Linko и IRA се (само-)заблуждават и търсят/намират в краткия ми и пределно ясен постинг, подтекст, какъвто аз не съм влагал. Но явно не са в застрахователния бизнес, така че неразбирането им е простено. Не им е простено обаче поднасянето на неверна информация, както и изопачена/премълчана такава. Не само че има разлика м/у осгуировки и помощи - това са 2 съвсем различни понятия. И аз лично се въздържам да давам морално тълкуване, каквото явно вълнува повече съфорумците. Само м/у другото - голяма е и разликата м/у осигуровки и застраховки - и тя е още по-неразбрана - не говоря само за хората от този форум - което пък се използва от застрахователните компании, можете да се досетите как.
Тук ще вмъкна едно малко отклонение, надявам се полезно. Вдъхновено от troll и неговите изключително добри размишления в една друга тема.
Значи, наблягам на факта, че моето наблюдение е лично за да не каже някой - какъв е този да ми казва неща, които аз знам от 1-ви клас още.
Относно правото на информация в Канада - наистина е общовалидно и общодостъпно, което изобщо не означава ЛЕСНОдостъпно, както и че някой друг е длъжен да ви я поднася на тепсия. Правата тук се търсят, изискват и отстояват, в противен случай никой няма и да ви спомене че ги имате тези права. Съществува също и понятието "привилегия", което аз поне тълкувах различно преди да дойда тук. Под привилегия
канадците разбират право, осигурявано ви от обществото, срещу което вие поемате строги задължения. Типичен пример - управлението на превозно средство - не само се задължавате да спазвате ред закони и разпоредби - вкл на ниско ниво - общински - но и се задължавате да заплащате тази си привилегия и то ежегодно, под формата на няколко
различни такси. И се счита за нормално общините да формират бюджет (и) от пътни глоби, преди нарушенията да са извършени. Драстичен пример - регламентите за паркиране в Монреал, с табели и куп други маркировки, за разчитането на които си трябва min. 1 PHD

, или ограничението на скоростта по някои булеварди - 70км по 2-те
леви ленти и 50км в дясната. С две думи - информацията я има и не е частична или скрита, но е завоалирана по такъв начин, че ако не вложиш определено ниво усилия има голяма вероятност да я пропуснеш, и някой със сигурност ще се възползва от твоя пропуск.
Доста дълго стана, но искам да опровергая поне 2 от заблуждаващите твърдения на Linko и IRA. IRA твърди, че на английски и 2-те били "benefits". Това не е вярно. Сумите получавани при временна безработица се наричат unemployement INSURANCE benefits - с главни букви е същината, а benefits най-елементарно на български се превежда "пари". Или както се казва по нашенски - имам да взимам едни пари - ама какви са парите - е, от INSURANCE са.
Linko пита каква е разликата да получиш 300 000 ако си внесъл 300, или ако нищо не си внесъл. Голяма е, Linko. Да оставим настрана заблуждаващите цифри - не познавам никой взел 300 000, нито като осигуровки (пари от осигуровки, ако държиш на терминологията), нито като помощи. За внесените също - пример - аз за миналата година съм внесъл 1200 - само към федералната служба. И така вече 10-та година. Е, да си призная, в началото сумата е била по-малка. Не съм бил без работа, т.е. нищо не съм получил. И въпреки ширещото се във форума мнение за канадците като мързеливци и връзкари, (а българите - умни и работливи, че и красиви, особено ако са от Банско

) смея да те уверя че работещите като мен са мнозинство, и че управлението на
осигурителните фондове, макар и федерално, а не частно, е достатъчно добро за да умножи чрез финансови операции внесеното от работещите, така че да стига за осигуряване (а не подпомагане) на временно безработните ( а не неработещите).
Прав си че има и прилика между двете системи - те са солидарни такива, ето защо осигуряването за безработица става чрез държавна, а не частна организация. Но застрахователния риск си остава, макар поет от бюджета, докато парите за социални помощи (за IRA - в това понятие съществената дума е СОЦИАЛНИ, и отново не "benefits") са просто преразпределение на приходите на съответната провинция, и това
преразпределение е повече политическо, отколкото икономическо. Не мога да отрека и че при осигуровките при безработица, особено напоследък, също има политическо преразпределение, но съотношението с икономическото е обратното на това при помощите. Толкова по въпроса. Съжалявам ако съм досадил, но както са казали още старите гърци премълчаването на част от истината е по-лошо от лъжа.