може и в този да е) беше писал,че е добре да се информираш за дадена дума,ако ти е трудно да я разбереш,защото има вероятност да я разбереш неправилно и това може да е проблем в по-нататъшното общуване.Може да е прав.
Аватар
nedelcheva_n

Мнение от nedelcheva_n »

Не се смейте регистрирах се веднага и нe става не знам защо.Както и да е ще го излъжа някак.
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

Да споделя!Реших,вместо да пускам уроците на Relaxa чрез Winamp да ги пускам с BSplayer pro.Забавих плейара,и стана.Сега ми е по-лесно да разбера произношенията.Освен това,реших на една тетрадка да си препиша уроците,цели 20-ет с няколко подточки,ще пребавя транскрипцията,тоест това което съм разбрал относно произношението,и "...напред науката е слънце..." Изображение Понеже ще се пише доста,дано поне да схвана малко от правописа.Успех на всички със самоподготовката.
Phill

Мнение от Phill »

Първо да отговоря на някой от прежде питащите - има версия на Rosetta Stone за Linux, но не съм я пробвал и не знам как върви.
martatabs не съм привърженик на натрапването на мнения, но като чета въпросите ти и начина на мислене се връщам почти една година назад, когато за първи път отворих учебник по френски и със сигурност докато съм го гледал тоя учебник съм имал най-тъпото изражение на света. Не, че към сегашния момент рязко съм си подобрил френския, но стигнах до някои изводи:
1. Според мен такова нещо като френски език няма - има френска граматика, но езика всеки си го говори както може. Или на мен ушите са ми повредени или като слушам радиата, особено за някои думи, самите франкофони ги изговарят всеки по отделно с различно зучене.
2. Следвайки от първото, ти ще трябва да си намериш "твоя френски", който да е разбираем за останалите, но това няма да стане с "Же ън ливр" или "Жу суи ън ом". По този начин без да искаш може да изучиш някой високопланински китайски диалект, но не и френски. Трябва да слушаш и после да се опитваш да наподобяваш, а след това някой да те коригира - е точно това прави Rosetta Stone.
3. От хора, които са минали през френските езикови курсове за емигранти в Канада знам, че се набляга на зомбиращо и не до там приятно повтаряне на едно и също, докато го научиш "и на сън да те бутнат, да го кажеш" - цитат на баща ми, към мен в първи клас по някакъв повод :)
Е, това толкова важно повторение е твърде добре застъпено в Rosetta Stone.

Разбира се без някой хардуерен (хартиен) учебник няма да мине. Хубаво е човек да си обърне нужното внимание на граматиката и традиционните упражнения, но за да проговориш, за да ползваш езика ти трябва .... за трети път Rosetta Stone.
Нямам файда да рекламирам този софтуер, дори би трябвало по-малко да афиширам, че го ползвам :lol:
просто споделям личните си впечатления и съжалявам, че загубих толкова много време с всевъзможни други начини на учене.
Първи урок по френски 18.06.2009
Подадени док. към Виена 29.09.2009
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

Phill написа:Първо да отговоря на някой от прежде питащите - има версия на Rosetta Stone за Linux, но не съм я пробвал и не знам как върви.
martatabs не съм привърженик на натрапването на мнения, но като чета въпросите ти и начина на мислене се връщам почти една година назад, когато за първи път отворих учебник по френски и със сигурност докато съм го гледал тоя учебник съм имал най-тъпото изражение на света. Не, че към сегашния момент рязко съм си подобрил френския, но стигнах до някои изводи:
1. Според мен такова нещо като френски език няма - има френска граматика, но езика всеки си го говори както може. Или на мен ушите са ми повредени или като слушам радиата, особено за някои думи, самите франкофони ги изговарят всеки по отделно с различно зучене.
2. Следвайки от първото, ти ще трябва да си намериш "твоя френски", който да е разбираем за останалите, но това няма да стане с "Же ън ливр" или "Жу суи ън ом". По този начин без да искаш може да изучиш някой високопланински китайски диалект, но не и френски. Трябва да слушаш и после да се опитваш да наподобяваш, а след това някой да те коригира - е точно това прави Rosetta Stone.
3. От хора, които са минали през френските езикови курсове за емигранти в Канада знам, че се набляга на зомбиращо и не до там приятно повтаряне на едно и също, докато го научиш "и на сън да те бутнат, да го кажеш" - цитат на баща ми, към мен в първи клас по някакъв повод :)
Е, това толкова важно повторение е твърде добре застъпено в Rosetta Stone.

