раждане в БГ или Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Nani85
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Яну 19, 2009 6:04 am

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от Nani85 »

Здравейте,
Моля за малко повече информация, от тези които са запознати с въпроса.
След пристигането в Канада колко време не мога да ползвам безплатно ( и колко безплатна е тя) здравната им система и дали трябва да имам трудов договор, за да имам здравна карта? До края на третия месец застраховката може ли да ми покрие всички прегледи (гинекологични- при бременност, стоматологични и др.) При самото раждане, ако вече имам здравна карта,но не съм работила преди това ще трябва ли да платя цитираните 20-25 000долара? И ако преждевременно се наложи раждане и аз нямам все още здравна карта, какво става? Благодаря Ви предварително за отговорите.
todorovi
Мнения: 195
Регистриран на: Съб Юни 06, 2009 3:57 pm
Местоположение: Гатино

Re:

Мнение от todorovi »

Жени написа:Току-що по новините CTV съобщиха как Trillium Health Centre - Mississauga върнали родилка обратно към вкъщи, защото преценили, че е рано да ражда и тя родила в колата си 20 мин след напускане на болницата в ръцете на мъжа си! :o
Жени, и във Варна наскоро имаше такъв случай. Било рано и нямало легла :?

Още нещо се сетих по повод на разискваното сравнение между проследяването на бременност и раждане в БГ и Канада.
В БГ ЗК също покрива само 2 видеозона за цялата бременност. Всеки следващ по желание на родилката или по преценка на гинеколога се заплаща по 20лв /през 2008г/. Така че, не виждам голяма разлика :roll:
Последно промяна от todorovi на Чет Авг 20, 2009 9:08 am, променено общо 1 път.
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от pumpy »

Nani85 написа:Здравейте,
Моля за малко повече информация, от тези които са запознати с въпроса.
След пристигането в Канада колко време не мога да ползвам безплатно ( и колко безплатна е тя) здравната им система и дали трябва да имам трудов договор, за да имам здравна карта? До края на третия месец застраховката може ли да ми покрие всички прегледи (гинекологични- при бременност, стоматологични и др.) При самото раждане, ако вече имам здравна карта,но не съм работила преди това ще трябва ли да платя цитираните 20-25 000долара? И ако преждевременно се наложи раждане и аз нямам все още здравна карта, какво става? Благодаря Ви предварително за отговорите.

Здравната карта и майчинството( тоест плащанията за майчинство ) нямат нищо общо. Диколкото знам, бременност се обслужва от системата и през първите 3 месеца, тоест преди да ти е дошла здравната карта. Все пак е по-добре да се пита в режито, но имам спомен, че съм го срещал някъде като информация.
Пари за майчинство се дават на хора, които са работили, тоест това е програма, която замества трудов доход, докато си вкъщи и си гледаш детето, до навършването му на 52 седмици максимум. Самите пари не може да се получават повече от 55 седмици общо за двамата родители и това от 16 седмици преди раждането за майката до навършването на 52 седмици на детето. Тоест ако не си работила няма да получиш нищо. Ако таткото работи да кажем от раждането до 6 месец, то после може да излезе в радителски отпуск до 12 месец и да получава обезщетения на базата на доходите си от раждането до 6 месец на детето. Сега по-ясно ли е ?

Още информация от сайтовете на: RAMQ RQAP

PS. Всичко написано се отнася за Кебек, дотолкова доколкото инфото за първите 3 месеца трябва да се провери...
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11764
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от optics »

И аз като Пумпи не съм раждал, но една позната е раждала 2 пъти в България и 1 път в Канада (Торонто) и казва че разликата е като от земята до небето - в полза на Канада.
Други приятели пък, след като не им хареса Канада (Монреал) и решиха да се върнат завинаги в България, преди да си загубят правата на перманент резидент, (вече се бяха върнали) решиха че ще родят детето в Канада и за целта направиха едно финално пътуване специално за раждането, от което останаха доволни. Сега детето им е канадче и си живеят в България.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Павел
.
Мнения: 10209
Регистриран на: Пет Авг 10, 2007 4:57 pm

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от Павел »

И аз не съм раждал нито в Бг, нито в Канада, но жена ми роди преди 1 месец във Ванкувър - д.т. - Сейнт Пол хоспитал - всичко мина без абсолютно никакъв проблем - роди с цезарово сечение - на раждането освен хирурга, присъства и детската лекарка към която бе насочена 2 месеца преди раждането от личната И лекарка. Стаята беше самостоятелна, с единственото неудобство, че 2 стаи шерват обща баня. Страхотно отношение от целия екип на родилното. При изписването те пускат да си тръгнеш само след като проверят и се убедят, че правилно си поставил и вързал с коланите бебето в количката. На другия ден след раждането, в къщи дойде медицинска сестра, която да провери дали всичко е наред с бебето и да види при какви условия ще се отглежда.

П.П.

