Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
troll

Re: Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Мнение от troll »

Ей тез са защитници на работещитем несиндикирани в Монреал. Без пари или с минимална такса.
На сайта им има цялото трудово законодателство.
http://www.aubasdelechelle.ca/accueil.html
Това са студенти, но ако се закучи зад тях излизат преподаватели и цял университет, а туй не "е" шега работа.

Ей тука е социала:
http://www.mess.gouv.qc.ca/solidarite-s ... /index.asp
Нарочно давам линкове, а не самите закони щото ако след два днизаконите се сменят тези ще ги актуализират.

Социала тук, от 6-7 години, се нарича "assistance-emploi". :D

Моля да ме извините!
Намерих си чипс под "е" и не винаги фаща! :rofl:
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

kikolilokiko написа:troll, направо си за вики :) да се спретнат няколко статии с полезни съвети
kikolilokiko, вики-то е отворено за всички, които искат да пишат вътре. Колкото повече помощници, толкова по-пълно и по-полезно ще бъде то. Аз пренесох каквото можах от тролските писания - отбелязал съм в края на постовете му кое мнение в коя статия отива и се постарах да ги натъманя в съответните тематични раздели.
petar krastev
Напуснал форума

Мнение от petar krastev »

Аз имах неприятно изживяване в началото на престоя тук.
Почнах една работа-гадна работа,нощи смени,много бач,малко пари,никакви осигуровки.За половин месец работа ми стигаха парите да си платя наема.
Както и да е.Мисля,че беше на втория месец,работим с един,той малко бавен такъв и прави грешки.След поредната грешка му викам най-безобидно българското/но преведено на френски/-Ща убия ве,виж ко напрай.
И кото се почна една-оплаквания на шефа,че съм го заплашвал със смърт.Колко пъти ме превикваха не знам,онзи си взе отпуска да се съвземел.Обяснения писах,викат това ти остава в досието за една година.Ако ходиш да си търсиш другаде работа,не се надявай на препоръки.Викам си тези се взеха насериозно.
Не че не смених работата после,ама се разкарвах няколко дена като ранен синигер,щото кой да ми каже да си държа езика и да се усмихвам на шефа,когато той ме залива с говна.Та това е за началото само,после като си намерите работа сред интелигентни хора,в фирма с синдикат и се докажете на какво сте способни и какво можете,като дойде шефа да ти каже да направиш нещо-спокойно го пращаш да пасе с думите"аз според тебе за такава гадна работа ли съм тука, или чакай,че сега ми се пикай, или не виждаш ли,че съм зает,кажи на някой от новите,или добре,ама след половин час щото сега отивам да пуша и такива от сорта.
В началото не се карайте с колегите си,само ги слушайте и се усмихвайте.Много обичат да чуват колко са велики и как без тях фирмата загива,и какъв голям опит имат.След година-две работа ще дойде и вашето време,търпение му е майката.Нещата винаги се получават както ги искате вие,бавно но се получават.

Мод: пренесено във вики, статия "Внимавайте със заплахите".
Аватар
troll

Мнение от troll »

