Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
troll

Re: Тъпо ли е да идваме в началото на зимата?

Мнение от troll »

:D
Парите и здравето много си приличат, щото като ги има не са проблем. :rofl:
Според мен, обаче, всеки има някакво здраве (и пари) по рождение и след туй съобразно своя живот ги уголемява или поне не ги разрушава или ги прахосва.
Никой не може да бъде винен/обвиняван за нещата, които има по рождение.
Но за постъпките си всеки човек е отговорен.
Отговорнаста е нещо, което тежи много ако го взимаш на серьозно, а иначе си безотговорен.
Аз имах билети за края на септември и ме вълнуваха сходни мисли за зимата и т.н. и даже се бяхме приготвили с дрехи...и един хубав ден, в началото на юни, звъни телефона и жената отговаря. Слуша! Из един път и окаменява физиономиата и с рязък жест ми протяга слушалката на мен. Обажда се травел агента ми и казва, че е намерил билети за след две седмици... ами тртъгнахме!
:D
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Аватар
troll

Мнение от troll »

Само да кажа, че това, което, формално ви отличава от хората родени тук е историята.
В момента за нормален живот (за мъже :D ) тук се смята следното:
1.Раждаш се!(имаш акт за раждане) в Квебек. - това заменя всички емигрантски карти и паспорти, които вие едвам сте извадили.
2. Учиш "пример"
3. Почваш да учиш "сгондер" и вече почваш да работиш, защото туй ти позволява да си купиш кола, а без кола, няма жена.
4. Некой продължават да учат, ма то ученето е за китайци и прочие емигранти. Колкото и смешно
да звучи, принципа у в Кебек е "Който си го може си го може!" и не му трябва училище и англииски, макар, че понякога помагат.
5. Работа с много бенефити и основното е плаващото работно време и големата пенсия.
6. Вече изплатихме ипотеката и колата и почнахме да акумулираме спестявания, които станаха инвестиции.
7. Говори се за голф игрища, бутилки вино по стотина долара и здравословен начин на живот.
8. Щастлива старост с много екскурзии и дребни удоволствия, които имат голямо значение.
9. "Гушваш букета" и оставяш на наследниците едно 200 000 + долара. Тук няма данък наследство, но ако наследството включва къща и вие не живеете в нея и трябва да я продадете за да делите е мнооого лошо.

Нормално емигранта идва през 5 етап на кебекаря. Тогава кебекаря, вече е положил основите на бъдещето си и ефективно се наслаждава на живота и е събрал вече едно 100-150 хил.Има отличен кредит, кариера, и всякакви качества като за това. И тогава идвате Вие и искате да се състезавате с него.
Ако обаче дойдете 20-годишни на 60 години почти няма да се различавате от местното население. Ако обаче сте дошли на 40 години ... ъъъ ... много е различно.

Всеки ден, в който не сте дошли тук е загубен, ако смятате да живеете тук. :D
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Цитирам от друга тема.
Кураж и не се отчайвайте!
Като начало идете на rue de Lajeunesse. Номерът е 7450. За да отидете там трябва да слезете на спирката на метрото "Jean Talon". След като излезете от метрото трябва да отидете на северния тротоар на улица "Jean Talon". Обръщате се на север и гледате да видите една църква. Както сте обърнати на север въпросната уличка Lajeunesse се пада от ляво на тази църква. Тръгвате по нея на север. Трябва да стигнете до номер 7450. Това е един билдинг с два входа ако се не лъжа. Ще търсите консиержката Мадам Нажари. Телефонът и е 276-9910. Там се дават квартири като могат да се наемат и месец за месец. Разбира се при последния вариант е малко по-висок наема, но си струва да се опита така и ако ви допадне можете да подпишете договор за една година и ще сте на по-нисък наем. Жилищата са добри като за първа квартира а и мястото е възлово. Освен това в този билдинг живеят около 15 бг семейства.
Следващия вариант е "avenue de Kent". Намира се в квартал "Cote des naiges". Tук вече ще трябва да си го намерите сами на картата. От центъра до там има директни автобуси: 165 и 525. Тръгват от спирка на метрото "Guy Concordia".
На улица Кент и викат булевард България. Там се намират нелоши и нескъпи жилища.
Това е което знам за 5месечния си престой в Монреал.
Успех!!!
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... jean+talon