Разбира се без някой хардуерен (хартиен) учебник няма да мине. Хубаво е човек да си обърне нужното внимание на граматиката и традиционните упражнения, но за да проговориш, за да ползваш езика ти трябва .... за трети път Rosetta Stone.
Нямам файда да рекламирам този софтуер, дори би трябвало по-малко да афиширам, че го ползвам :lol:
просто споделям личните си впечатления и съжалявам, че загубих толкова много време с всевъзможни други начини на учене.
Розета Стоун си има своите предимства и с този метод се стига донякъде , въпроса е докъде. В края на 3-то ниво (разбирайте 3-ти диск) виждам диалози от рода на "Хайде да отидем в зоопарка. -Добре. Можем да отидем следобяд." Някакси ми изглежда като въвеждане в езика. Това все още е някакво ниво за начинаещи. Във френската версия на Розета почти няма употреба на subjonctif. Едва ли ще е достатъчно за да разбираме и съставяме по-комплексни изречения.
Така че, както казваш става да проговориш и да ползваш ограничено езика, но после трябва да се продължи с други методи. Немалко хора се нуждаят от повече точки за владеене на език за да получат сертификат за селекция. По мое мнение, при добро усвояване на материала от трите нива на Розета основен кандидат би получил 6 точки за френски, придружаващ би получил 2. Казвам го без да ангажирам никого, това са само моите наблюдения и изводи за метода Розета Стоун.
Phill

Мнение от Phill »

loginn нямам представа какво има в трето ниво, тъй като не съм стигнал до него, но не е много меродавно просто да погледнеш на слука в трето ниво и да си направиш изводи. Програмата е направена по особен начин и постоянно има връщане назад за да се преговаря, така че не е изключено да си попаднал на някакъв преговор.
Освен 3-то ниво има 4 и 5-то, но все още не се срещат свободно в нета :(
Ще се съглася с тебе, че нито Rosetta, нито Panorama или който и да било езиков курса са достатъчни за да се борави с езика с оная лекота, с която ползваме българския. Твърде много се съмнявам, че въобще който и да било имигрант, намиращ се в езиковата среда някога достига тази лекота.
Съществения въпрос според мен е до колко човек може да си служи с езика. Има много хора, които сядат с учебниците и зазубрят тонове граматика и думи, обаче като опре до говорене и слушане се получава пълен провал.
За съжаление френския е език, с който трябва да свикнеш за да го разпознаваш. Например в немския думите са много отчетливи, ясни и след като знаеш граматиката и имаш запас думи не е проблем да проговориш (нека да не ме репликират ония, които знаят нещо за баварския диалект :) ). За френския бях писал вече по-горе - двама французи един и същи френски не говорят - то просто не е възможно всички да си изкълчват по еднакъв начин езиците :D
И тук е предимството на Rosetta - тя те кара да слушаш и да повтаряш, това според мен е липсващото звено. Сигурно някой милионер (ако е милионер защо ще иска да емигрира?) би могъл да си позволи да си наеме французойка за учителка, която да му е на разположение по всяко време, но всички останали трябва да търсят друг вариант.
В заключение - няма учебник или учебна програма, която да даде цялото знание за един език, а да не говорим, че знанието без опита е почти нищо.

