Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Аватар
albatros
Мнения: 188
Регистриран на: Нед Яну 02, 2005 4:48 pm
Местоположение: TO

Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от albatros »

Е-тата докарват рак, алергии, диария, мигрена и махмурлук
Убийци със странни имена
Лакомства подлудяват децата, нитрити тровят месото

Рак, алергия, астма, екзема, мигрена, хронична умора - това е част от "наследството", което дължим на т.нар. Е-та. И то - на разрешените за добавяне в храната адитиви. Защото от страничните ефекти на забранените определено може да ти се изправи косата. Наистина ли оцветителите, емулгаторите, ароматизаторите и консервантите са безмилостни убийци, маскирани като парче шунка, вафла или чаша сок? "Не, не бива да изпадаме в крайности", успокоява експертът по хранене доц. Донка Байкова. Факт - Е-тата влизат в хладилника ни, за да подобрят качеството на храната. Без консервантите млякото ще се вкисва за часове, а месото ще е развалено за ден. Без оцветителите колбасите ще са с отблъскващ вид. А без емулгаторите соковете и безалкохолното ще се пресекат. Нещо повече - много често именно чрез мистичните Е-та производителите ни захранват с ценни витамини и антиоксиданти. За жалост "лошите" и "добрите" адитиви често вървят в комплект.

Свръхдоза
"Е-тата трябва да се дозират", категорична е доц. Донка Байкова. И съветва - избирайте храни с не повече от 3-4 адитива. И най-важното - не смесвайте различни продукти, наблъскани с Е-та. Възможно ли е? "Трудно се постига", признава диетологът. Понякога и в простата филия с масло и шунка могат да се крият поне 15 от мистериозните адитиви. "Пазете се най-вече от оцветителите и консервантите", пък е съветът на Асен Ненов - експерта по храни в Българската национална асоциация на потребителите (БНАП). От БНАП са направили дори специален джобен справочник на Е-номерата. Който е идеален "жокер" при зареждането на хладилника. Справочникът разгадава мистериозните "Е-кодове" и алармира кои от адитивите са вредни. А простата сметка показва - поне половината.

Отрова за хлапетата
Специалистите напомнят - Е-та няма само в храните за бебета. Но за жалост най-опасните адитиви се "крият" в лакомствата за деца. Вафлите, чипсът, солетите, дъвките, детските сокчета и безалкохолните са раят на вредните добавки. Причината - лакомствата за деца трябва да мамят с цвят, сладост и аромат. А откъде идват те? От "убийци" като аспартама, тартразина и амаранта. "Най-страшни са зелените лакомства", предупреждава Асен Ненов. Яркият цвят обикновено издава опасните азобагрила, които са канцерогенни. Червените сокчета и розовите плодови млекца също са с опасни оцветители, напомнят от БНАП. Лошото обаче е, че дори по-безобидните Е-та не понасят на децата.

"Подобрените" храни докарват алергии, астма и най-вече - хиперактивност. "Ако детето ви спи малко, много е палаво и е агресивно, внимавайте с храната", призовава и доц. Донка Байкова. Не му давайте безалкохолни, чипсове и солети, защото хиперактивността ще се задълбочи. "Децата ни се пристрастиха към ароматизирани снаксове, но е крайно време да им купуваме ябълки - ако искаме здраво поколение", предупреждава доц. Байкова. И се бои, че геномът на нацията е застрашен заради безобразията на производителите и желанието им за бърза печалба. Можем ли да мутираме заради добавките в храната? "Възможно е", признават от Асоциацията на потребителите. Защото наред с вредните Е-та всеки ден се тъпчем с нитрати и стероиди. "A и 15 на сто от храните на пазара са генно модифицирани", обяснява Асен Ненов.