Апартаментите под наем се отопляват основно по два начина(има много други, но туй не е за първите три месеца):
С ток и с "парно", което в същност е водно, при което водата се топли долу в сутерена централно с ток, нафта, природен газ и се разкарва по апартаментите. Радиаторите не се различават много на пръв поглед. Това, по което тутакси ще ги познаете е управлението. Електрическите имат управление във всяка стая, а другите са с управление в хола, които отваря електроклапан в единия край на апартамента и пуска през целия апартамент топлата вода да тече и да отдава топлина.
Аз лично предпочитам тези с електричество, щото са по-гъвкави и ако ти се развали един радиатор не издъхваш прав, както се случва ако ти се прецака електроклапъна.Ако имаш каквито и да е проблеми, по което и да е време на денонощието отиваш право при консиержа,менажера на блока въобще тоз дето представлява собствениците пред теб.
Това отопление има своите слаби страни и те трябва да се познават много добре.
Контролния уред е на около 1.50 -1.60м от земята и системата верно поддържа тази температура там.
Обаче при избрани 24 градуса и при външна температура от -20 на тавана е около 26 градуса, а на пода е 20-22. Колкото температурата пада навън толкова тези разлики стават по-фрапиращи като връзкате е почти експоненциална.
Ако навън е нула градуса и отново сме турили, че искаме да е 24 градуса на тавана е 25, а долу на пода е 22-23.
Борбата с това, е като караш въздуха да се мести по вертикала, с голям вентилатор на тавана, но не е много успешен.Изобщо тук има много отворени пространства. В апартамента има външна врата, врата на кенефа и евентуално врата на спалнята/спалните.Ако сготвиш едно шкембе през зимата, жената се изнася, а и децата отиват с нея. А то хич без шкембе бива ли? Ако изпържиш едни кюфтета, след туй ги сънуваш две вечери, а след туй само мирише.
т.е.
Като гледате телевизор вечер е добре да си вдигате краката. Не случайно тук продават толкова много пейки за крака, фотьойли с дигане на крака и т.н. Ако имате малко дте не го оставяите да играе на пода или повишете температурата. Домашните чехли, които ползвате е добре да имат серьозна подметка, а онез за един долар от доларамата ги оставете за гости.
След трите месеца ще се научите да познавате температурата само като погледнете навън. Асфалта си променя цвета от температурата. Дима от климатици или комини е ясно очертан, вижда се веднага дали и колко вятър има.
-35 при сухо и ясно време е нищо но избягвайте да дишате през устата, не тичайте и не полагайте физически усилия на открито, ако не сте спецялно подготвени.
Обаче -20 при много влажно и силно ветровито време трудно се трае.
Тука имаше един Ралл. Той работи навън през зимата и много ги разбира тия неща.
Ако от устата ви излиза слаба пара температурата е под 10-12 градуса.
Когато е студени е глупаво да се правиш на Хот. :D
Не изпускайте шапката, шала и ръкавиците. Канедиан тайър предлага добро средно ниво в скиорската си секция и за разходка из планината.
Ако ви сменят консиержа докато сте в блока и новия не ви харесва използвайте това за да се изнесете.Казвате, че сте имали уговорки със стария и при туй условие сте влезли да живеете и т.н.Можеш да живееш с лоша жена, но с лош консиерж - никога. :D :D :D

Мод: пренесено във вики, статия "Жилище: Отопление на жилището".
Аватар
troll

Мнение от troll »

petar krastev написа:Аз имах неприятно изживяване в началото на престоя тук.
Почнах една работа-гадна работа,нощи смени,много бач,малко пари,никакви осигуровки.За половин месец работа ми стигаха парите да си платя наема.
Както и да е.Мисля,че беше на втория месец,работим с един,той малко бавен такъв и прави грешки.След поредната грешка му викам най-безобидно българското/но преведено на френски/-Ща убия ве,виж ко напрай.
И кото се почна една-оплаквания на шефа,че съм го заплашвал със смърт.Колко пъти ме превикваха не знам,онзи си взе отпуска да се съвземел.Обяснения писах,викат това ти остава в досието за една година.Ако ходиш да си търсиш другаде работа,не се надявай на препоръки.Викам си тези се взеха насериозно.
Не че не смених работата после,ама се разкарвах няколко дена като ранен синигер,щото кой да ми каже да си държа езика и да се усмихвам на шефа,когато той ме залива с говна.Та това е за началото само,после като си намерите работа сред интелигентни хора,в фирма с синдикат и се докажете на какво сте способни и какво можете,като дойде шефа да ти каже да направиш нещо-спокойно го пращаш да пасе с думите"аз според тебе за такава гадна работа ли съм тука, или чакай,че сега ми се пикай, или не виждаш ли,че съм зает,кажи на някой от новите,или добре,ама след половин час щото сега отивам да пуша и такива от сорта.
В началото не се карайте с колегите си,само ги слушайте и се усмихвайте.Много обичат да чуват колко са велики и как без тях фирмата загива,и какъв голям опит имат.След година-две работа ще дойде и вашето време,търпение му е майката.Нещата винаги се получават както ги искате вие,бавно но се получават.
Голяма грешка!Леко си се отървал!
Да знаеш, че заплахата със смърт тук е криминално деяние, ма е добре да се намеси Омега3.
Тук блъскат, а след туй се извиняват и ако са те съборили ти помагат да станеш и много се извиняват, а всички се смеят. :tmi: :tmi: :tmi:
Аватар
troll

