Уинипег-Ванкувър с кола - съвети и предложения

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Bessy

Уинипег-Ванкувър с кола - съвети и предложения

Мнение от Bessy »

Намислили сме от Уинипег да отидем до Ванкувър с кола. Чували сме че пътя (част от него) е много красив.
Ако някой е изминавал пътя или части от него ще сме благодарни да сподели опит:
- места на които може да се пренощува - хотели и/или къмпинги
- места които си заслужава да се видят
- има ли денонощни бензиностанции
- пътя през Калгари е по-кратък и изглежда по-главен от този през Едмънтън, наистина ли е по-добър?
prace

Re: Уинипег-Ванкувър с кола - съвети и предложения

Мнение от prace »

Ние сме пътували през Brandon-MB, Regina-SK, Swift Current-SK,Medicine hat-AB и т.н по магистрала 1. Пътят е хубав. Още повече, че вие няма да пътувате през зимата, за да се притеснявате. Мотели има навсякъде. Ние предпочитахме да спим в по-големи градове, а не край малки крайпътни мотели. Предпочитахме също да не караме по тъмно, заради животните по пътя. Затова и не сме зареждали бензин по нощите. Вие си преценявате най-добре. Пътя е най-скучен през Алберта и Саскачуан като от Swift Current, SK до след Calgary e най-скучно и равно. Просто да заспиш. Спахме в Canmore, за да избегнем спиране и нощувка в Banff , защото там е доста скъпо. От Camloops взехме магистрала номер 16 до Hope. След Hope по магистрала номер 1 стигате до Ванкувър без проблем.
Най-красиво според мен става след Calgary. Алберта е провинцията, която най-не ми хареса като пейзаж. Даже Саскачуан е по-интересна.
Пътят е труден от Banff до Sicamous.

Дълъг път, но ще видите Канада. Интересно е.
Много канадци не са си подавали носа извън провинцията в която живеят.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Ние сме пътували от Кебек сити (Кебек) до Виктория (В.С.) и обратно.
Ето моя анимация на маршрута:
http://video.google.com/videoplay?docid ... nada&emb=1
Всяко пътуване си е кеф, дори и пътя да е равен и да има само жълти поля с рапица от двете страни :)
По него време нямахме джипиес и нито веднъж не сме имали проблем с нямане на бензиностанция или мотел. Караш и като стане тъмно почваш да гледаш за мотел. Това е - няма страшно.
На запад карахме през Едмънтън, на изток през Калгари и не помня нещо да е имало голяма разлика в пътищата.
Въобще не ни е пукало нито от животни нито от малки градчета. Само от комарите ни пукаше и затова носехме разни димящи пръчици. Помагат !
Сега, разни там Лейк Луис, Банф, панорамни пътчета, не се съмнявам че сте ги планирали разглеждайки по нета и евентуално по справочници. Но искам да спомена езерото Maligne. (Да не се бърка с Морейн, което е съседно на Луис). Езерото Maligne е страхотна красота, но за да се отиде до него си трябва отбиване встрани от главния път и човек трябва да е разучил картата, за да знае къде точно да се отбие. Заслужава си определено !
http://www.malignelake.com/
На прима виста, не мога да не спомена и Athabasca falls и най вече високият водопад Такакау !
Успех !
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Bessy

Мнение от Bessy »

И ние ще пътуваме и в двете посоки и наистина може да минем по двата пътя. Досега не сме пътували на повече от 200 км от тук, затова не сме запознати с мотелите по пътя. Намират ли се места без предварително запазване, какви са цените за двойна или тройна стая (съвсем ориентировъчно да си направим сметката, защото това което намираме в интернет са по скоро хотели и по-луксозни места).
Не знаем още как точно ще ни протече пътуването, не искаме да планираме спане предварително, защото сме с деца и броя и продължителността на спиранията ще зависят предимно от тях.
Иначе проучваме маршрута, имаме GPS, но вашата информация ще ни е много от полза.
Благодаря!
Надявам се и на още включвания с лични впечатления.
prace

Мнение от prace »

Винаги сме намирали стая без предварителна резервация, но пак казвам пътували сме през зимата.
Двойна стая в нормален мотел е около $75-95. В хотел е по-скъпо. Около 100-120$. През лятото може и да са малко по-високи цените. Не знам.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Само веднъж ми се е случвало да спра до мотел и да ми кажат, че е пълен до дупка. 10 минути по-късно намерихме друг. Джипиесите могат да търсят мотели и да ти дават разстоянието до тях. Така като стигнеш до най-близкия, може да видиш, че следващия е на 200метра, по-следващия на 2 км и т.н.
Предварителни резервации сме правили само за къмпинги и то примерно ден по-рано или от сутринта за вечерта - обаждам им се (ползвахме пътна карта услужливо предоставена ми от приятел - член на канадското СБА :) тоест автомобилна асоциация. В тази карта имаше телефони на къмпинги) и им казвам кредитната си карта. В случай че не се явим те си удържат 15 долара заради провалената резервация. Тоест ние си носехе палатка и редувахме - ту палатка, ту мотел. За мотелите - повтарям - никаква резервация и никакви проблеми.
В самия Ванкувър спахме на къмпинг. Готино беше и не скъпо.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Bessy