Къде дебнат?
Къде все пак ни дебнат Е-тата - освен във вафлите, сиренето и хляба? На най-неочаквани места, обяснява Асен Ненов. Дъвките например са пълни със сорбитол и редовно ни докарват до разстройство. Виното е "подобрено" със сулфиди, заради които ни мъчи адски махмурлук. "Даже зъбите ни пожълтяват от избелващите пасти - заради оцветителите вътре", разкрива парадокса Асен Ненов. Но най-много неприятни изненади крият мръвките. "Няма месо, което да не е консервирано с Е-250", признава експертът по храните. Зад странното име се крие натриевият нитрит - доказано канцерогенно вещество. По-опасно и от мръвките обаче е безалкохолното. Газираните напитки и уж "натуралните" сокове са царството на "злите" Е-та. Оцветителите вътре докарват мигрена, екземи и алергии. А подсладителите, като аспартама, могат да причинят от рак до паническо разстройство.
Лора Симеонова
"The secret of success is going from failure to failure without loss of enthusiasm."
~ Winston Churchill
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ
Мнения: 3055
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 2:34 pm

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от THC »

wtf is ЕТА?
за мен тва е естимаейтед тайм ъв арайвъл
Пари на заем - само взимаме.

http://www.thc-ministry.net/untoldstory/#INDEX
kill_u
Напуснал форума
Мнения: 1513
Регистриран на: Пон Мар 06, 2006 1:22 am
Местоположение: Канадистан...
Обратна връзка:

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от kill_u »

Всъщност Е-тата както ги наричате са познати и като консерванти и наистина докарват рак. Освен тях рак докарва и изкуствения подсладител наречен аспартам. Вижте тая тема:
http://ognyan.blog.bg/nauka/2006/07/06/ ... ubiec.6546

В крайна сметка вече е трудно човек да води природосъобразен живот. След 15 години ще е невъзможно. А не знам къде бях чел но се оказа че повечето Е-та се произвеждат от Монсанто. На тези които тази фирма нищо не им говори ще кажа че това е един от най големите концерни за химикали, а отделно е снабдител на Американската армия с бойни отровни вещества. Така че мен ако питате направо забравете колата и газираните(включително и бирата защото съм чувал че и там слагат Е-та за да се увеличи срока и на годност) напитки.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от krimon »

ай и бирата! не може да бъде вярно!
там слагат спирт, а не Е-та ... поне във вносната, а не местната бира :(
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
Rall
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет Авг 10, 2006 8:16 am
Местоположение: Raccoon City

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от Rall »

Пичове, докато се дзверите в етикетите да прочетете колко "Е"-та съдържат, ще пукясате от глад и жажда преди да ви е пипнал рак. :D :D :D :beer: :beer: :beer:
Dead Eyes See No Future
kill_u
Напуснал форума
Мнения: 1513
Регистриран на: Пон Мар 06, 2006 1:22 am
Местоположение: Канадистан...
Обратна връзка:

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от kill_u »

krimon написа:ай и бирата! не може да бъде вярно!
там слагат спирт, а не Е-та ... поне във вносната, а не местната бира :(
При ниско съдържание на спирт може да предизвика оцетно кисела ферментация. Не знам дали някой си спомя за едно времешната бира в България че беше с трайност по малка от 30 дни и след това се вкисваше, това беше защото беше истинска бира. Мисля че в Германия в момента има на места да се продава такава бира. Не говоря за вайс бирата тя е съвсем друго нещо.
todorovi
Мнения: 195
Регистриран на: Съб Юни 06, 2009 3:57 pm
Местоположение: Гатино

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от todorovi »

Rall написа:Пичове, докато се дзверите в етикетите да прочетете колко "Е"-та съдържат, ще пукясате от глад и жажда преди да ви е пипнал рак. :D :D :D :beer: :beer: :beer:
Съгласна съм! Стресът е много по-голям убиец и носител на болести, отколкото Е-тата :!: А именно стрес си докарваме като се тревожим излишно.
Аватар
JennyAnyDots
Мнения: 173
Регистриран на: Пон Окт 13, 2008 5:21 am
Местоположение: LaSalle

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от JennyAnyDots »

Положението никак не е смешно... особено тук, в Северна Америка! В България поне като в страна членка на ЕС, производителите са длъжни да изписват всичко на етикета. Също така много от най-опасните Е-та са забранени в ЕС и не се ползват в легални продукти в БГ. Тук - пълна свобода, отрови всякакви! Нашето семейство след първоначалния шок от нивото на синтетиката в храната в Канада мина практически само на основни продукти (почти нищо преработено).