Много ми е интересно следното явление - софтуера е на разположение на всички. Не се изискват никакви особени знания за да се инсталира, но се срещат мнения от типа на "добър ли е?", "ама колко ще науча френския?", "ама за колко време ще го мина?"
Абе, хора! Вземете и пробвайте, защо трябва да вярвате на моето или на друго мнение? Няма да ви се изтърка харда на компютъра... :fubar:
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

Phill написа:loginn нямам представа какво има в трето ниво, тъй като не съм стигнал до него, но не е много меродавно просто да погледнеш на слука в трето ниво и да си направиш изводи.
В момента нямам време да влизам в подробности, само ще кажа че съм прегледал обстойно и трите нива. Просто дадох пример за сложността на материала в трето ниво. За 4-то и 5-то няма какво да говорим щото не са достъпни за никой от този форум. Ясно е че не можем да овладеем езика на ниво "locuteur natif" с какъвто и да е софтуер, та дори и с учители французи след години учене малцина ще го постигнат. Въпроса е всеки да покрие поне нужното му за вземане на сертификат ниво. За някои може и Розета Стоун да стигне, но това със сигурност не е работно ниво. Иначе не съм нито за, нито против Розета Стоун, споделям моите изводи щото тази тема за това е отворена.
Joya

Мнение от Joya »

Аз мисля, че колкото повече, толкова повече ;)
Минах първият Кампус, сега ще мина и Панорамата, а релаксата и розетата,са за са слушам произношение. Филмите, радиото и тв-то са за да мога да разпознавам. Накрая се надявам да докарам едно прилично ниво, не само за интервюто, а за да мога да се оправя там. Това ми е по-важно с две деца, най-важното ми е на място да мога да комуникирам.
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Phill

Мнение от Phill »

loginn аз не те репликирах защото не ми харесва твоето мнение, а защото съдейки по собствения си опит знам, че повечето хора започват с френския от абсолютната нула и първосигнално започват да събират мнения за различни учебници, преподаватели, курсове и т.н. Все пак е малко шокиращо изведнъж да се захванеш с нещо, което никога не ти е било в полезрението. И точно тук всяко мнение, дори и най-добронамереното, може да се окаже подвеждащо. Какво имам предвид?
1. След като кандидатите пуснат документите към Виена започва обратното броене - времето е ограничено. Особено притеснително е и трябва да бъде за онези, които както казахме са на абсолютната нула, имат деца, ходят на работа и т.н. и освен това трябва да учат езика.
2. Вече уточнихме, че "натив" е трудно, да не кажа невъзможно да стане който и да е имигрант.
3. Най-важното е, дори с ограничен запас от думи да говориш, дори и с грешки - да говориш! Кой би имал по-голям шанс на интервюто - човек, който не спира да говори, макар и с прости изрази и с грешки или такъв, който се изразява граматически добре, има някакъв запас от думи, но едно изречение го сглобява 10 минути?
Всеки, който се познава с успешно преминали интервюто знае, че печелившия вариант е първия.

Аз нямам файда да рекламирам един или друг продукт бил той учебник, софтуер и т.н. Обаче не бих искал някой който е тотално объркан да седне тука да прочете, че Rosetta не е достатъчна и въобще да не я погледне. Това просто не е вярно.
Всеки, който премине един определен етап в ученето стига до извода, че колкото повече знае, толкова повече вижда, че нищо не знае. Не е необходимо да станеш филолог за да минеш интервюто, а да не говорим, че има и такива случаи филолози да не минат интервюто.
Хубавото на Rosetta Stone е, че те кара да говориш и ти показва грешките, това което би трябвало да прави един жив преподавател. В тази връзка да искам да кажа на Joya - ако под слушане на Rosetta имаш предвид звуковите файлчета, то те са към Rosetta, но не са самата програма Rosetta. Трите нива на Rosetta Stone обхващат следните области - основи на езика, поздрави, работа и училище, пазаруване, пътуване, минало и бъдеще, приятели и социален живот, забавления, дом и здраве, живот и свят, ежедневие, места и събития. И на всяко ниво научвате нови думи, слушате, четете, говорите на програмата и тя ви коригира, правят ви се диктовки, на които трябва да пишете за да проверите правописа си.
Мисля, че това е доста широк кръг от познания и ако човек може да говори по тези теми, макар и с прости думи, то той би бил успешен кандидат.
На всички предполагам, е направило впечатлени, че като се смени преподавателя, то той почти в 90% от случаите започва да ви убеждава да смени учебника с по-добър. Това се дължи на старата приказка - "тъй си баба знае, тъй си баба бае". Едните са захапали панорамата, другите кампуса, трети нещо друго и въобще не искат да чуят за нещо извън техните познания.
Моя съвет към всички начинаещи е - експериментирайте! Ако някой ви казва "това е най-доброто" - съмнявайте се! Ходете паралелно при няколко преподавателя, докато уцелите този, който ви пасва на вас. Не робувайте на заклинания - този е по, онзи е най, това става, онова не става - пробвайте.
Пък живот и здраве след известно време ще ви кажа дали може да се мине успешно процедурата с Rosetta Stone (е не само с нея разбира се) ;)
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Phill написа:Моя съвет към всички начинаещи е - експериментирайте! Ако някой ви казва "това е най-доброто" - съмнявайте се! Ходете паралелно при няколко преподавателя, докато уцелите този, който ви пасва на вас. Не робувайте на заклинания - този е по, онзи е най, това става, онова не става - пробвайте.
:y: :y: :y:
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