Мнение от Bessy »

Мерси за информацията.
А знете ли как стои въпроса със здравните книжки. Ако се наложи посещение на лекар в друга провинция спешната помощ покрива ли се от застраховката?
prace

Мнение от prace »

ако си имаш манитобска здравна карта си карай с нея навсякъде.
Аз си карах с саскачуанската в БС първите три месеца..
Да не ти се налага.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Bessy написа:Намислили сме от Уинипег да отидем до Ванкувър с кола. Чували сме че пътя (част от него) е много красив.
Ако някой е изминавал пътя или части от него ще сме благодарни да сподели опит:
- места на които може да се пренощува - хотели и/или къмпинги
- места които си заслужава да се видят
- има ли денонощни бензиностанции
- пътя през Калгари е по-кратък и изглежда по-главен от този през Едмънтън, наистина ли е по-добър?
За участъка от Yинипег до Calgary или Едмонтон няма какво да ти пиша - пълна скука е. Calgary -Ванкувър съм пътувал много пъти - последния път преди месец. За този участък всичко заслужава да се види и където и да спрете и да отделите повече време няма да сбъркате. Зависи с колко време и средства разполагате. Ако имате време за леко отклонение посетете Okanagan valley - Vernon, Kelowna, Penticton. Много е красиво и от Kelowna има път за Merit където излизате на 5-та и оттам за Hope.
Резервациите са за предпочитане, особенно ако сте с малки деца - през почивните дни и по време на long weekend хотелите често са пълни.
През Едмонтон - минавал съм пътя само до Jasper, до там 16 е divided highway.
Не се амбицирайте да видите всичко - не е възможно - за British Columbia един живот не е достатъчен
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
Bessy

Мнение от Bessy »

Исках само да споделя, че ние отидохме и се върнахме :D
И в двете посоки пътувахме по автомагистрала 1 (освен високопланинската магистрала 5). Не бяхме набелязали къде ще спираме и какво ще разглеждаме. Първата и последната нощ пътувахме (в нашия случай искахме да изминем по-голямото разстояние докато децата спят, а ние се сменяхме и не беше проблем), видяхме животни на пътя, повечето през деня, отколкото през нощта и не в непосредствена близост - имахме късмет или странната джаджа за прогонване на диви животни (нещо като малки свирки, които се закачат на колата), която купихме от Доларамата е действала наистина :wink: На отиване спахме в Revelstoke (в Revelstoke Lodge за 109 без такси - стая с две queen-size легла) а на връщане спахме близо до Лейк Луис - стаята беше малко по скъпа, но си заслужаваше :)
Наистина има невероятни места по пътя след Калгари - и самия път е много красив с реки, езера и невероятни планини :shock: и местенца за спиране - с малки отклонения или без отклонения - спиращи дъха! Не мисля че има смисъл да ги казвам защото ние на случаен принцип видяхме тези места, а със сигурност не сме видяли и една стотна от това което може да се види в Скалистите планини. За Лейк Луис дори нямам думи да опиша мястото. :shock:
Това, за което може би трябва да се внимава по пътя, освен животните е че бензиностанциите не са на пътя, а трябва да се отбиеш в някое населено място за да заредиш и освен това има доста дълги участъци от пътя без мотели, но предполагам че ако се отбиеш в населено място - ще намериш къде да спиш. Ние зареждахме предимно в големите, през които минава пътя - Калгари, Реджайна.
За нас - живели до Витоша години наред и сега тук - на най-невъобразимото равно, което сме виждали - това пътуване ни промени живота. Нямаме търпение да се върнем там.... а и осъзнахме, че живеем прекалено далеч от планините :D
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Другия път да дойдете до Виктория! Има защо.

В Лейк Луис ние спахме в хостела (без хостел карти) за около $120 четирима в стая на два етажа (голямо шоу за децата) предназначена за 5 човека.

Аз не съм расист, но чисто като статистика ми направи впечатление, че никъде на тази екскурзия не видяхме нито един брадат чалмалия, нито една забрадка, нито един негър. Китайци - да определено. Дори будистки монаси. Много европейци също. Но от първата група - нула.

2 юни 2012, budtel
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Белите канадци и европейските туристи са първи и най-могобройни по планинските пътеки тука. Китайците също ходят, даже на групи. Другите цветове си падат по близките дестинации, придържат се до колата, паринга, цивилизацията и най-близките обекти, ако въобще се изнесат от града.

Аз гледам да не пропускам хубаво време за планината. Струва си. Ето от тука долу сте минали.
View1 View2
Embrace your climate change!
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Wow !
Перфектна прозрачност ! Да не би да е много рано сутрин ?

2 юни 2012, budtel
Аватар
7George

Мнение от 7George »

optics написа:Wow !
Перфектна прозрачност ! Да не би да е много рано сутрин ?
Не, по обяд е, но е студено на 2744 м горе. И е по-скоро от обектива, с който е правена 2та снимка.
Embrace your climate change!
Публикувай отговор