Относно Алиансите- Пловдив не е клон,а централата на Алианс Франсез за България - всички останали са колнове!
Аз бих записала нивото там и исках ,но нямаше време, имах поставен срок да представя докумнет, а в Пловдив даже нямаха кандидати да направят курса. А иначе искат пари предварително хехеххе

Направо ми бяха скъсали нервите и ми загубиха 2 месеца. Така или иначе подготовка само по учебниците не стига, понеже учебниците не са предвидени за подготовка за конкретни изсиквания и всякакви приказки, че готвят за интервю за Квебек са измислици. С курс или без, без частен учител не става.
Доколкото знам, се приемат документи от Френския културен институт, изпити : DELF и DALF .
По принцип всеки, който иска да се яви някъде си за установяване на ниво има право да го направи без да се задължава да кара курсове в същата институция - това си е платен изпит.
Нивото си защитих на изпит в Алианс Франсез Стара Загора. Бяхме с още 2 семейства от Пловдив, те за В1, аз и едното момче за В2. Спокойно може да се обадите и да питате там - на място и ви дававт изпитен вариант - граматичен тест, текст с въпорси към него и есе по тема за В2, за другите нива е по-лесно сигурно,не знам точно.Тестът е подготвен от французин. Има и устна част. Изпитът си е ок 4-6 часа. Плаща се след изпита. И все пак трябва да сте добре подготвени за него.Успех!