1. Висше, т.к. то е "прието" от федералното правителство по време на процеса за емигриране.
2. Никакво;
3. Такова, на каквото ми е приравнено в дадена провинция;
4. Такова, което е валидно за дадена провинция, т.к. дипломата е издадена от университет в тази провинция.
5. Като горното, но приравнено и в друга провинция.
Поводът за тази ми тема е http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... =2&t=37753.
Малко расъждения по темата.
Канада се състои от 10 провинции и 3 територии.
Образованието е подвластно на съответното провинциално правителство.
С други думи казано, всяко провинциално правителство само определя правилата.
Ето защо диплома, издадена от Университете на Монреал МОЖЕ да не се приеме, примерно, в Бритиш Колумбия, а диплома издадена от Университете на Торонто - в Алберта.
Какво остава за диплома, издадена извън Канада.
Ето защо (според мен) канадците са изградили "учреждения", които ПРИРАВНЯВАТ дипломите към образователната система за дадената провинция.
Така че, според мен, за канадците аз нямам образование.
Това е така, докато някое учреждение не ми издаде "хартийка", на която да пише, че дипломата ми от университет Х в БГ се ПРИРАВНЯВА на ниво бакалавър или магистър, съгласно условията на дадената провинция.
Неприятно, но факт: Хартийката, издадена в Кебек е нищожна за другите провинции.
Неприятно, но факт: Приравняването на дипломата не означава, че я "признават".
"Признаването" се осъществява (в конкретния случай) след приемане в ордера на инженерите за съответната провинция.
Неприятно, но факт: Евентуално членуване в ордер на инженерите на дадена провинция не означава, че дипломата се "признава" в друга провинция.
Каква би била ползата (според мен) от ПРИРАВНЯВАНЕТО на диплома:
1. Ако в обява за работа едно от условията е, че се иска образование, съответстващо на бакалавър, то това ще може да се удостовери.
2. При някои рекруите го има като условие (пример има в горецитираната тема).
3. Дава ми самочувствието, че не съм необразован