Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
succes
Мнения: 470
Регистриран на: Пет Дек 18, 2009 6:11 pm
Местоположение: София

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от succes »

loginn написа:succes, извинявай ако съм те разбрал погрешно!
Нека разкажа как беше при нас.
Преди около месец жена ми се колебаеше по същия начин, как ще реагират, дали няма да си променят отношението, дали няма да я уволнят и т.н.
Казах и просто да отиде и учтиво да си поиска трудовата книжка. Ако попитат защо, да отговори че това се изисква по закон. Ако продължат да питат защо е толкова важно да е у нея, да им отговори с въпрос, защо е толкова важно да е у тях (разбира се с усмивка).
2-3 дни по-късно установих че тя все още се колебае и не е направила нищо. Тогава се наложи да и кажа, утре отиваш и си вземаш книжката.
Взе си я и забравихме за това. Документите ни са вече във Виена. Освен това от работата и не са я разпитвали защо след като е казала че знае как е по закон. Нищо не се е променило, дори я изпратиха на курс миналата седмица.
Мисля си че ако не бях я настъпил, нямаше и досега да сме стигнали доникъде.
Така че, при нас този "проблем" мина леко :y: .

Това което mirokami казва изглежда добро решение, не беше ми идвало наум.
Възможно е под някакъв афект да се е случило... успехи в процедурата
RORO_74
Мнения: 77
Регистриран на: Нед Яну 10, 2010 9:05 am
Местоположение: Varna

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от RORO_74 »

Инрересуваме мироками тази справка от нап без трудова книжка ли я издадоха.
21.05.2010 - Изпратени документи Виена
23.11.2011 - Получени покани за визи
13.01.2012- Montreal
Аватар
mirokami
Мнения: 69
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 2:18 am

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от mirokami »

да без трудова книжка
Напишете си една молба свободен текст с точен адрес, защото на него ще ви изпратят документа. Информация дават от 1990 година .Аз помолих справката да бъде за десет години назат. Носете си личната карта да не забравите.
Дават едно номерче- входящо с което можете да удостоверите че молбата ви е приета. Документа трябва да ви го изпратят в 7 дневен срок, при мен пристигна за четири дни.
Най - добре си напишете молбата от вкъщи , че при мен се случи да нямат листи и ако не бях с малката си дъщеря нямаше да си мръднат и пръста "не сме длъжни да ви даваме листи" ми се скараха :crazy:
А и не се плаща.:y:
Joya
Мнения: 474
Регистриран на: Чет Апр 20, 2006 3:49 am

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от Joya »

Благодаря на всички за мненията. Ще я взема, каквото и да коства. Но както казах трудовата книжка не е чак толкова трудна за взимане, колкото длъжностната х-ка.
А като стана дума след това за препоръки само от настоящия си работодател ли да искам, или е желателно да имам и от предишните?
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
omara
Мнения: 26
Регистриран на: Сря Мар 25, 2009 4:33 pm
Местоположение: Montreal

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от omara »

Идеята на mirokami е добра, но:
1. Интервюиращите са свикнали, че основния документ за стаж в БГ е livret de travail и е възможно (особено по време на интервюто) да настояват да я видят.
2. Поради грешки от най-разнороден характер е възможно информацията от НОИ(НАП), подавана с т.нар. Д1(Декларация 1) да не се покрива със стажа нанесен в трудовата книжка (както беше в моя случай) и тогава ако вземат да сверяват двата документа ще стане леле-мале...
Така, че имайте едно наум и с този вариант. Ние затова си представихме само трудовите книжки и нямаше проблем.

Joya,
Референциите от работадателите доколкото знам много рядко ги изискват по време на самата процедура. Живот и здраве е хубаво да ги имаш, когато един ден отидеш в Канада, защото там нашите трудови книжки нищо не значат. Евентуалните канадски работодатели изискват референции от твои предишни работодатели, че наистина си работила такова за което кандидатстваш и дори някои от тях ги проверяват дали са истински, чрез обаждане, по и-мейл и т.н.