След всички приказки за тая Розета Стоун накрая я инсталирах и пробвах това с микрофончето и говоренето. С жена ми се пукнахме от смях - понакога изговарях съвсем абсрудни, но близки до звучене неща и програмката ги приемаше. Също произнасяхме правилните думи с доста лош акцент - пак ги приемаше. И си мисля че наистина зле трябва да говори човек (например ако е грък), за да не му приеме думите.

Е.. това беше за първите нива.. та искам да попитам дали на по-високите нива става по-строга тази гласово-анализираща функция?
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

Phill написа:loginn аз не те репликирах защото не ми харесва твоето мнение,
Phill, не съм си мислил това. Нито пък пиша за да споря с теб. Идеята е да се хвърли повече светлина върху даден метод за учене на френски. Някой ще извлече полза от твоите изказвания, друг от моите. Аз не съм казал че Розета не става за нищо, напротив писах че се стига донякъде. Съгласен съм с теб че може да помогне при абсолютно начинаещи.
Ако нещо изглежда като противоречащо на твое мнение, то е защото съм се опитал да оборя общоприети според мен заблуди.
Например, може ли да се мине успешно интервюто само с усвояване на материала от трите нива на Розета Стоун? Може, но както писах по-рано, зависи от точките които не достигат. Ако на някой му трябват 10 точки, ще вземе 6 за френски, 2 за английски, 2 за адаптивност и получава сертификат. Но никой няма да му каже че е франкофон. На друг обаче му трябват 19 точки. Ами тогава ще трябва да учи още доста над 3-то ниво на Розета. Tочно към тази група кандидати адресирам написаното дотук.
Phill написа:Обаче не бих искал някой който е тотално объркан да седне тука да прочете, че Rosetta не е достатъчна и въобще да не я погледне.
Също така не е желателно друг да помисли че Розета Стоун е всичко от което се нуждае за успех на интервюто.
Нека има и двете предвид.
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

demococcus написа:След всички приказки за тая Розета Стоун накрая я инсталирах и пробвах това с микрофончето и говоренето. С жена ми се пукнахме от смях - понакога изговарях съвсем абсрудни, но близки до звучене неща и програмката ги приемаше. Също произнасяхме правилните думи с доста лош акцент - пак ги приемаше. И си мисля че наистина зле трябва да говори човек (например ако е грък), за да не му приеме думите.

Е.. това беше за първите нива.. та искам да попитам дали на по-високите нива става по-строга тази гласово-анализираща функция?
Това е един от недостатъците на RS. Няма добра speech recognition system. Понякога може да кихнеш и да го приеме за верен отговор. Друг път може да повтаряш дума или израз сто пъти и няма да го приеме. В такива случаи е най-добре да се повтори 2-3 пъти и да се преминава към следващо упражнение. Иначе се получава голямо губене на време.
Phill

Мнение от Phill »

loginn тука вече съм съгласен - за ниво 12/12 Rosetta категорично няма да е достатъчна :)
Иначе наистина има някакви моменти, при които програмата не приема изговорената дума или израз, но аз съм забелязъл, че това много се влияе от качеството на микрофона, както и от съдържанието на с, ш и з в самата дума.
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
Публикувай отговор