Знам още един блок в Плато, на 5 мин. от метро Лорие. Там също даваха жилища с безсрочни договори. Жилищата са обзаведени, не кой знае как,ама ... има легло, маса за хранене с столове, лампа и май понякога диван. Жилищата са малки обаче 1 1/2, но за двама човека стават.Има баня, голяма стая и малък кухненския бокс, естествени има хладилни и печка. В момента колкото знам няма свободни апартаменти. Цените са сравнително високи - около 480 за 1 1/2. Не взимат предплати , преди нямаше гаранти. Нямам телефона в момента, като минавам покрай блока ще го взема . Има доста българи . Имат общ Интернет. Няма проблем човек да има котка.

Иначе аз дойдох февруари,но ме посрещна сестра ми и още един приятел. В началото бяхме точно в този блок. Преди приемаха българи много лесно , защото консиержите бяха румънци,ама сега са едни латиноси и блока е пълен с такива.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
troll

Мнение от troll »

Ей IRA! :y:
Най-полезния пост!
Докато ние развиваме въпросите на философско ниво т.е. на чаша, то IRA го приземи съвсем добре!
Завиждам ти грозно!
И аз исках да напиша нещо подобно! :)
jovani

Мнение от jovani »

troll написа:Само да кажа, че това, което, формално ви отличава от хората родени тук е историята.
В момента за нормален живот (за мъже :D ) тук се смята следното:
1.Раждаш се!(имаш акт за раждане) в Квебек. - това заменя всички емигрантски карти и паспорти, които вие едвам сте извадили.
2. Учиш "пример"
3. Почваш да учиш "сгондер" и вече почваш да работиш, защото туй ти позволява да си купиш кола, а без кола, няма жена.
4. Некой продължават да учат, ма то ученето е за китайци и прочие емигранти. Колкото и смешно
да звучи, принципа у в Кебек е "Който си го може си го може!" и не му трябва училище и англииски, макар, че понякога помагат.
5. Работа с много бенефити и основното е плаващото работно време и големата пенсия.
6. Вече изплатихме ипотеката и колата и почнахме да акумулираме спестявания, които станаха инвестиции.
7. Говори се за голф игрища, бутилки вино по стотина долара и здравословен начин на живот.
8. Щастлива старост с много екскурзии и дребни удоволствия, които имат голямо значение.
9. "Гушваш букета" и оставяш на наследниците едно 200 000 + долара. Тук няма данък наследство, но ако наследството включва къща и вие не живеете в нея и трябва да я продадете за да делите е мнооого лошо.

Нормално емигранта идва през 5 етап на кебекаря. Тогава кебекаря, вече е положил основите на бъдещето си и ефективно се наслаждава на живота и е събрал вече едно 100-150 хил.Има отличен кредит, кариера, и всякакви качества като за това. И тогава идвате Вие и искате да се състезавате с него.
Ако обаче дойдете 20-годишни на 60 години почти няма да се различавате от местното население. Ако обаче сте дошли на 40 години ... ъъъ ... много е различно.

Всеки ден, в който не сте дошли тук е загубен, ако смятате да живеете тук. :D
Сикуенса, който си описал според мен се отнася за преди "китайската епоха". Щото инвестициите и пенсиите започна да ги хваща липсата напоследък (говоря за лонг-търм инвестмънтс на бейби бумърите)... Дано не ме набедите в черногледство - според мен сега е идеалното време в което бизнес ориентираните с добри идеи и наличен капитал могат да дръпнат напред.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