Както някой писа вече, длъжностната х-ка не е толкова важна. Пращай д-тите без нея - само с превод на нот. заверена трудова книжка. Длъжн. х-ка много рядко се изисква, но за всеки случай може да си я приготвиш. Съгл. кодекса на труда те са длъжни при започване на работа да ти предоставят екземпляр от длъжностната х-ка, който ти прибираш за себе си, а един разписваш и връщаш на тях, който те прилагат в досието ти. Ако фирмата, в която работиш е голяма и сериозна това няма как да не е станало. Но ако си в малка фирма, разбира се това да не стане е, поне в БГ нещо съвсем нормално. Ще трябва да преговаряш - а най-добрия вариант е да се сдушиш с този, който пази печата - да си направиш сама длъжн. х-ка и да издебнеш момента, за да й биеш печат. Да не говорим, че има вариант, при който благодарение на занижения контрол в БГ, можеш да си издадеш печат на името на каквато си фирма искаш, стига да имаш копие-удостоверение за нея от Агенцията по вписване, ама това си е вече направо конспирация нали :-)
Обичам родината - Мразя държавата
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от hadministratora »

omara написа:...Референциите от работадателите доколкото знам много рядко ги изискват по време на самата процедура. Живот и здраве е хубаво да ги имаш, когато един ден отидеш в Канада, защото там нашите трудови книжки нищо не значат...
Поправете ме ако греша, но трудовата книжка и референцията от работодателя имат коренно различно съдържание и съответно различно приложение. Едното не може да замести другото.
omara написа:...длъжностната х-ка не е толкова важна. Пращай д-тите без нея - само с превод на нот. заверена трудова книжка...
Не е ли ДХ документа, в който е описано какво точно сте извършвали и с чиято помощ най-лесно и най-правилно се сравняват професии, които биха могли да имат много различни имена тук и там?
Аватар
demococcus
Мнения: 1285
Регистриран на: Сря Мар 25, 2009 7:40 am
Местоположение: MTL

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от demococcus »

hadministratora проблемът с ДХ е че са писани колкото да се отбие номера и за да има нещо там, дето се изисква по наредба. Докато препоръка от работодателя в която сам да си изброиш каквото ти трябва е много по-тарикатско нещо. За да съвпадне с характеристиките от ИМТ понякога се налага не точно да лъжеш, а да акцентираш върху неща, които може само бегло да са споменати в ДХ, както и да прескочиш тези, които нямат отношение или биха наклонили везните към някоя длъжност, даваща по-малко точки. Пък и перпоръката не е задължително да ти я подпише Директора, а може да е някой от малките шефчета, отговорника на отдела или дори най-добрият ти колега.

За сития и гладния - май наистина не вярвам. Всъщност какво точно казваме в случая: "Шефе, след две години може би няма да работя за теб." Та това важи винаги, за всеки и във всяка фирма! Дори и да не кандидатства за Канада, човек непрекъснто се оглежда за по-добри оферти. На работодателят със сигурност ще му е комфортно да се чувства информиран и да знае че при евентуален успех ще го предупредите поне половин година по-рано. Далеч по-добре от тихите води, които го изненадват със "аре чао, от другата седмица ме няма".
Това го казвам не само като хипотеза, а и като ръководител на отдел, който се е разделил със 75% от подчинените си за последните 7 години. Имал съм и случаи човекът да предупреди от рано че чака назначение в Гърция, да напусне по цивилизован начин, да не му потръгне и да го приема отново на работа при мен. Имах едно момче, което до последно нищо не каза, троши си главата в Англия и след два месеца пак на нашите врати похолпа. Разликата е огромна и не бих искал да съм от втория вид.
ttto
Мнения: 8
Регистриран на: Вто Фев 16, 2010 9:34 am

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от ttto »

Не можеш ли да кажеш, че искаш да теглиш заем... Колкото до длъжностната характеристика, тя не е задължителна.
Аватар
nedelcheva_n
Мнения: 189
Регистриран на: Чет Юли 09, 2009 8:48 am

Re: Трудова книжка и длъжносттна х-ка

Мнение от nedelcheva_n »

Не прочетох всички мнения , но май длъжностна х-ка не ти трябва,апък за книжката им поискаи стажа с една година назад и кажи че и книжката ти трябва за детски надбавки.Там служителите я искат, е така ще стане ако имате детенце де. :)
Публикувай отговор