В Лос Енджелис се плаща паркинг по всички болници.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
didi-did
Мнения: 733
Регистриран на: Пет Фев 06, 2004 6:35 pm
Местоположение: Montreal

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от didi-did »

poumpy написа:
PS. Всичко написано се отнася за Кебек, дотолкова доколкото инфото за първите 3 месеца трябва да се провери...
Да, информацията и за първите 3 месеца е вярна.Бременността ,както и самото раждане,се обслужва от системата напълно безплатно още от деня, в който сте влезли в Канада.При мен случаят беше такъв, и за това съм абсолютно сигурна.
А ако трябва да се избира къде да се ражда-България или Канада, аз също съм в полза за Канада. Разликата е огромна.
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !



http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
thehellgirl
Мнения: 214
Регистриран на: Нед Юли 01, 2007 11:36 am
Местоположение: Монреал

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от thehellgirl »

Май всичко е толкова индивидуално, че изобщо не могат да се правят обобщения или сравнения. Факт е, че в Канада болниците са много по-приятни ако може изобщо да се употреби тази дума, по-чисти и по-спретнати. Факт е, че в България ако не си платиш "под масата" както се казва тук, никой няма да те погледне и Господ да ти е на помощ, дано екипа на смяна да има някакво чувство за отговорност .... от там нататък .... има колкото доволни, толкова и недоволни и от едната и другата страна ... :?
Живей така, сякаш на земята е рай!

25.02.2009 Varna - Paris - Montreal
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ
Мнения: 3055
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 2:34 pm

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от THC »

аз не съм раждал, но съм бил свидетел в Монтреал.
и понеже мнооо държа да напрая 3000 мнения да си кажа и мойто.

за бг съм чувал кошмари имаме позната в кома в дъ бест частната клиника Варна, за държавна болница ня'а кво да коментирам въобще - там мишките изядоха хлебарките от глад.

начи в ласалската болница раждането беше супер за майката и много тежко за бащата.
няма кво да повтарям казаното по-горе , че на измерванията за даун бях свидетел, на днк тестове също бях и за микромехурчетата от ултразвука дет в бг-то е кат здравей здрасти, затва толко много прости млади има :)
само ще кажа , че стаите бяха САМО самостоятелни всяка с тангентора/джакузито/ ражда се в стаята - пълно оборудване си има, анестезиолог обикаля ръга спринцовките в гърба на мераклийките, а не кат в бг да ходиш сам да си наемаш такъв.
ена стинка за нищо не се дава щот имат и пелени и сичко както си требе
и въобще майката мноо доволна остана вика моем да праим второто веднага

да ама тати страда - не е кат в бг да се запива с приятели, да го тупат по гърба и да му палят фаса като цопне в ракията, ами връща се от работа и газ към болницата да лежи със майката, после разнася тва ревливо нещо напред назад спал -недоспал, после подаръци за майката купува, памперси сменя, къпе и т.н.
сигурен съм, че моя баща не е бил в състояние да ме пипне поне една седмица след кат съм се родил и дали въобще ми е измивал някога насраното дупенце се съмнявам
а тука зор братче
така че на мъжа ти ще препоръчам да раждаш в бг и да се опраяш там как може :lol: :lol:
Пари на заем - само взимаме.

http://www.thc-ministry.net/untoldstory/#INDEX
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от hadministratora »

THC написа:...не е кат в бг .... сигурен съм, че моя баща не е бил в състояние да ме пипне поне една седмица след кат съм се родил...
Брато, в повечето държавни/общински родилни не дават на бащата да припари отвъд входа. Виждаш си жената когато постъпва, после само по прозорците и после чак когато я изписват с бебето. Няма значение колко й е тежко и дали има кой да й помогне - системата не допуска друг освен персонала (и връзкарите) при родилките.

Сега идва най-забавното: всичко това е УЖ за да се пази чистота и хигиена. Да, обаче:
- баламатума на входа и много други и по-важни неща са по-стари от мене
- като влизаш ти дават халат и калцуни за еднократна употреба, но си късметлия ако си първия ползвател
- като излизаш те карат да съблечеш кхалата и калцуните и да ги оставиш на определено място за да могат и други да ги ползват
- пресичане на потоци има колкото щеш - никой не дели болни от здрави (или поне не го вземат на сериозно)
- повечето бебета излизат ошарени като теменужки с лилаво лекарство (май беше пиоктанин), защото майката "била имала течение и предала инфекцията на детето при раждането". това обаче е версията само на персонала, а е обществена тайна, че всъщност най-вероятно е вътре-болнична инфекция

От там на сетне както добри лекари така и говеда има навсякъде. В България обаче първите са изключение, а в цивилизования свят обикновено са вторите.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от anxeli »

THC написа: ...
:lol: :lol: :lol:
Аз се чудех защо мъжа ми спря да говори по едно време и само се стряскаше като проговори някой :?, да не би пак от него нещо да се очаква :lol:. Към шестия месец се пооправи, проговори, цвят по бузките се появи :lol:.
Не сте подготвени другари :P!
Циганите - на Сатурн !
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Re: раждане в БГ или Canada

Мнение от IRA »

Това като моя мъж. Детето като ставаше на една година , той ми вика :" А помниш ли по това време преди една година как се мъчех в болницата" . :roll:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Публикувай отговор