Мнение от troll »

Тук е забранено да се носи какъвто и да е нож на обществено място, освен ако не е свързано с работата ти и всеки секюрити агент, за полицай даже не споменавам, ако те види да го носиш е длъжен да го конфискува и да произведе рапорт.Мухата2 къде си?Арибу?
Тук е мястото да кажа, че ако секюрити агент те докосне, обикновено по рамото, застиваш и можеш само да говориш, всякакви движения се тълкуват като заплашителни и неподчинение и може да употреби сила и спецялни средства за да те озапти.
Става въпрос дори за макетен нож, който тук се нарича "екзакто".
Обаче водопроводно тръбе или монета наточена от единия край не е незаконно да носиш. :D
Забранено е внасянето в Канада на нож с пружина.
т.е. в багажа си, който не е с вас в самолета, можете да сложите мачете, но нож с пружина - не!
е при прекачването може да последват въпроси, но ако го ударите на семейни и религьозни чуства, май няма да имате проблеми.Но може и да го конфискуват като заплаха за националната сигурност.
Обаче не се притеснявайте!
В Канедиън тайър можете да си купите мачете за 19.99 и много и различни ножове, дето е незаконно да ги носите с вас.

А как може да те видят, че го носиш?
Ами тук сгъваемите ножове се носят в калъф на колана. Никой не си ги слага в джоба.А ако го сложи има един клипс, който го държи извън джоба и ти разрешава да го извадиш и отвориш с една ръка.
"Пеперудата" май също е незаконна, ама за нея не съм сигурен.

Мод: пренесено във виики, статия "Лудите и агресията".
petar krastev
Напуснал форума

Мнение от petar krastev »

След всички документи ще дойде време да си търсите работа.Ей там си е ебало майката.Без да плаша много,на на 30-40 изпратени CV ако ти се обади един за да те викне на интервю си голям късметлия.Важи дори и за хора с стаж тука,да не говорим за новодошли.Като отидем на интервю и като почнем да мучим на френски,не е за разправяне.Не трябва да се отчайвате,фирми много,само да ти се работи.добре е ако познати те уредят на работа в тяхната фирма.грабвайте работата и не се чудете,ако не ви харесва или имате други планове за после,тръгвате си и толкова,само казвате на шефа да не забрави да ви изплати отпуската дето сте я заработили.
Аз имах следното преживяване-понеже казвам Петър,ама на френски се пише PETAR,щото нямат ''ъ'',а PETAR значи на местен диалект нещо като=готин човек,ама такъв строен,физически красив.често се използва израза тук BEAU PETAR,MON HOMME което отнесено за жена ще рече-здрава мадама,мой човек.Та изпращам си аз CV-та ,а онези ми се смеят и си мислят че ги базикам и не ибават да се обаждат( се едно аз да се обадя на някой дето се казва Путко Мафани,че и на работа да го взема).Чак накрая като ме отвориха взех да пиша PETER,че да е по-лесно.Та съвета ми е да внимавате как ви е името и някай дребни корекции не пречат.Да не говорим че имената-Диан,Милен,Валери,Ангел(Angel), много готини женски имена тука,и като ви се обадят по телефона и им отговарите с мъжкия си тембър,месните започват да си задават въпроси.
Та успех.

