от НОИ ли бележка за доказване на майчинство?
от НОИ ли бележка за доказване на майчинство?
Приятели,нямам много време да търся, затова някой ако може да ми предостави бърз отговор.Една година и 6 м съм била в майчинство през последните 5 г,откъде се взема такава бележка да го докажа-от НОИ ли?
Re: от НОИ ли бележка за доказване на майчинство?
Здрасти,
аз доказах майчинството със служебна бележка от работодателя, в която пишеше, че от тази до тази дата съм ползвала отпуск по майчинство. В справката от НОИ също се вижда, но е малко по-особено.
аз доказах майчинството със служебна бележка от работодателя, в която пишеше, че от тази до тази дата съм ползвала отпуск по майчинство. В справката от НОИ също се вижда, но е малко по-особено.
На мен ми искаха същата бележка от работодателя. От Нои съм им пратила бележка че съм с непрекъснати осигурителни права, но явно не им върши работа за майчинство. Там не пише какъв период съм била по майчинство.
DCS Vienne - 09.11.2009
Visas - 19.01.2011
Arrivee au Quebec - 22.03.2011
Visas - 19.01.2011
Arrivee au Quebec - 22.03.2011
Благодаря ви! 

Защо се налага да се доказва майчинството? За последните 5 години съм била 2 пъти по една година в майчинство, но съм си била на трудов договор през цялото това време, т.е. в трудовата ми книжка стажа си е вървял..
Тепърва ще тръгваме по процедурата, затова се извинявам ако въпросът ми е дискутиран.
Тепърва ще тръгваме по процедурата, затова се извинявам ако въпросът ми е дискутиран.
По принцип, ако майката е била на редовен трудов договор и се е върнала на работа след майчинството, то се включва в трудовия стаж от съответния работодател, тъй като майчинството се изразява в платен и неплатен отпуск за отглеждане на малко дете. Така че майчинство се доказва, ако не сте били на редовен трудов договор, т.е. при два варианта - или изобщо да не сте работили преди да родите, или да сте работили изискуемия от закона срок / едно време беше 7 дни/ и в момента на излизане в болнични за бременност и раждане да сте се прехвърлили към социални грижи. Т.е. майчинството няма как да бъде удостоверено в трудова книжка. За периода на майчинството Соц. грижи издаваха удостоверения, в които пишеше, че периода следва да се зачита за трудов стаж.
Това, което можете да направите, за да удостоверите периода на майчинството, е да подадете заявление до НОИ за издаване на Удостоверение за осигурителен стаж. Със заявлението следва да приложите всички трудови и осигурителни книжки, УП 3 /Удостоверение за пенсиониране, издадено от работодателя, ако сте работили на 4 часа/ - оригинали и копия на актове за разждане на децата. В Удостоверението ви описват майчинството като период и за кое поред дете се отнася.
За мъжете - освен трудови и осигурителни книжки, и УП-та, се прилага военна книжка - оригинал, на база на която в Удостоверението се вписва периода на военната служба като трудов стаж.
И още нещо - ако решите да вадите въпросното удостоверение / а е за препоръчване да си извадите, защото във Виена никой няма да се усъмни в трудовия ви стаж,тъй като освен в регионалния клон на НОИ, то се заверява и легализира и в Международния отдел на централата/, имайте впредвид, че ще ви отнеме около месец от подаване на заявлението.
Желая ви успех!
Това, което можете да направите, за да удостоверите периода на майчинството, е да подадете заявление до НОИ за издаване на Удостоверение за осигурителен стаж. Със заявлението следва да приложите всички трудови и осигурителни книжки, УП 3 /Удостоверение за пенсиониране, издадено от работодателя, ако сте работили на 4 часа/ - оригинали и копия на актове за разждане на децата. В Удостоверението ви описват майчинството като период и за кое поред дете се отнася.
За мъжете - освен трудови и осигурителни книжки, и УП-та, се прилага военна книжка - оригинал, на база на която в Удостоверението се вписва периода на военната служба като трудов стаж.
И още нещо - ако решите да вадите въпросното удостоверение / а е за препоръчване да си извадите, защото във Виена никой няма да се усъмни в трудовия ви стаж,тъй като освен в регионалния клон на НОИ, то се заверява и легализира и в Международния отдел на централата/, имайте впредвид, че ще ви отнеме около месец от подаване на заявлението.
Желая ви успех!
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Здравейте,
ако в момента съм по майчинство и ни извикат на интервю, трябва ли
да доказвам с бележа от работодателя, че съм по майчинство?
Някой имал ли е подобен случай?
Благодаря
Благодаря

AZALIA
Това че си по майчинство означава, че си в платен отпуск за отглеждане на дете, т.е. ти продължаваш да си на работа при същия този работодател. Така че преди интервюто си извади служебна бележка, че си служител на съответната фирма и не си в период на предизвестие. Това е достатъчно - няма нужда да казваш нищо на интервюто, а ако те попитат можеш да отговориш, че си в платен отпуск за отглеждане на малко дете.azalia написа:Здравейте,
Благодаря

DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
- demococcus
Доколкото съм чел в предишни теми, времето в което жената е в отпуск по майчинство не се зачита за трудов стаж от имиграционните. И съответно не носи точки. Така че може би поради това отпада необходимостта да бъде доказвано.
Ако не се включи някой, който може да потвърди от опит, мисля че е най добре azalia да пише едно писмо-питане до Виена, за да си спести вадене на излишни документи.
Ако не се включи някой, който може да потвърди от опит, мисля че е най добре azalia да пише едно писмо-питане до Виена, за да си спести вадене на излишни документи.
По време на интервюто бях в отпуск по маичинство. Дори не стана въпрос за това.Според мен не е нужно да се тормозите с излишни документи.Ако са ви поканили на интервю това значи ,че тях ги устройва подадената от вас информация като трудов стаж и т.н.т.
Поне това е моето лично мнение
Поне това е моето лично мнение