Петицията срещу използването на ГМО в България

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
myhata II
Мнения: 15705
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от myhata II »

Linko написа:
Light написа:Това че българите нямат възможност да се хранят с качествена храна и ядат само хляб и месо няма никакво отношение към ГМО храните.
E как да няма отношение, Light. Какво му пука на този българин за ГМО след като не стигат до трапезата му?
От какво го предпазваш с такъв плам тогава? :)

Това са пълни глупости в България кльопат само натурални домати и плодове,елате да видите по селата какви домати и краставички спрятат за салатка с домашното,ей ама големи щуротии,не стигало до трапезата,да не ви казвам какви шопари се клаха преди месец и какви луканки и суджуци се сушат,точно за България това не важи :lol:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от ablood »

myhata II написа:в България кльопат само натурални домати и плодове,елате да видите по селата какви домати и краставички
те след време щели да изчезнат, защото вятърът щял да довее семена от генетично модифицирани краставици и домати от съседната нива. :fubar:
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от anxeli »

Light написа: Представи си 2 ниви които са на сравнително близко разстояние, едната с ГМО другата с нормални култури.
Чрез вятъра и животните семената от ГМО културите попадат във втората нива. Производителят няма и да разбере че нивата му е замърсена. Нека предположим че на следващата година той ще използва всички семена от предната година за засяване. Понеже семената от ГМО културите не могат да се използват за повторна засявка същият фермер няма да има голяма реколта на следващата година. Обаче в неговата нива пак идват семена от съседната с ГМО. Преди да се е усетил какво става човека няма да има откъде да вземе семена за да засее.
И какво става тогава? Отива на пазара, където му предлагат едни чудни, нови, ГМО семена. И така на следващата година и на по-следващата.
Ами ако този фермер има сертификат за производство на биологични продукти и не му приемат продукцията заради повишено съдържание на ГМО?
Колко време ще оцелее този фермер на пазара и откъде ще си купуваме ние биологични продукти?
Пак да се извиня предварително, и моля истините да не се приемат за обиди, макар че понякога също болят ;). Трябваше просто да си останеш с първия пост. Или поне да прочетеш линка, цитиран от теб.

Мисля че леко смесваш кросполинацията с хвърлянето на семена, което идва чак след това. Ако оцветеното в червено твърдение е вярно, то тогава какво го бърка фермера колко семена адска царевица ще паднат в неговата нива, нали не дават втора реколта, най-много да понаторят, non |( ? Всъщност недаващите втора реколта, "стерилни" култури на така наречената технология "терминатор" все още не се отглеждат никъде. Само хибридните, неГМО семена не дават втора реколта, но я виж ти :o, повечето фермери засяват точно такива :?:. Защо ли, може би незнам, може би е дълго за обяснение, всеки да си прочете сам ;).
Отглежда се ГМО царевица, соя и памук, които могат да пооопрашат съседните ниви. Гадното Монсанто може и да ги поосъди, ако УМИШЛЕНО изберат семена точно от този ъгъл и си ги посадят догодина, и после вместо да пръскат и копат се пекат по бански в царевичака 8). Това е истината.

Не съм за ГМО, всъщност не ме вълнуват особено. Едни глави решават, всички патят, така върви света. Не разбирам защо махат ивицата между гмо и негмо, за да не става поне кръстосано опрашване :fubar: ...
Но може би при толкова малко останали хора с някакво желание да копат и пръскат, при недостатъчна и неподдържана селскостопанска техника, може би другарите от програма "Бразди" нямат търпение всичко да се изГМОса, за да не се налага да се бачка, а само да расте лапачка :lol:.
Циганите - на Сатурн !
htris
Мнения: 73
Регистриран на: Пет Окт 02, 2009 5:57 pm

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от htris »

Тук са обяснени важните неща и липсващите брънки от няколко човека:

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... E&start=30
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от ZanzibarHero »

Light написа:... Нека да е дискусия, така поне повече хора ще прочетат. ... На второ място са безбройните алергии, които странно защо не са толкова често срещани в Европа и Азия....
Allergenicity. As a matter of principle, the transfer of genes from commonly allergenic foods is discouraged unless it can be demonstrated that the protein product of the transferred gene is not allergenic. While traditionally developed foods are not generally tested for allergenicity, protocols for tests for GM foods have been evaluated by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) and WHO. No allergic effects have been found relative to GM foods currently on the market.