Впрочем консервантите не са единствените опасни Е-та. MSG - мононатриев глутамат, убива нервни клетки със всяка една хапка в устата. Това е подобрител, който прави храната да се възприема като по-вкусна като действа директно в мозъка, а не на вкусовите клетки. Тук го видях да се продава на щандовете в супермаркета в кутии, да си го сипваш като си готвиш :o

Оцветителите се смятат за една от причините за много по-високото ниво на нервни и психични заболявания при децата в Северна Америка, отколкото в Европа. Разбирай - сокове, бонбони... Татразинът не се ползва в ЕС и в БГ отдавна в храните, в БГ от миналата пролет вече не се слага и в боите за яйца. Тук погледнете коя да е опаковка на детски бонбони и ще прочетете: "оцветители (включително татразин)". Ако беше безвреден, щяха ли даже и тук да го изписват като специално предупреждение?

Впрочем със Е, следвано от някакъв номер, се обозначават по международната класификация всички хранителни добавки, и вредни и невредни - включително примерно витамин С добавен. Номерът в Европа беше да знаеш кои са най-вредните Е-та. А тук производителят изобщо не е длъжен да ги описва на етикетал Дори не пише ароматите и оцветителите синтетични или изкуствени са ...

От Е-та ще се опазим, ама от хормоните в месото и млякото и от генномодифицираните продукти - не знам :-( Оказва се, че в Канада трябва да си доста заможен, за да се храниш с качество подобно на това на храната в БГ. И да не те мързи да четеш, мислиш, избираш...

П.П. За дане си помисли някой, че говоря само от прочетено тук и там - чичото на мъжа ми е един от дългогодишните вносители на дъбавки за хранително-вкусовата и козметичната промишленост в БГ. Доста неща спрях да ям покрай него - и то заради по-безобидни съставки от споменатите по-горе.
Аватар
Rall
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет Авг 10, 2006 8:16 am
Местоположение: Raccoon City

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от Rall »

Aбе да ги ожалиш горките канадци, как ли доживяват над 40 години направо се чудя.
Явно не четат етикетите гадните "бейби бумъри" и отказват да мрат а на по 70 години си копуват Harley - Davidson и ми се правят на рокери... :D :beer: :beer: :beer:
Dead Eyes See No Future
Аватар
emilcho
Мнения: 613
Регистриран на: Вто Авг 07, 2007 2:56 pm
Местоположение: Montreal

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от emilcho »

Рал, вярно е, има и такива, и мен много ме кефят. Изобщо едно от много хубавите неща тук е, че като цяло хората спортуват повече от Бг и прекарват повече време навън.

Но освен старчетата-рокери и къмпингари, сигурно си виждал и другите, нали, с тлъстини като престилки от доста ранна възраст и с пирамидална форма на тялото, които едва се търкалят по улиците - не знам кои са повече, те или рокерите! В Бг не съм виждала толкова затлъстели хора, колкото видях досега тук. Не съм анорексичка, нито фиданка. Говоря за страшни гледки, очевидно вървящи към категорията на майката ни Гилбърт Грейп. Няма такова чудо в БГ.

Т.е. не искам да кажа, че в Канада всичко е зле, напротив, но искам да подкрепя автора на темата и да насърча тези, които са склонни да я вземат насериозно и да направят нещо за да се предпазят. Драстично намаляване на готовите храни, включително колбаси, и особено неща в неестествени цветове, е голяма крачка напред.

Упс, пак писах с чужд ник - така е като двама в едно семейство пишат в един форум :wink:
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Alina
Мнения: 1061
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 9:45 am

Re: Ето от къде идвали алергиите в Канада ...Е-тата докарват рак

Мнение от Alina »

Току що се връщаме от кино. Гледахме Food Inc. . За който се интересува откъде идва и какво всъщност представлява храната ни - филмът е силно препоръчително да се гледа.
Alina
Публикувай отговор