Мод: пренесено във вики, статия "Изписване на името".
Аватар
troll

Мнение от troll »

Готините женски имена дето са изброени по-горе, обикновено са артистични имена на танцьорки.
Та ако вашето име е сред тез е добре да прибавите едно "а" отзад, та да не звучи толкоз секси де.
Щото всичкото мъж ще има определени асоциации.
Ако още сте в БГ пуснете едно търсене с "името си" и "Монреал" "секси" и ако излезат много резултати се замислете как да го напишете.
Щото ако сте БГ личен състав се запитайте, как ще погледнете на кандидатка за касиерка с името Тереза Орловски.
:D или Мария-Антоанета Дьосад. :D
Като дойдете тук и ако имате достатъчно основание можете офицялно да си смените името или да прибавите прякор към него, което е около 50-100 долара.

Мод: пренесено във вики, допълва статия "Изписване на името".
Аватар
troll

Мнение от troll »

troll написа:Как да се държим в "шопа"?

Законодателството в Квебек изисква 1/4 час почивка на всеки 2 часа работа. Платени.За да извоюват това са мрели хора.По обед - половин час(неплатен), а ако работите след 19:00, в 19:00 вече съм забравил колко, ма беше повече от половин час(платен).Мисля, че беше един час, ама ако сте работили от сутринта.Ако работите в офис нещата са по разтегливи. Ако работите в шоп има звуков сигнал, който известява почиваката и почването на работата. Изобщо гледайте другите.Или поне тези, които ви харесват. Сутрин се ходи 15-20 минути по-рано от работното време. Хората седят в кафетерията.Всеки си има място. Това малко отива повече от помощ за новопристигналаи ама ...

Не бива
1. Да си слагате ръцете в джобовете
2. Да ги скръствате пред гърдите
3. Да сядате (освен ако е невъзможно работата да се свърши прав)
4. Да говорите през работно време, освен ако ви попитат
5. Ако спре производството, взимате една метла и почвате да метете
6. Добре е да си свалите от ръката ръчния часовник
7. Да говорите по клетъчния си телефон
8. На някой места да слушате МП3-ойка
9. Ако има проблем за вас известявате старшията
10. Бачкате безспирно с приемливо качество и бързина.

Мод: пренесено във вики, статия "Работа в магазин".
Ей за туй става въпрос! :D
"Шоп-а" е ателие/фабрика/задната част на офис,работилницата!
Място дето се асемблират или продуцират неща.
А в магазина също е верно, но малко е по-различно.
Има един верига магазини Reitmans за женски дрехи в Монреал и там например правилото за метлата, номер 5 гласи , че гладите и подреждате дрехите. Глади се с ютия от разстояние на закачалката. А ако бехме във Флорида щеше да гласи туй правило мият банята. :D
Така, че статията е "работа във фабрика/поточна линия" :D
Аватар
troll

Мнение от troll »

Как се държи работодателя по време на криза?

Първо уволнява последните 20-30-45% назначени и не назначава никой. Задълженията се поделят сред останалите.
Ако го фанеш за гушата и го питаш как смята, че става таз работа, отговора е "Те ще се оправят!".
Реже всичко и разчита работата да върви както обикновено.
Не е добра идея точно вие да му обеснявате, че греши, щото той тъкмо се чуди кой още да махне! :D
Аватар
troll

Мнение от troll »