Наистина нямам оформено мнение ЗА, ПРОТИВ или ЗАВИСИ, но никога не е късно да се започне, нали? Източник: http://www.who.int/foodsafety/publicati ... stions/en/
Light
Мнения: 120
Регистриран на: Вто Май 04, 2004 1:52 am
Местоположение: Montreal

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от Light »

ZanzibarHero написа:Наистина нямам оформено мнение ЗА, ПРОТИВ или ЗАВИСИ, но никога не е късно да се започне, нали? Източник: http://www.who.int/foodsafety/publicati ... stions/en/
Едно отлично мнение по темата. Поздравявам автора за стила и посочения източник. :y:
Световната здравна организация е наистина институция която вдъхва респект.
При други обстоятелства бих оттеглил твърдението си, че ГМО храните причиняват алергии.
Обаче да видим. Не бяха ли съвсем наскоро съветници на СЗО разследвани за това че като такива обявиха пандемията от свински грип, а в същото време са били на заплати от фармацевтичните компании? Според JP Morgan компаниите са получили между 7 и 10 милиарда евро от тази пандемия.
Дори и никога да не се докажат тези твърдения, наличието им хвърля петно върху СЗО.
Другото което е, хубаво казват че са използвали протоколи за тестове, но аз съм любопитен например какво включват тези протоколи. Не смятам, че са правили опити с хора, и не смятам че някакви тестове в лаборатория могат реално да отразят ефекта от използването на ГМО. За да се каже че няма никаква опасност трябва да минат много години употреба на ГМО и тогава да се види ефекта върху хората.
anxeli написа: Мисля че леко смесваш кросполинацията с хвърлянето на семена, което идва чак след това. Ако оцветеното в червено твърдение е вярно, то тогава какво го бърка фермера колко семена адска царевица ще паднат в неговата нива, нали не дават втора реколта, най-много да понаторят, non
Фейо, отново не успяваш да хванеш идеята нито на микро нито на макро ниво.
Хибридните семена, които не дават реколта не се отлеждат само в някаки специални лаборатории.
Те се получават и на открито, когато имаш една нива с ГМО и една с биологична култура и те се смесят.
Вследствие на другата година реколтата на фермера ще бъде в някакви проценти неспособна да се използва за засяване.
Виж сега ще ти дам друг пример който по-лесно ще разбереш.
Представи си например 100 двойки мъже и жени.
От тях на другата година би очаквала 100 бебета. :inlove: Обаче в групичката идват 30 гея и отмъкват половинките на жените :sweat:. Вследствие на това нагодина реколтата намалява с 30%. :D
Сега в мащабен план този закон които се готви ще вкара на Българска земя компании като Монсанто.
Съвсем случайно ще почнат да се откриват реколти в които ще има ГМО семена и се почва съдебна битка.
Монсанто срещу дребния производител в български съд ...Кой печели?
Да познахте :clap:
И земеделеца вече или купува само семена и пестициди от Монсанто или престава да бъде такъв.
В резултат след N години в България няма да можеш да си отгледаш едно биологично доматче в двора.
Аз лично ти се възхищавам на това че ГМО храните не те вълнуват при толкова много неясноти около тях и липсата на дълготрайни проучвания. Така предполагам опитваш да увериш съзнанието че всичко е наред. Твоя си работа.
Съжалявам че мислиш че няколко платени депутата никои не може да ги спре. Когато хората са се организирали и ясно са показвали че нещо няма да се толерира правителства са падали, какво остава за някакъв си закон.

На блъди и компания искам да кажа че хората, на които не им пука какво плюскат, стига масата да е пълна ми навяват асоциация с едни животни които старателно ги обгрижват цяла година и ги хранят обилно, докато един ден ....
Честита Коледа :) :party:
В техния случаи това ще са последиците от невнимаването какво има на масата.


