диплома на английски език заверява ли се
диплома на английски език заверява ли се
Здравейте,
Имам диплома от английски университет. Някой може ли да ми каже дали нейното копие трябв да се заверява нотариално, за да се изпрати с документите за Виена?
Имам диплома от английски университет. Някой може ли да ми каже дали нейното копие трябв да се заверява нотариално, за да се изпрати с документите за Виена?
Re: диплома на английски език заверява ли се
и аз имам диплома от чужд университет.и аз се чудих,чудих,какво да правя,но в изискванията за процедурата за Квебек се искаше да има нотариална заверка на дипломата.реших да я направя.обърнах се към съответното консулство на държавата,от където ти е издадена дипломата.плащаш си като поп,не е евтино.изпращаш разбира се завереното копие,оригинала на дипломата си остава при теб.
Успехи!
Успехи!
Мерси, kapitan за отговора.
A варианта с нотариална заверка защо да не става?
A варианта с нотариална заверка защо да не става?
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Този вариант не става защото никой български нотариус няма да завери документ на чужд език. Както и в Канада няма да намерите нотариус да ви завери документ на български.
Та ето защо се налага да се ходи в консулството (посолството) на съответната държава. Консулските служби се ползват с нотариални права по отношение заверките на документи и подписи.
Та ето защо се налага да се ходи в консулството (посолството) на съответната държава. Консулските служби се ползват с нотариални права по отношение заверките на документи и подписи.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Хм, не знам дали не става, но аз вече ги имам заверени нотариално.
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Давай тогава бързо адреса на нотариуса, че си е направо като бяла лястовица сред съсловието си.orlinde написа:Хм, не знам дали не става, но аз вече ги имам заверени нотариално.
Линко е прав.аз също знам,че е така,както казва,чужди документи не се заверяват от български нотариуси.те нямат компетенциите за това.какво и как си заверил пред български нотариус не знам.моя съвет е да минеш по легалната процедура през съответното консулство или посолство за да не ти върнат документите и да загубиш излишно време по процедурата.рискът е твой! може и да "мине" така,но не се знае!
В интерес на истината, се разрових из законодателството, като ми писахте. И там открих чл. 589, ал. 3 и 582 ГПК. Според тези текстове нотариусът назначава преводач, ако не знае езика, на който му е представен документа. Друго не намерих, което да е урежда езика. Интересно ми е защо мислите, че не може да се заверява препис от документ на чужд език?
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Не е въпрос на мислене при мен, а на обикаляне на няколко нотариални кантори из София с една декларация, изпратена ми от посолството в Букурещ, и получаване на един и същ отговор - "не може". След което също последва ровене в ЗННД (Закон за нотариусите и нотариалната дейност) за да се опитам да принудя някой да свърши тази работа и в преходните и заключителни разпоредби открих текст, с който се въвеждаха промени в ГПК във връзка с този въпрос - третиране на частен документ на чужд език. Окрилен и тържествуващ полетях към следващата нотариална кантора, където предизвиках съжалителна усмивка още в секретарката, която ми обясни че това се отнася за нотариални производства по смисъла на чл. 569, т.1 до т.8, моят случай не е такъв.orlinde написа:В интерес на истината, се разрових из законодателството, като ми писахте. И там открих чл. 589, ал. 3 и 582 ГПК. Според тези текстове нотариусът назначава преводач, ако не знае езика, на който му е представен документа. Друго не намерих, което да е урежда езика. Интересно ми е защо мислите, че не може да се заверява препис от документ на чужд език?
Ето защо казвам, че нотариус който го направи е бяла лястовица сред съсловието си.
П.С. Иначе аз съм заверявал при нотариус подпис на лице, което е отсъствало от България, по-точно казано дадох документа на посредник и той ми го върна заверен. Но не съм си въобразил и за миг, че така става при всеки един нотариус.
Линко, тук не става дума за заверяване на подпис, a за УДОСТОВЕРЯВАНЕ ВЕРНОСТТА НА ПРЕПИС, което би трябвало да е възможно независимо от езика на документа.
Последно промяна от becks на Нед Авг 02, 2009 9:20 am, променено общо 1 път.
