Квебек, задължително ли е?
Квебек, задължително ли е?
Здравейте,
Дано не е банален въпрос, но се чудя какво ще стане ако не кацна в Квебек а в друга провинция?
Дано не е банален въпрос, но се чудя какво ще стане ако не кацна в Квебек а в друга провинция?
- demococcus
Re: Квебек, задължително ли е?
Същото, което би станало ако кацнеш в Кебек. Единствено няма да можеш да ползваш КОФИ-то, предполагам. Тъй че - кацай спокойно където си искаш.
ПС: Е гледай все пак да кацнеш в Канада де
ПС: Е гледай все пак да кацнеш в Канада де

Благодаря, demococcus
Това е обнадеждаващо. В придружаващото писмо с визите споменават нещо като:
"Ако не възнамерявате да се заселите в провинцията, която сте декларирали .... бла бла .... може да не бъдете допуснат да влезете в Канада и т.н."
и другото е:
"Ако сте селекциониран за Квебек, но не искате да се настаните там, информирайте ни за това си желание незабавно!"
Звучи обезпокояващо, но е вметнато в текста и смятам, че няма как да ме накарат.
Благодаря!
Това е обнадеждаващо. В придружаващото писмо с визите споменават нещо като:
"Ако не възнамерявате да се заселите в провинцията, която сте декларирали .... бла бла .... може да не бъдете допуснат да влезете в Канада и т.н."
и другото е:
"Ако сте селекциониран за Квебек, но не искате да се настаните там, информирайте ни за това си желание незабавно!"
Звучи обезпокояващо, но е вметнато в текста и смятам, че няма как да ме накарат.
Благодаря!
A, и друго!
Нали сертификатът за Квебек е с 3 годишна давност!? Т.е. мога и след известно време да се преместя там...., нали така?
Нали сертификатът за Квебек е с 3 годишна давност!? Т.е. мога и след известно време да се преместя там...., нали така?
- demococcus
Е това искам, възнамерявам и т.н... кой може да докаже че не искаш? Доколкото е говорено тук и от опита на едно приятелско семейство, хората си кацат където си искат.
Може би има някакви минусчета - по-опитните ще споделят ако е така.
Давностите на сертификата:
1. ако до една година не подадеш молба за постоянно пребиваващ, сертификата губи сила
2. ако в рамките на една година си подал молбата, тогава сертификата може да се митка по бюрата на чиновниците до три години без да изгуби сила. Но дори и след това може да бъде подновен по служебен път с немного усилия от страна на кандидата (това съм чел тук).
3. мисля че никъде не съм чел забрана да се запишеш на КОФИ или нещо подобно със сертификат по-стар от три години
Може би има някакви минусчета - по-опитните ще споделят ако е така.
Давностите на сертификата:
1. ако до една година не подадеш молба за постоянно пребиваващ, сертификата губи сила
2. ако в рамките на една година си подал молбата, тогава сертификата може да се митка по бюрата на чиновниците до три години без да изгуби сила. Но дори и след това може да бъде подновен по служебен път с немного усилия от страна на кандидата (това съм чел тук).
3. мисля че никъде не съм чел забрана да се запишеш на КОФИ или нещо подобно със сертификат по-стар от три години
- teomat.com
- Обратна връзка:
Даже и да не си получавал сертификат за Квебек, но си живял поне една година там, пак се ползваш с правата все едно имаш сертификат.entombed написа:A, и друго!
Нашите сертификати сме ги ползвали само когато някой се записва в ново училище. Те отдавна са изтекли но това няма никакво значение.
Хъмммм, добре де, а с анулирането на сертификата не губя ли и резиденса....!?
Уморих се вече, купил съм билетите даже, но не за Квебек.
- demococcus
Под "анулиране" имаш предвид "изтичане на давността" - не, няма да си загубиш резиденса.
Ако верно успееш да си го анулираш по някакъв начин - кажи как си го постигнал, за да обогатиш колективното ни познание...
Ако верно успееш да си го анулираш по някакъв начин - кажи как си го постигнал, за да обогатиш колективното ни познание...
- teomat.com
- Обратна връзка:
Никой не може да ти анулира сертификата.entombed написа:Хъмммм, добре де, а с анулирането на сертификата не губя ли и резиденса....!?
Кацаш където си пожелаеш. Ако ти хареса оставаш. Ако не ти хареса се местиш в Квебек а може и по-на изток