troll написа: Как се справят емигрантите с туй?
Най разпространеното нещо е приятел,роднина който го посреща, държи в къщи, става му гарант за квартирата, намира му работа и т.н.
т.е. преддоставя му за ползване силата натрупана от него изцяло или частично.
Така е най-евтино, безболезнено и разпространено.
М-Да, Ние бяхме така, но така наречения роднина беше вече извървял трънливия път на имиграцията. И ни спести поне 5 години блъскане и много разходи, защото ни носи в сърцето си! И аз много го обичам също!!! :l:
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

demococcus написа:
ZanzibarHero написа: Задай по-конкретен въпрос към тях, за да бъдат и те по-конкретни.
Целта беше да се посочат минусите на зимата за новите имигранти по принцип. Нямах за цел да търся жилище или съвети за моя конкретен случай.
Може би нещата са свързани и няма как да се коментира зимата, без да се вземат предвид останалите фактори, но за момента не искам да занимавам форума със себе си конкренто.

Като изключим личните фактори, специфични за всеки отделен имигрант, ето сумаризация на казаното дотук:

1. през зимата е мръсно, кално и депресиращо, но парното работи навсякъде
2. договорите за наем се сключват за една година или за по-кратко ако е преотдаване, но цената не се влияе от сезона
3. декември-януари е слаб сезон, но и през лятото има слаби сезони (юни-август)
4. първите три месеца трудно могат да се ползват за обучение, защото се губи време за записване и чакане на ред
5. през зимата е по-трудно за шляене из квартала и за връзване на запознанства
6. някой да те посрещне през зимата е по-полезно от това някой да те посрещне през лятото
7. намирането на работа, познаването на езика, приятелите и първоначалната пачка са много по-важни фактори от сезона
8. без значение дали е зима или лято, човек трябва да е максимално добре подготвен
1. Не е нито мръсно, нито кално, само може да има сняг, но не по улиците и тротоарите, те са чисти. Може да търсиш квартира и във вестниците, които ги има в библиотеката във всеки квартал безплатно, там може да ползваш и интернет. Виж и в този сайт, където обявите са пресни http://montreal.kijiji.ca/f-housing-apa ... QQCatIdZ37
2. И ти можеш да го преотдадеш преди края на договора. Има много апартаменти през зимните месеци които се дават първия месец безплатно, което означава че няма голямо търсене. През лятото броя на емигрантите нараства значително и конкуренцията за жилища нараства.
3 Какво означава слаб месец? за риболова наистина е слаб ;)
4. Приравняването на дипломата е много по-кратко от 3 месеца а някои университети го правят сами. Един номер на китайчето от нашата група: Започна училище с една седмица закъснение, защото беше пристигнал преди една седмица. Подаде документи за финансова помощ и след 4-5 месеца прекарани в сън и блеене в час, се премести в университета в неговата си програма. Може да се започне някоя програма също и докато се намери подходяща работа. Ако двама учат съвсем няма да има проблем с издръжката. Тук са условията за получаване на финансова помощ http://www.emsb.qc.ca/en/adults_en/page ... ies_en.asp, както и официалния сайт http://www.afe.gouv.qc.ca.
5. Има други по-подходящи места за социални контакти през зимата, примерно търговските центрове. На входовете на някои магазини има обяви, които хората поставят, има за апартаменти под наем, за коли и какво ли не. (Метро, Унипри, Жан Куту)
6. Даже и да няма кой да те посрещне поне малко трябва да си наясно къде отиваш, а не като едни симпатяги, които седнали в таксито и казали на шофьора да ги кара в евтин хотел и той ги закарал на южния бряг, чак след няколко дена разбрали че не са в Монреал.
7. Аз ги подреждам така - Език, приятели, работа, пачка, сезон
8. Един професор казал: Колкото повече знам, толкова повече не знам. Така че колкото и добре да си подготвен, винаги има изненади. Всеки с късмета си :)