Шоп-а е повече или по малко място за изпълнение на отделни/уникални поръчки и там е добре заплатено и гот.
Истинското място за работа на емигранта е поточната линия, която още не е изнесена в Китай.
аз един път кандидатсвах на едно място за работа и още като видех паркинга и ми се стъжни. Разбрах, че съм си загубил времето и го ударих на веселба.
Например, ме интервюира Главния Менажер заедно с Личния състав, а аз му казах, че искам да говоря със собственика. На тъпия и неучтив въпрос: "Защо?" отговорих учтиво и скромно, гледайки към обувките си, които струват повече от неговия костюм: "Щото Вие сте служител и не Вие ме наемате на работа, а той!" Ама това е веселба! Аз си знаех, че няма там хляб за мен! После като се връщах по Декари няма да забравя, че в другото платно хората седяха и чакаха , някой да тръгне.Километри коли, дето не вървят изобщо. аз работя на 3.5 км от дома ми и на една кола не мога да направя повече от 6-8 хиляди километри годишно, а тука нормата е под 20 000 км. годишно но близо до това.Това увеличава заплатата ви и ви дава свободно време, което е страшно ценено тук.
Щото има сума хора, които могат да взимат много повече пари, но не го правят, а предпочитат свободното време.
Всеки има своя избор тук.аз туй все повтарям. Ако знаеш каво искаш търси го. Или както пише в Библията:"Търси и ще намериш. Искай и ще ти се даде." :D
jovani

Мнение от jovani »

troll написа:...аз работя на 3.5 км от дома ми и на една кола не мога да направя повече от 6-8 хиляди километри годишно, а тука нормата е под 20 000 км. годишно но близо до това.Това увеличава заплатата ви и ви дава свободно време, което е страшно ценено тук.
Аз този урок го научих по трудният начин (не че не съм го знаел предварително де...) - след като работих близо 4 години на 5 километра от нас (лятото си пърпорех с моторетката) и то на отлично заплащане, се хвърлих да гоня дивото на 35 километра в трафика (магистралата е една малка джунгла и само по-силният оцелява = моторът събира прах...).

От друга страна, ако искаш да се развиваш в бъдещето е добре да си разширяваш кръга от контактите, а това не може да стане ако работиш 10 години на една работа с едни и същи хора. Рано или късно дори и най-печелившите бизнеси стават по-малко печеливши или се затварят и тогава какво правим ако не знаем нищо друго? Наскоро един бивш колега с който работихме преди време в една финансова институция ми се обади и вероятно ще е третият ми клиент. Хората разсъждават просто и когато имат проблем винаги се сещат за най-лесният начин по който да си свършат работата, но за целта би трябвало да ме познават (същият колега никога не ме е търсил, дори години след като напуснах, въпреки че са изкарвали доста пари със софтуера ми, просто не са имали проблеми...).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
troll

Мнение от troll »

Браво jovani!
Е туй е смислено изказване!
Като почнеш на едно място и има много предизвикателства и за около 2 години си се преборил с всичко и след третата година седиш и вегетираш, ма ти плащат добре, де!
Ако си около 40 години е ОК и ако фирмата ще издържи още 20-25 години.
Обаче ако обичаш ветрогонните спортове сменяй работата.
аз се опитвам да давам универсални съвети, които не са ограничени от "моята история" или "моя личен опит".
Проблема е , че jovani ме разбира доста по-добре от новите емигранти, а той няма нужда от моите съвети. :D
Хората са като тока, избират най-малкото съпротивление. :D
jovani

Мнение от jovani »

troll написа:А jovani здравей!
Нема да се майтапиш с новобранците!
Ако ти се закача ела се закачай с мен.
Аз отдавна предлагам на ръководството да отвори един подфорум за инвестиционни съвети от много общ характер, ама те се опъват не знам защо.
Иначе сега е момента за хора с акъл и капитал! :D
Опитвам се да помагам....
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
bonbonka

Мнение от bonbonka »

demococcus написа: Стана хубава тема, мисля че ще е полезна на всички новобранци.
съгласна съм, 4е стана хубава тема. из4етох я цялата и я намирам за полезна :clap: иска ми се да има и такава подобни за другите големи градове - торонто, ванкувър, калгари, едмънтън :hai:
Публикувай отговор