Хайде че стана дълго. Весел викенд на всички. :party:
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от Linko »

Light написа:За да се каже че няма никаква опасност трябва да минат много години употреба на ГМО и тогава да се види ефекта върху хората
А за да се каже, че има някаква опасност не следва ли същото да се направи? Къде са тези дългогодишни изследвания в следствие на които са доказани вредните ефекти върху хората?
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
pamelaa
Мнения: 248
Регистриран на: Сря Ное 23, 2005 8:25 pm

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от pamelaa »

Light, в БГ от време оно всички си купуват семена за градините от "Сортови семена", а не ползват тези от реколтата си. Струва ми се, че си малко далеч от земеделието и проблемите му в БГ.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от ablood »

Light написа:Виж сега ще ти дам друг пример който по-лесно ще разбереш.
Представи си например 100 двойки мъже и жени.
От тях на другата година би очаквала 100 бебета. :inlove: Обаче в групичката идват 30 гея и отмъкват половинките на жените :sweat:. Вследствие на това нагодина реколтата намалява с 30%. :D
Това разбира се при условие, че гейовете имат 100% успеваемост с изпедерастяването на хетеросексуални мъже.
Всъщност обаче тази успеваемост извън поправителните институции не е далеч от нула.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от Koko »

Light написа: ...
Когато хората са се организирали и ясно са показвали че нещо няма да се толерира правителства са падали, какво остава за някакъв си закон.
....
В България, за съжаление, това е много малко вероятно да се случи.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от Linko »

Аз също не съм нито привърженик нито противник на ГМО, но трябва да призная, че само с многословие, викове и обиди едва ли ще спечелят много последователи противниците на ГМО.
Да направим бегъл анализ на някои от доказателствата за вредата от ГМО цитирани още в началото на настоящата тема.
Light написа:Ами на първо място рака е една болест за която Канада и САЩ държат първенство с световен мащаб.
Елементарна логика и опит за косвено внушаване на извода: "Сигурно в ГМО е причината." А никакви такива изследвания не са публикувани. Причината може да се крие в самият начин на хранене и дори приготвянето на храната. Доказано е например, че хранителните продукти могат да станат източници на канцерогени (вещества, предизвикващи рак) при печене на директен огън. Канцерогенни вещества, които предизвикват рак на стомаха могат да се получат, както при изгарянето на храните, богати на белтъци като месото и рибата, така и при въглехидратните храни. Съществуват още много такива предпоставки за развиване на рак в резултата на храненето.
Също толкова изсмукано от пръстите е и следващото "доказателство" или по-точно следващото внушение:
На второ място са безбройните алергии, които странно защо не са толкова често срещани в Европа и Азия.
Ами нека си ти е странно. Light, но това че на теб ти е странно не е доказателство за тяхната ГМО-обусловеност, защото могат да се изброят сума ти такива недоказани причини за алергиите.
Склонен съм да се съглася безусловно, защото ми е все тая, че е заблуда, че ГМО дават по-високи добиви. Но тази заблуда не е вредна за човешкото здраве все пак, нали? А като някой твърди, че са вредни то би трябвало да посочи и на базата на какво изследвания е направен съответният извод. Мненията и усещанията на този или онзи, независимо до колко е известен и в коя област е специалист, също не са доказателство. Дори да е медик с международна известност, то той също трябва да докаже тезата си. Но такива медици няма и да тръгнат да разгласяват непроучени и недоказани със сигурност неща само заради това да видят името си в медиите.
Да минем на следващото доказателство:
Истината е че че тези култури са съчетание от различни клетки които целят да ги правят устойчиви на различни вредители. Как мислиш обаче твойто тяло ще реагира на клетки в картоф или царевица които са предназначени да предпазват от колорадски бръмбар?
Това вече разчита на неграмотността на аудиторията. Никакви мистериозни клетки не се вкарват никъде а се променя генетичния код на растението, което веднага го превръща в нов вид. И новият вид картоф, ако вземем дадният пример, е картоф с вродена защита срещу колорадския бръмбар. А човешкият организъм би предизвикал съответната реакциа ако имаше нещо общо с организма на колорадския бръмбар, иначе не. Та тук ни оприличиха на бръмбари борците срещу ГМО.
Останалите аргументи няма да коментирам, защото не са свързани с човешкото здраве а с печалби и пазари, което не ме интересува.
Същите голословни твърдения и пророкувания, а не резултати от дългогодишни изследвания, намирам и в посочените след това линкове.
Абе като цяло ми се чини, че някои не са съгласни със статуквото т.е. с посоката на течение на паричните потоци в тази сфера и са решили да се борят за да променят нещата в своя изгода, залагайки на непросветеността и страхът на масите. Нищо ново под Слънцето. И естествено тази борба ще има своите герои, своите пророци, будители, вестители, мъченици, губещи и...печеливши.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от anxeli »

