Всеки един език, освен богатство, си е и начин на мислене. Много канадци знаят само един език. Това ги прави предвидими и лесно управляеми и е добре за държавата и икономиката. Но добре ли е за индивида?
Добре че моят син си е учил в България езика и не се налага тука да го обучаваме. Усещам обаче, че си превежда много от фразите дето си ги говорим, от английски. Е, няма пълно щастие...
Въобще не мога да разбера защо го приемате като лична драма, ако някой не иска да си учи децата на български. Това си е негова работа. Какво непрекъснато ви вълнува какво става по чуждите къщи .
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Лична драма друг път! Този форум е социално место, не ти е кухнята, за да е лична драма. Официално се прокламира нищожност на един език стар като човечеството. Да не говорим, че е четвъртия световно признат за общуване с Бога.
Повечето езици са стари като човечеството! В момента се сещам само за английския и особено американската му версия, които не са. В българския има думи от ирански произход и те не са никак малко. Преди няколко дена в Иран убиха момиче, което се казваше Надя. Славянските добавки също са стари. Нашия език е с ирански корен, а персийката култура не съществува от вчера.
По същия признак френският и английският са също толкова стари - за справка потърси информация за индо-европейското езиково семейство.
В крайна сметка какво значение има колко е стар един език, за да го знаем и използваме?
И Ира е права - всеки сам си решава. Ако не искате да общувате директно с някого, никой не ви кара да го правите. Най-вероятно няма и да имате общи теми за разговор.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Първо - всеки сам си решава.
Второ - БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ , не ме интересува кой от вас какво мисли , само че срамота е да се наричате българи . Като не искате да си учите децата на Български , защо сте в този форум бре хора , защо ходите по БГ магазини , защо си говорите на български у дома , защо слушате БГ музика ????
Ходете в английски , френски , ако щете и в тибетски форуми и изобщо комуникирайте на друг език , нали българския ви е ощетил нещо!
Езика е богатство - а това е Майчиният език.
Всички тука се дуете колко успешни емигранти сте и какво ли още не , а като ви види човек в действителност какви сте въшки е чак смешно!
Двама интелигентни хора, единия, от които е българин, имат много повече общо, отколкото двама българи, единия, от които е интелигентен
Разбира се, че всеки сам си решава. Но нас, българите ни има, защото не сме се оставяли наместо нас да решават такива като теб, бързаци.
И какво сега колко стар е българският език?
И казваш френският и английският са под един знаменател. Сиреч кравата и телето са на една възраст.
В началото направо реших, че въпросът е реторичен... После пък ме слисаха всички спорове на тема патриотизъм, псевдо-патриотизъм, анти-патриотизъм и т.н....
И, честно казано, ми се къса сърцето, че толкова малко хора са отговорили нещо в смисъл "защото всеки допълнителен език развива мисленето, индивидуалността, независимостта и т.н."
Защо да не учи български? Ако знаех суахили, и на суахили щях да я науча.
Има една ценна поговорка на български език, макар че напоследък рядко е актуална: "Залудо работи (в случая учи), залудо не стой".
И какво излезе - българският е допълнителен език
Не-е-е Аз бях дотук!
И когато обвиняваш някой, че е псевдо патриот трабва да отсееш патриотизмът му от портфейла ли идва или от сърцето. Аз не съм патриот, държа да съм просто родолюбец. И децата ми също. Това е достатъчно!
IRA написа:Въобще не мога да разбера защо го приемате като лична драма, ако някой не иска да си учи децата на български.
Бе тя е лична, ама негова си.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
Нашите деца ще са канадци с български корен.Понеже няма българска общност и липсва традиционният за други нации натиск децата да се женят за сънародници,мисля че е излишно да мъчим децата да учат бгграматика.Със същия успех можете да ги научите и на китайски,и него тлкова ще го използват,колкото и българския.