Когато пристигнеш най-важното нещо ще бъде информацията. Тук почти всичко се върши по телефона, така че набираш правилния телефон и питаш и питаш и питаш, докато ти стане ясно, не се притеснявай никой няма да те нахока, както си свикнал :) . Без информация пак ще го свършиш но след много изхабени нерви и време.
Виж къде е най-близкото Емплоа Кебек http://emploiquebec.net/index_en.asp и се регистрирай (отиваш, вземаш си номерче, дават ти формуляр, попълваш го в къщи, занасяш го, дават ти дата за интервю. Ще си назначат агент, който може да ти отговори на голям брой въпроси свързани с работа, образование, социал и др. Можеш да си търсиш работа (имат компютри, факс, база данни за работодатели, работа, обяви) Всичко ти е безплатно. Може да те запишат на курс за търсене на работа, където ще ти оправят CVто.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Ето и ЛИЧНОТО мнение на един човек, който е на близо 45 години:
Не обичам зимата, но тук зимата ми допада.

Якето (тип "канадка"), което есента беше намалено на 100$, сега е 60$. Ходя с него, тениска и фланела (тип "полар").
С обувки за 30$ съм и съм с тънки чорапи. По-добрата ми половинка каза, че в Канада за пръв път през зимата краката й са сухи и топли. Тук наистина има дрехи, които са пригодени за през зимата. Не са скъпи - цени на детски неща в момента на ликвидация: панталони за сняг за по 15$-20$, якета за по 30$-40$ и обувки за по 20$. Децата ми обичат да си играят на снега и до сега не са се оплакали, че им е било студено.

НЯМАМ КОЛА и за сега не мисля да купувам. За квартала, в който съм (H3S 2E9), може и без кола. Имам карта за транспорт, която е 70$ месечно. Не мръзна по спирките, т.к. най-често ползваните от мен автобуси през деня са на 6-7 мин. А пък са и точни - отклонение +/- 2 мин. Проблема е в обратното: примерно в синята линия на метрото, както и на не малко метро-станции е много топло.

За жилищата: има с включено отопление, има и без включено отопление.При мен е с включено в наема отопление и ходя по тениска. Знам за случаи, при които отоплението не е включено, но през зимата наема е по-нисък.
Огледай се за вариант с преотдаване. Така, срока на договора ще е по-малък, може да "наследиш" някои мебели, а и ще имаш реални (за съжаление не винаги достоверни) отзиви за жилището.

За работата не знам какво да кажа: всичко е въпрос и на късмет. Работа се намира. Друг е въпроса доколко е платена и доколко ще те удовлетворява.

Поради което ето и конкратния ми съвет:
1. Особено в началото за ВСЯКО НЕЩО ПИТАЙ. Ако няма кого друг, на ЛС ще ти дам телефонния си номер. В Канада много неща са мно-о-ого различни (примерно, тук има формуляр за договор за наем, който би следвало да се спазва от всички наемодатели)и не виждам причини да повтаряте моите грешки. За чуждите също, но там не винаги мога да съм достатъчно изчерпателен.
Знам, че със следващите си редове ще си навлека гнева на доста хора, но:
2. Регистрирай се в Emploi Quebec.
3. Поискай агента ти от там да ти даде "направление за COFI" за да учиш френски в университет.
4. На срещата в COFI настоявай да учиш френски в университет.
Проблема е, че без "направление" ще чакаш месеци наред, докато иначе би могло да започнеш при първа възможна сесия.
Естествено, ако си с френска гимназия или филология, COFI не ти трябва, но във всички останали случаи ще ти е от полза.
Освен това, докато учиш, ще получаваш 115$ на седмица. Не са много, но през първите някоко месеца за социал не може да кандидатстваш. Както вече писаха, пази си всички касови бележки и разписки.
В Канада ти си човек без образование. Има процедура за приравняване, за която е писано не малко, но тя реално не е достатъчна.
Мисля (ЛИЧНО МНЕНИЕ), че "пътя към успеха" минава през ученическата скамейка. Дали ще е за квалификация, сертификат, бакалавър или магистър, избора си е твой.
След завършено чрез COFI трето ниво по изучаване на френски в Universite de Montreal, получаваш сертификат, с който може да кандидатсваш в колеж и/или университет, без да държиш входящ изпит по френски. При англофонски учебни заведения трябва да държиш входящ изпит и да се наложи да "доучваш" английски преди това.
Пак повтарям: Може и да имаш късмет и да започнеш веднага желаната от теб работа, може да спечелиш от тукашното Loto, но аз не познавам човек, който да не е "тъкал гащи по учебните скамейки".