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
Чл. 569. Нотариални са производствата, по реда на които се извършват:
2. .... удостоверяване на ... ... верността на преписи и извлечения от документи и книжа;
По всичко казано мисля, че нотариусите, които са ти отказали, са били водени само от остарели презумпции или не са знаели езика.
В крайна сметка ще преведа само нотариалната заверка на документа.
Благодаря Ви за включването - беше ми много полезно Успех и при Вашето кандидатстване!
2. .... удостоверяване на ... ... верността на преписи и извлечения от документи и книжа;
По всичко казано мисля, че нотариусите, които са ти отказали, са били водени само от остарели презумпции или не са знаели езика.
В крайна сметка ще преведа само нотариалната заверка на документа.
Благодаря Ви за включването - беше ми много полезно Успех и при Вашето кандидатстване!
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Само бих се радвал ако нещата са се променили и вече не се връщат клиенти заради мързел или от непознаване на законовите изисквания. Опитах се да предпазя някои хора от излишно разкарване по нотариални кантори и нищо повече. Едно е да си говорим тук кое и как би трябвало да бъде, друго е да някой да си изгуби времето и нервите обикаляйки София или който е да е друг град напразно.
orlinde-е ,виждам,че живееш в София.нямаш братко проблем,там е и консулството и посолството на Великобритания.отиваш си там и си правиш нотариалната заверка,която ти трябва,защото само така можеш да бъдеш напълно сигурен,че пък някой още по-некомпетентен служител във Виена,да ти върне всичките документи и да загубиш време и нерви да ги правиш наново.след като живееш в София,не виждам,защо не идеш до дипломатическото представителство?
не знам как са сега нещата в Б-я и нотариалното законодателство,но как си представяте,чужд в случая нотариус,в случая български,да може да потвърждава истинноста на оригинален чужд документ от др.държава.
ами той просто не знае и не му е работа да знае,отличителните знаци за достоверност на такъв документ.нали диплома от чужд университет има отличителни белези,няколко водни печата,оригинални печати и принтирана на специална хартия.
а,по принцип,в Б-я,няма да ме учиди,всеки да си заверява както и каквото си иска,нали си прави пари от това.дали ще ти свърши работа,на него не му дреме.не и в Б-я!
успех!
не знам как са сега нещата в Б-я и нотариалното законодателство,но как си представяте,чужд в случая нотариус,в случая български,да може да потвърждава истинноста на оригинален чужд документ от др.държава.
ами той просто не знае и не му е работа да знае,отличителните знаци за достоверност на такъв документ.нали диплома от чужд университет има отличителни белези,няколко водни печата,оригинални печати и принтирана на специална хартия.
а,по принцип,в Б-я,няма да ме учиди,всеки да си заверява както и каквото си иска,нали си прави пари от това.дали ще ти свърши работа,на него не му дреме.не и в Б-я!
успех!
-
Кapitan е абсолютно прав-в Б-я ще ти заверят каквото и да е за пари ,имахме подобен казус със заверка на документ и в последствие се оказа,че не ни върши работа!Бяха ни го заверили само и само да вземат парички...така,че ти преценяваш за твойте!Да не стане така,че да не ти го признаят във Виена,по добре го завери в консулството! късмет!
документи Виена-30.10.08
акюзе-25.11.08
пол.покана-05.05.09
интервю-09.06.09
документи Букурещ-29.06.09
баркодове-29.07.09
медицински формуляри-05.08.09
направени медицински-13.08.09
медицински-ОК-08.09.09
покани-18.09.09
визи-19.10.09
акюзе-25.11.08
пол.покана-05.05.09
интервю-09.06.09
документи Букурещ-29.06.09
баркодове-29.07.09
медицински формуляри-05.08.09
направени медицински-13.08.09
медицински-ОК-08.09.09
покани-18.09.09
визи-19.10.09
Здравейте и от мен. И аз имах подобен проблем с диплома на английски език. Нотариуса ми я върна и каза, че не може да завери копията, после ходих при друг нотариус и там ми казаха същото - ИЗХОДА: носите дипломата в лицензирана агенция и я превеждат на БГ и чак след това нотариуса я заверява. Моята диплома е издадена от няколко университета, 2 от тях са БГ, та отидох в единия и ми завериха копията, така ми си вида по-евтинко с паричките. Пратих всички документи, а за резултата още чакам. Успех на всички