Light написа: Фейо, отново не успяваш да хванеш идеята нито на микро нито на макро ниво.
Хибридните семена, които не дават реколта не се отлеждат само в някаки специални лаборатории.
Те се получават и на открито, когато имаш една нива с ГМО и една с биологична култура и те се смесят.
Вследствие на другата година реколтата на фермера ще бъде в някакви проценти неспособна да се използва за засяване.
Виж сега ще ти дам друг пример който по-лесно ще разбереш.
Представи си например 100 двойки мъже и жени.
От тях на другата година би очаквала 100 бебета. :inlove: Обаче в групичката идват 30 гея и отмъкват половинките на жените :sweat:. Вследствие на това нагодина реколтата намалява с 30%. :D
:party:
Светлейши, пак нищо не разбрах, този пример е още по-далече от това което искаш да кажеш.
Вместо да намекваш че аз имам проблем с разбирането, свързвайки го или с фазата на луната, или с дребнавата ми женска природа, или с любовта ми към турски сериали, наблегни на сериозни доказателства. Чаровната неосведоменост, сексизма и любовта към конспирационните теории винаги ще ме привличат към твоите трудни за четене постове.
Гледам си започнал и момченца да обиждаш, завоалирано наричайки ги прасенца (колко оригинално :)). Не искаш ли да имаш приятелчета :lol: ?
Циганите - на Сатурн !
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от IRA »

Ясни доказателства за вреда може и да няма, освен в случаите на хранителни алергии. Няма и ясни доказателства и за липсата на вреда. Аз лично предпочитам да залагам на сигурното т.е за мен е вредно до доказване на противното и искам да знам когато една храна е с модифицирани гени . Това трябва да е написано на етикети. За сега производството на месо чрез клониране е прекалено скъпо, но скоро и с него ще ни почнат, без друго го обявиха вече за безвредно.
Определено препочитам картофи с бръмбари. Бръмбарите ням ада искат да се докоснат до нещо,аз ще го ям.
За жалост в Канада не знаем какво ядем.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от Linko »

Това вече е разбираема позиция, IRA, независимо дали някой я споделя или не.
А проблемът идва от там, че ти искаш картофи с бръмбари, но не искаш да си ги садиш сама, а фермерът не иска картофи с бръмбари защото това намалява печалбата му. И той с радост приема всяко предложение което е в насока увеличаване на реколтата за сметка на количеството на вложеният труд.
Та производителят ще бъде принуден да се бори с бръмбарите по старите изпитани методи само ако потребителят откаже да яде продукцията му от генномодифицирани картофи. В този смисъл наистина трябва да се спечелят повече поддръжници на идеята за вредата от ГМО, но това едва ли ще стане с обиди и ругатни.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: Петицията срещу използването на ГМО в България

Мнение от IFF »

Linko написа:Това вече е разбираема позиция, IRA, независимо дали някой я споделя или не.
А проблемът идва от там, че ти искаш картофи с бръмбари, но не искаш да си ги садиш сама, а фермерът не иска картофи с бръмбари защото това намалява печалбата му. И той с радост приема всяко предложение което е в насока увеличаване на реколтата за сметка на количеството на вложеният труд.
Та производителят ще бъде принуден да се бори с бръмбарите по старите изпитани методи само ако потребителят откаже да яде продукцията му от генномодифицирани картофи. В този смисъл наистина трябва да се спечелят повече поддръжници на идеята за вредата от ГМО, но това едва ли ще стане с обиди и ругатни.
Ако го напишат на етикетите,продажбите ще намалеят с 90%.
Публикувай отговор