Успех!
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

zigi

Мнение от zigi »

klisurov написа:......След завършено чрез COFI трето ниво по изучаване на френски в Universite de Montreal, получаваш сертификат, с който може да кандидатсваш в колеж и/или университет, без да държиш входящ изпит по френски....
Това не е вярно (без умисъл да се заяждам), в Университета се провежда TFI след края на трето ниво и той вече е доказателство за достатъчно владеене на езика, за да учиш, при условие, че имаш необходимите точки на него, разбира се. Колкото до сертификата след края на КОФИ-то, той не е по-различен от този, който дават във всеки колеж, провеждащ същите курсове. Не ви трябва да минавате през Амплоато, за да ви пратят в университет на КОФИ. Ние попитахме агента на евалюацията дали е възможно и още на следващата сесия започнахме в UdeM. Може и да е било късмет, но е факт. Успех на всички!!!...
Аватар
troll

Мнение от troll »

Защо съм против ученето, като средство да си плащаш в началото?

По принцип, тук държавата дава финансова помощ за която трябва да се кандидатства преди определен срок. Съобразно твоето състояние за изминалата година тази помощ се разделя на дълг и подарък/стипендия (пре е бурс). В момента, в който престанеш да учиш на "пълно работно време" почват да ти текат лихви на теб. Тези лихви ги е плащало правителството на банката докато си учил.
т.е. ти сервират един заем със задължителни за теб условия, с който се запознаваш след като си го изял. Вярно е, че вноските са много малки на месец и не могат да превишават някакъв процент от заплатата, но % на заема е висок. т.е. след периода на ученето си на същото дередже както когато си дошъл, но имаш и заем.

За какво служи дипломата тук?

Общия отговор : "За да си намериш работа!" има някой уточнения.
Дипломата е задължителна ако искаш да работиш за държавата, във учебни заведения и в още няколко частни случаи. За нормалния работодател дипломата служи като едно доказателство, че все пак си подготвен до известна степен за работата за която иска да те наеме. Много по-добре е ако си я работил таз работа. Щото ученето е най-евтиния и бръз начин да си повишиш квалификацията, но не е най-добрия. Повечето свободни работи тук са отчайващо прости, но големи по обем или трудни за изпълнение и с ниско заплащане. Правителството има спецялни програми за да насърчи работодателите да взимат емигранти на първа работа, като плаща половината заплата първите месеци. Има работодатели, които се възползват от това и винаги държат емигранта 3 месеца. Затуй е добре да четете в сайтовете за работа отпреди да дойдете. Веднага ще ги познаете. Те всеки 3 месеца търсят хора за същия пост. В същност повечето обяви, в тези сайтове са все едни и същи. Както казах това са лоши и нископлатени работи. Бе с две думи точно за вас.

Некой основни постулати за работата тук:
1. Колкото по-тежка и мръсна е една работа, толкова по-малко се плаща.
2. Колкото по-малко се плаща, толкова повече се работи.
3. Преди да завършиш една работа, трябва да я прекъснеш поне веднъж и да правиш нещо друго.
4. Много по-важно е дали ходиш навреме на работа, отколкото как и колко работиш.
5. Много по-важно е да работиш непрекъснато, отколкото да работиш бързо,повече и качествено.
6. При комуникация се отговаря едносрично, точно и ясно.
7. Ако трябва да задаваш въпрос ще ти кажат.
8. Винаги работиш по-бавно от необходимото.
9. Винаги си платен повече от околните фирми.
10. Всички други винаги имат право.

