Здравейте,
Възнамеряваме да стартираме процедурата за Квебек и имам следната неяснота по отношение на мойта диплома.
Завършил съм математика бакалавър в Пловдивски университет 2001 г, но никога не съм работил в тази сфера.
В последствие 2-годишна магистратура отново в ПУ, маркоикономика/специализация счетоводство/, завършена 2006 г. отново без стаж по тази специалност.
Следваща магистратура Софтуерни Технологии в ПУ, завършена 2007, но само една година, с хорариум 540 часа.
Имам стаж като програмист повече от 10 години, но с документи мога да докажа най лесно последните 2.
Та въпроса ми е - мога ли да се надявам да ми признаят последната диплома за Софтуерни технологии поне до бакалавър макар че е само една година и хорариума е толкова малък ? Евентуално с помощта на предишната бакалавърска степен математика, въпреки че е толкова отдавна, но евентуално може да се сметне за свързана .
Също, къде мога да се допитам до официална инстанция на какво се равнява моето образование впредвид трудовия ми стаж ?
Колебаем се между френската и федералната процедура, където хващаме по-лесно точките ...
Благодаря предварително.
Въпрос за диплома
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Re: Въпрос за диплома
Трудовият стаж и образованието нямат никаква връзка помежду си, освен ако специалността от дипломата не е в Списък 2009 с търсените области на образование и следва да се прецени дали да ти се дадат допълнителни точки по този списък.
От описаните от теб специалности всичките ги намираме в Списък 2009, секция "С" - Mathématique (BACC.- 3 ans), Comptabilité et sciences coùptables (BACC. - 3 ans), Sciences de l'informatique (BACC. - 3 ans).
Следващата стъпка е да се провери дали дадената диплома е взета в предишните 5 г. и ако не, дали имаш минимум 1 г, стаж по специалността през последните 5 г. По този показател математиката отпада веднага защото е придобита отдавна и липсата на стаж по специалността от дипломата през последните 5 г. Останалите две дипломи отговарят на този покзател за скорошно придобиване и за специалностите от тях няма значение имаш или не трудов стаж по тези специалности. Това означава, че ще получиш 6 т. отгоре за търсена област на образованието при всички положения.
Ако признаят, че математиката и софтуерните технологии са в една и съща или свързани области то ще получиш и максималните 12 т. за ниво за образование, а не 10 т. както е в общия случай. С други думи по фактор 1. Образование ще получиш общо 18 т.
Сега идва ред на фактор 2. Трудов стаж. По този фактор ще се оценява вече само трудовият ти стаж като програмист след 2007 г. ако има такъв т.е. след придобиването на дипломата за софтуерни технологии. Няма как да ти признаят трудов стаж по специалност, която още не си завършил, колкото и да ги убеждаваш, че си вършил абсолютно същата работа цели 7 г. примерно и преди да си вземеш дипломата.Така че е добре да се погрижиш да докажеш трудовият си стаж като програмист след датата на придобиване на въпросната диплома, останалият няма да ти донесе никакви точки.
От описаните от теб специалности всичките ги намираме в Списък 2009, секция "С" - Mathématique (BACC.- 3 ans), Comptabilité et sciences coùptables (BACC. - 3 ans), Sciences de l'informatique (BACC. - 3 ans).
Следващата стъпка е да се провери дали дадената диплома е взета в предишните 5 г. и ако не, дали имаш минимум 1 г, стаж по специалността през последните 5 г. По този показател математиката отпада веднага защото е придобита отдавна и липсата на стаж по специалността от дипломата през последните 5 г. Останалите две дипломи отговарят на този покзател за скорошно придобиване и за специалностите от тях няма значение имаш или не трудов стаж по тези специалности. Това означава, че ще получиш 6 т. отгоре за търсена област на образованието при всички положения.
Ако признаят, че математиката и софтуерните технологии са в една и съща или свързани области то ще получиш и максималните 12 т. за ниво за образование, а не 10 т. както е в общия случай. С други думи по фактор 1. Образование ще получиш общо 18 т.
Сега идва ред на фактор 2. Трудов стаж. По този фактор ще се оценява вече само трудовият ти стаж като програмист след 2007 г. ако има такъв т.е. след придобиването на дипломата за софтуерни технологии. Няма как да ти признаят трудов стаж по специалност, която още не си завършил, колкото и да ги убеждаваш, че си вършил абсолютно същата работа цели 7 г. примерно и преди да си вземеш дипломата.Така че е добре да се погрижиш да докажеш трудовият си стаж като програмист след датата на придобиване на въпросната диплома, останалият няма да ти донесе никакви точки.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
-
- Обратна връзка:
Благодаря за бързия и изчерпателен отговор !Linko написа:Трудовият стаж и образованието ...
С тези дипломи които изброяваш е невъзможно да не събираш точките.Моя съвет е да кандидатстваш по процедурата за Квебек.По-сигурна е.Единствения недостатък е,че трябва да учиш френски,но пък всеки език е богатство.След максимум година упорито учене на езика ще минеш интервюто без проблеми.Така,че не се чуди,а почвай френския.Той е единствената ти преграда която те дели от успеха.
Човек е толкова голям колкото са големи мечтите му.
Човек е толкова голям колкото са големи мечтите му.