ivalin написа:ZanzibarHero написа:...За малко щях да стигна до В.Търново (централният държавен архив), където се съхраняват документите на фалиралите компании, но разходът на време бе прекалено голям в сравнение със стажа, който имах в тази компания и само отбелязах, че компанията е фалирала.
С голямо закъсненеи се включвам в темата и то точно по конкретен въпрос, но смятам, че все пак ще съм полезен на други макар и не толкова дезинформирани личности.
1. ЦДА не се намира във В. Търново, а в София на ул. "Московска" №5.
2. Документите на фалиралите предприятия не се пазят в държавните архиви, а в НОИ по населени места. В случая обаче не са необходими всички документи, а само ведомостите за заплати, които са със срок на съхранение 50 г. От тях се правят извлеченията за трудовия стаж.
3. Не се съхраняват документите на всички "фалирали компании", а само на тези с държавно участие (и това е съвсем условно) и случайно, ако има доброволно предали документите си на съхранение.

П.П. Само за информация ще спомена, че във В.Търново се намира ЦВА (Центарлен военен архив), който е за цялата страна и в него се съхраняват ведомостите за заплати на всички закрити военни поделения.

Използвам написаното от теб за да се върна в споменеите си
Информацията, за това че документите ми са във Велико Търново получих от секретарката на това, което някога се наричаше с гордото име "Институт по ...". Тя бе единият от двамата, втория бе директорът, останали на работа в мъчително закриваната ДЪРЖАВНА организация

При тях не се държаха никакви ведомости за заплати, но наистина те (ведомостите) трябва да се пазят 50 години. Знам това, защото видях къде бяха те на последната ми работа - на тавана, подвързани на огромни бали (по години и идентификационен номер на работника), целите осрани от ГЪЛЪБИТЕ. По това време, НОИ едва започваше да структурира някаква база с данни и от време на време (разбирай, почти всеки ден в продължение на седмици) идваше да сравнява фалшифицираните искове за пенсия с ведомостите от този период
На улица "Московска" в София се намират много и известни учреждения

, възможно е да се намира и
управлението на Държавните архиви. Като знам мястото, обаче, едва ли има достатъчно физическо пространство за съхранение на обемни документи от всички предприятията на изцяло ДЪРЖАВНАТА ИКОНОМИКА
Това, за мястото на
Централния Военен Архив ще го запомня. Просто за информация ...
И още спомени. Когато подготвях документите си, Канада нямаше никаква идея, какви процедури и трудови документи циркулират в България. Т.е. нямаше специално изискване за трудова книжка или каквото и да е друго. То май и сега няма, защото формулярярът, който се попълва и носи подписът ти трябва да обслужва кандидати от цял свят, а съпътсващите документи са в по-свободна форма. Така че, аз се поставих на мястото на преглеждащия стотиците формуляри дневно (много, вероятно, попълнени ръчно), и избрах форма, която изглеждаше най-разумна и от негова гледна точка и от моя ... Това, за поставянето си на мястото на чиновника, го слагам за да дразня Линко
Така, като чета форумът, Линко се е постарал да
структурира, изясни и осъвременява редовно, как да се оформят и попълват данните за толкова важни за събирането на достатъчно точки показатели ... Малко спомени по темата, обаче, няма да навредят (особено на мен)