Какво е TCFQ и как протече при нас.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
kikolilokiko

Re: Какво е TCFQ и как протече при нас.

Мнение от kikolilokiko »

преди 12 г. това означава, че си хванал доброто образование :) и което дава добри резултати ;) успех и в следващите стъпки :y:
Аватар
lonly wolf
Изгонен от форума

Мнение от lonly wolf »

Колеги въпросът ми е може ли сертификат за TCF,TCFQ да се получи от Алианс Франсез и той да е валиден за Виена щото доколкото си спомням от моето интервю интервюиращия ме насочи тъкмо натам пък после други ми казаха че трябвало да ходя в София на тест във френския институт...върви се оправяй пълна лудница :sweat:
Футбола остана единствения легален начин да си купиш негър...
Аватар
estoyanova
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Lonly мисля само,че Френски Институт и ИЧС са 2-та центъра,чиито резултати одобряват.Най-лесно е да се обадиш и да провериш.Тук може само да се объркаш в инфото.На познати не им признаха изпита от Алианс,искаха от френски Институт.Не губи време,обади им се,любезни са!
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Да, хубаво те съветва estoyanova - виж какво точно са ти искали и се обади да питаш в кой франкофонски център какво провеждат. В крайна сметка форума само насочва и подсказва, останалото си го действаш сам.
Аватар
lonly wolf
Изгонен от форума

Мнение от lonly wolf »

demococcus написа:Да, хубаво те съветва estoyanova - виж какво точно са ти искали и се обади да питаш в кой франкофонски център какво провеждат. В крайна сметка форума само насочва и подсказва, останалото си го действаш сам.
Ами аз носих на интервюто сертификат за ниво А1 и А2 от Алианс Франсез-Пловдив.В края на интервюто мосюто ми каза да му пратя такъв само че за Б1-1ви модул демек средно начално ниво и като го питах от Алианса може ли да го извадя той ми вика да да няма проблем.Дотук добре ама като се обадих после в Алианса се оказа че уж вече не им признавали сертификатите :( и съм трябвало да вървя в СФ там на изпит.Та оттам произлиза мойто объркване щото мога да изкарам тия 60часа в Алианса и да взема китапа ама ако не върви пред Виена за кво мие само излишни пари ...един час стана вече 6лв.Пък и при това положение що да ходя в П-в като в Асеновград ще хвана някоя пенсионирана учителка по френч и за по-малко мангизи ще ме подготви за тоя изпит в ИЧС.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Аз не разбирам какво ти искат да покажеш - документ че си минал някакви часове или резултат от положен изпит!? На изпити можеш да се явяваш и без да си карал курс. Ако положиш изпит за TCFQ, TEFaQ или DELF/DALF, няма как да не ти го признаят.
Аватар
lonly wolf
Изгонен от форума

Мнение от lonly wolf »

Ами и аз не разбрах...оня мосюто ми иска Б1-1 което отговаряло на 60 ч в Алианса обаче пък в Алианса ми казват че от януари миналата година техните сертификати не се признавали...абе луда работа
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Б1-1 което отговаряло на 60 ч в Алианса
Ако си учил 60 часа, това предполага че си си повишил нивото, но не го доказва. От друга страна, ако положиш тест (TCFQ, TEFaQ, DELF/DALF) и получиш ниво В 1, то тогава нивото си е доказано 100% и няма как да не ти го признаят.

Ако мога да те посъветвам - избери си учител или курс, подготви се и се яви на някой от трите теста да си докажеш нивото. Във форума има хора със ниво В 1, които са го постигнали чрез самоподготовка.
Аватар
lonly wolf
Изгонен от форума

Мнение от lonly wolf »

Точно така и смятам да направя
Lanselot

Мнение от Lanselot »

lonly wolf, ние сме на същото положение като вас. Да ви сподоля до какви изводи стигнахме с документите за ниво. До миналата година за емиграционните служители е било достатъчно документ от проведени вътртешни изпити в края на всеки курс в Алиансите (на тях по разбираеми причини сигурно е нямало върнати, нали са те закърпили доста кинти). От тази година вече се изисква полагане на тест ДЕЛФ , който се провежда февруари и юни в Алиансите и ИЧС с френски представители.
По принцип няма лошо да ходиш в Алианса, но те провеждат само изпит за ДЕЛФ. Защо не се пробвате на TCFQ. Провеждат се почти всеки месец в ИЧС и нямат писменна част, което облекчава теста. demococcus подробно е обяснил как протича, за което му благодаря.
Между другото днес получих писмо, с което ми удължиха срока повишаване на езика, който изтича на 10.12, със седем месеца. Ще има време за четене.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