Важното е в срока на визата да влезеш в Канада. На аерогарата, на която си кацнал, ти оформят документите и след месец получаваш резидентска карта, която не могат да ти вземат ако стоиш в Канада 2 от последните 5 години. След 3 години престой от последните 4 подаваш документи за канадско гражданство.
Никой не може да те задължи да кацнеш в Квебек или в която и да е друга провинция. Ти имаш виза за Канада не за определена провинция и си в правото си да избираш.
Надявам се това да те успокои и да се концентрираш върху други по-важни неща

Успех
entombed написа:Здравейте,
Можеш да кацнеш където си искаш. Визата ти е за Канада. А имаш само един допълнителен документ за селекция за Квебек. Той ти дава някои малки предимства - например ако искаш да учиш в университет бакалавърска програма тогава един кредит беше 57 долара срещу 104 за хора от другите провинции (цитирам по памет цените от 2002 г.) и повече от 300 долара за чуждестарнни студенти (90 кредита ти трябват за бакалавърска степен. Цените са за Universite de Montreal). Също можеш да се запишеш на курс по френски и там ти плащат по около 500 долара на месец. Ако дойдеш от друга провинция може би трябва да живееш определено време за да можеш да плащаш по-ниските цени.
Иначе май за други предимства не се сещам да има човек.
Може и така да се каже, но аз лично имам познати и то не само едно семейство, които имаха проблеми при кацането си в Торонто, другите в Едмънтън и третите във Ванкувър. Какви точно са няма да навлизам в подробности, но все пак се приготви за тях. Едните даже са коментирани и то тук в този форум.demococcus написа: Същото, което би станало ако кацнеш в Кебек. Единствено няма да можеш да ползваш КОФИ-то, предполагам. Тъй че - кацай спокойно където си искаш...
Успех!
- Kan_Tangra
цената на образованието е сериозен фактор.
Така се получава, че тази уж малка разлика в цените впоследствие може да се превръща в:
"възможно е да се учи" и в "невъзможно е да се учи".
Реално в Квебек може да избуташ цяло ново висше, или пък някоя магистърска програма и след това да си много по-конкурентноспособен.
А ако кацнеш директно в Торонто, Калгари или Ванкувър има опасност да търсиш да търсиш работа, и накрая да вземеш да обвиняваш целия свят, че било много гадно в Канада, и никой не те взимал на работа по специалността ти (шеф), пък видиш ли с какво си ти по-лош от тукашните шефове на банки.
Освен това в Квебек е доста добра програмата за социални стипендии и заеми. Не зная как стои въпроса за това в други провинции. Още повече ако не си техен резидент, а квебекски.
В квебек може да получаваш едно 700$ стипендия + 300$ заем на месец ако си студент. С които да си плащаш всичките такси за университета + наема.
Не знам как е на другите места.
Така се получава, че тази уж малка разлика в цените впоследствие може да се превръща в:
"възможно е да се учи" и в "невъзможно е да се учи".
Реално в Квебек може да избуташ цяло ново висше, или пък някоя магистърска програма и след това да си много по-конкурентноспособен.
А ако кацнеш директно в Торонто, Калгари или Ванкувър има опасност да търсиш да търсиш работа, и накрая да вземеш да обвиняваш целия свят, че било много гадно в Канада, и никой не те взимал на работа по специалността ти (шеф), пък видиш ли с какво си ти по-лош от тукашните шефове на банки.
Освен това в Квебек е доста добра програмата за социални стипендии и заеми. Не зная как стои въпроса за това в други провинции. Още повече ако не си техен резидент, а квебекски.
В квебек може да получаваш едно 700$ стипендия + 300$ заем на месец ако си студент. С които да си плащаш всичките такси за университета + наема.
Не знам как е на другите места.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг
ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола