miteto написа:
Хмм, аз доколкото си спомням от темата за ваксините, те бяха главната причина за многото авто-имунни заболявания (алергиите включително). Сега излиза, че са ГМ храни. Последно, от кое да се пазим за да нямаме алергии - от ваксини или от ГМ храни?
И от двете.
Друг е въпросът дали изобщо твърденията за вредата от ГМО са верни. Защо например задължително се предават гени от модифицирани към "натурални", а за обратното не се споменава. Ако това е вярно, значи "модифицираните" гени са доминантни. Което пък значи, че досега 75% от сортовете на съответната култура са го получили тоя "модифициран" ген по пътя на естествения подбор. Което пък значи, че съвсем не може да се каже, че този ген е "модифициран". Като се вземе под внимание и другото твърдение, че семената на ГМО не са "живи", това само говори за едно - че по-скоро става обратния процес: "натуралните" растения предават своите гени на "модифицираните", тяхното поколение обаче става нещо като мулето (с гени от кон и магаре, но пък не може да възпроизвежда).
А пък ако разгледаме и твърдението, че "натуралните" растения с "модифицирани" гени се размножават, пък оригинално модифицираните не, става една такава каша от противоречия, че главата ме заболя.
Не съм толкова против ГМО, колкото против химиите, с които се третират добивите. Искам да ям марули, не нитрати! Пък дали марулите са генно-модифицирани? Кой ще ми каже, както беше казал поетът.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.