от всички неща дето ги пиша има страшно много изключения. :hai:
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Троле, благодаря че взимаш темата присърце. И че даваш инфо за неща, които не бях чувал.

Все пак, не мога да се съглася че си на същото дередже след периода на ученето. Най-малкото си имал време да се поогледаш в обстановката и евентуално да вържеш конкатки. Все още не съм чел задълбано за стипендиите и заема, но гледах някъде че 60% е стипендя. Както и да го смяташ, ако за една година вземеш 10 000 и трябва да връщаш 4 000 + да речем 1000 лихви = 5 000, то пак си на аванта цели 5 000. А авантата си е чиста далавера, нали? Пък и хипотетично винаги можеш да се върнеш в БГ или да емигрираш в Австралия и да не си платиш заема :P Дипломата и познанията не могат да те накарат да ги върнеш.

Иначе листа с постулатите - гадост, мислех си че при вас е по-добре! :( Точки 4,5 и 8 са особено отчайващи!
Аватар
troll

Мнение от troll »

Тук всички обясняват за адреси и цени и стратегии.
Ама пропуснахме най-важното : Кебекарите.
Кебек има площ колкото Европа, а населението е колкото Бг.
Кб много приличат на Бг, но и много се различават от тях. т.е. там дето си приличаме са сма ачик същите, но там дет се различаваме сме съвсем различни.
Пример: Белия боб.
В една ферма къв боб съм ял, все едно е приготвен в БГ.
Това обаче не бива да ви подвежда да си купите боб със свинско в кутия от Макси. Вътре има сок от ерабъл.Аз около един път годишно си взимам една кутия, отварям я в къщи пробвам я, затварям я и я изхвърлям. Обаче опитайте! На вас може да ви хареса!
Кебекарите са работни, скромни и консервативни.
В сравнение с Българите.
Представяте ли си ако България имаше обща граница с УСА и там се ходеше сега с паспорт, ама преди по без нищо.
Разбира се, вследствие на тяхното цивилизоване, тези качества все повече и повече са на изчезване. Но си остават консервативни.
Не забравяйте, че тук ви кани Кебешката държава, а не простия народ.
А от него се очаква да комуникира и живее с вас. Затова, както пише в документите на министерството се очаква от емигрантите да се адаптират, щото се предполага, че по го могат. Кебекарите няма да се адаптират с вас. Те смятат , че ви асимилират.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

troll написа:... Тези лихви ги е плащало правителството на банката докато си учил. т.е. ти сервират един заем със задължителни за теб условия, с който се запознаваш след като си го изял.
Извинявай, troll, ако demococcus няма нищо против, би ли обяснил какво точно имаш предвид? Вярно, че не е по темата, но пък става дума за пари?!?
По-конкретно за следната ситуация: Emploi Quebec те праща и съответно плаща курс за квалификация. Означава ли това, че след като си намериш работа, ти поемаш заплащането на курса заедно с лихвите?
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
troll

Мнение от troll »

demococcus написа:Троле, благодаря че взимаш темата присърце. И че даваш инфо за неща, които не бях чувал.

Все пак, не мога да се съглася че си на същото дередже след периода на ученето. Най-малкото си имал време да се поогледаш в обстановката и евентуално да вържеш конкатки. Все още не съм чел задълбано за стипендиите и заема, но гледах някъде че 60% е стипендя. Както и да го смяташ, ако за една година вземеш 10 000 и трябва да връщаш 4 000 + да речем 1000 лихви = 5 000, то пак си на аванта цели 5 000. А авантата си е чиста далавера, нали? Пък и хипотетично винаги можеш да се върнеш в БГ или да емигрираш в Австралия и да не си платиш заема :P Дипломата и познанията не могат да те накарат да ги върнеш.