lonly, според мен няма значение как и къде се подготвяш за тези изпити. Т.е. можеш да ги държиш и в Алианса, и във Френския институт - записваш се, плащаш таксата и се явяваш. Сертификатите А1 и А2 доказват съответното ниво, но се издават от Алианса. За тези нива важат само сертификатите от Френския институт, доколкото аз съм разбрала. Изпита DELF/DALF се УВЕКОВЕЧАВА /ако го вземеш разбира се/ не със сертификат, а с ДИПЛОМ, издаден от Министерство на образованието на франция, чрез поделенията си, а именно Френския културен институт и Алианс Франсез. Тази диплома е безсрочна и важи в цял свят. Отделно от това има спогодба за признаване на образованието между Франция и Квебек по принцип. А диплома DELF/DALF е френска диплома за познанията по френски език за чужденци. ТАКА ЧЕ АКО В АЛИАНСА ПРОВЕЖДАТ DELF/DALF - ОТИВАЙ - ЩЕ Я ПРИЗНАЯТ.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
galya17

Мнение от galya17 »

преди известно време бях писала,4е ни поканиха на интервю вав виена 1 сед.след подаванвто на док.!след нашият отказ да се явим в тези кратки срокове,от посолството ни праиха писмо с полба да им покажем взет изпит от TCFQ,TEFAQ ILI DELF/DALF.мислим да се явим на 1вия тест някаде февруари и до колкото разбрахме се провежда само в софия!на нас лично не ни пише в писмото нищо за конкретно ниво!подготвяме се за теста с частни уроци,мисля че е наи-подходящо!!!!успех на всички!!!
Mi6o76

Мнение от Mi6o76 »

Demococcus ,здравей!
Имам въпрос:Каква е разликата между изпита,който си положил и DELF?Има ли значение за емиграционните на кой от 2-та изпита ще се явиш?Според теб кой от двата е по-добре да се направи?Във Френски институт изпитите за DELF саразделени в нива ,ние гоним B1/B2 .До колкото разбирам за TCFQ ти определят нивото след като се явиш или бъркам?
Ще бъдем благодарни,ако ни отговорите.
Подадени документи 29.08.2008
Accuse de recеption 04.09.2008
Entervue de selection 12.06.2009 09:00-неуспешно
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

galya17 - това е много интересно. Може ли да споделиш какъв код има отдолу в десния ъгъл? Моят е "Perm 115b". Ако си кажеш и ти твоя, мога да ти съградя обосновано предположение каква е ситуацията при вас :) Напоследък изчетох доста неща по въпроса.

Mi6o76 Първа разлика: при TCFQ изпитът е един за всички нива. Първата част е тест и колкото повече правилни отговори отбележиш, толкова по-високо ниво пише после в сертификата. Втората част - на колкото по-сложни въпроси успееш да отговориш, толкова по-високо ниво ти "приписват". Като оценките от двата етапа са си отделни - можеш да имаш С2 разбиране и А1 изразяване.
При ДЕЛФ за отделните нива има отделни изпити. Тъпото е, че ако не успееш да защитиш В1, не ти дават А2. Трябва да се явиш на ДРУГ изпит за да си докажеш А2. Доколкото ми обясниха по телефона, можело нещо да се измисли в деня на самия изпит ако има съвпадение на груписе да се избира между В1 и В2, или между А1 и А2, ама между А, В или С не може - задължитнелно трябва да ги защитаваш в отделни изпити отделните букви.

Втора разлика: TCFQ има само два елемента - разбиране устно и изразяване устно. Докато на DELF имаш задължително и две писмени части... а пък по мое скромно мнение писмената част от езика си е яко трудна. Та незнам ако си овладял говоренето като за В1/2, а писмения ти е зле... как се отразява това на крайния резултат в ДЕЛФА.

Трета разлика: на документа от TCFQ има срок на валидност. Мисля че 2 години беше. Докато ДЕЛФ-а няма такъв срок. Можеш да се фукаш с него и на внуците си :) Но ако всичко върви добре, след 2 години няма да има нужда да доказваш че знаеш френски, щото ще си канадец вече!

Поради гореизборените, много хора, включително аз самия, предпочетоха да се явят на TCFQ.
Mi6o76

Мнение от Mi6o76 »

Demococcus ясно!много благодарим :)
Още едно въпросче,понеже в страницта на ИЧС има дата за TCF и TCFQuebec друга дата на кой трябва да се яви човек :?: Логично е на този за Квебек,но има ли разлика в сложноста тогава,защо са 2 дати.... :?:
лелееее,много се извинявам,сега прочетох в страницата на ИЧС инфото,ясно ми стана вече :y:
Подадени документи 29.08.2008
Accuse de recеption 04.09.2008
Entervue de selection 12.06.2009 09:00-неуспешно
Публикувай отговор