Иначе листа с постулатите - гадост, мислех си че при вас е по-добре! :( Точки 4,5 и 8 са особено отчайващи!
Първо ако нещо те смущава в моите изказвания, в настоящата тема, просто кажи и ще отворя друга или ти можеш да го направиш за мен.
Не искам да ти възразявам, но с 10 000 на година трудно се живее тук. Ако беше икономически по-изгодно да учиш отколкото да работиш всичкото кебекар да има по 10 постдок-а. И ти нямаше да можеш да се уредиш.
Нали всички знаем закона за търсенето и предлагането. Само искам да ви "светна", че в обикновено предприятие с 250 души работещи в него рядко има повече от 2-3 с више (и то 3 години) образование. Лекарите,инженерите и архитектите тук имат кантори и са високо образовани бизнесмени, а нещата дето ги вършат БГ лекари, инженери и архитекти се вършат от мед. сестри и техници.
Освен туй както вече писах тука има коловози и смяната изисква железен, характер, много време и пари.
Като почнеш да учиш и разбереш, че не можеш да се издържаш по този начин, ще почнеч да разнасяш пици на черно и като завършиш и не можеш да си намериш работа един месец, ще установиш, че пътя до Соцпомоща е значително по къс, отколото до работата, и пак ще си носиш пиците. Щото Линко ще ти обясни ако имаш да плащаш заем и си на соц.помощ кво става. Пълен гювеч.
Докато учиш, не работиш на пълно работно време и губиш, много пари.Освен туй като учиш, избора за жилище за наемане е много малко по-голям отколкото на новия емигрант.
Ако един ден тръгнеш да искаш ипотека този заем ще те затрудни.
А не е и без значение какво учиш!
Но всичко зависи от човека и неговата ценностна система.
Тука аз се опитвам, да давам информация доколкото мога, но искам или не искам , тя е повлияна от моята личност и моята ценностна система. Изобщо гледам да не оценявам вашите цели и желания, а само да осветля пътя за постигането им.Като същевременно не искам да подпомагам неща, които не одобрявам. За всичко си има хора.
Аватар
troll

Мнение от troll »

klisurov написа:
troll написа:... Тези лихви ги е плащало правителството на банката докато си учил. т.е. ти сервират един заем със задължителни за теб условия, с който се запознаваш след като си го изял.
Извинявай, troll, ако demococcus няма нищо против, би ли обяснил какво точно имаш предвид? Вярно, че не е по темата, но пък става дума за пари?!?
По-конкретно за следната ситуация: Emploi Quebec те праща и съответно плаща курс за квалификация. Означава ли това, че след като си намериш работа, ти поемаш заплащането на курса заедно с лихвите?
Не не означава ако Emploi Quebec плаща! Но не ми харесва в поста ти "те праща и съответно" тези неща не са по подразбиране.Всичко което правите, трябва да задавате въпроси до припадък.Трябва да ви е много ясно какво подписвате и правите.
Трябва да питаш агента си в Emploi Quebec!
От друга страна не разбирам добре въпроса. Какво значи "след като си намериш работа"? Завършил ли си курса или не? Трябва да питаш агента си ако не завършиш курса ще им дължиш ли нещо.Ако си намериш междувременно работа и изоставиш курса кво става и куп други неща, които зависят от твоята ситуация.
Тук говоря за помощ дадена от правителството за да се издържаш докато учиш.Щото нямаш доходи и правителството ти помага, щото иска да учиш.
В този смисъл, Emploi Quebec и спецялно агентите имат бюджет, който преди края на годината гледат да усвоят.Или пък изпукват в началото на годината и накрая няма нищо. По принцип Emploi Quebec не плащаше университет, щото е скъпо, ако вече си учил такъв, но това не е твърдо правило.
Освен туй, какво казвам аз не е важно, а какво ти казва агента ти.Попитай го в кой случай ще си задължен да възстановиш сумата за курса или други суми.Попитай го ще плащаш ли данъци за тези суми, щото по същество те ти ги дават на теб, ти се възползваш от тях. Попитай го можеш ли дс смениш курса докато го караш. и всичко, което ти хрумне още.Трябва да ти каже! Води си дневник. Това е доказателство, което съда приема.
Публикувай отговор