valioiko написа: Някой може да започне от по-ниско стъпало в йерархията и да се издигне. А дори и да не се издигне, той пак ще работи по специалността си. Така е за повечето професии, които изискват висока степен на образование и квалификация.
Това става предимно по филмите. Работи яко човека и много разбира, а те го оценяват и повишават. Следва happy end.
В реалния живот, за съжаление, нещата са доста по-различни.
Добре, как е в реалния живот според тебе?
В моята област е точно така - ако човек си разбира от работата и си я гледа съвестно има съвсем реалния шанс да бъде оценен професионално и съответно да се издигне в йерархията и като отговорност и като заплащане.
Според моя опит:
Никой няма да си счупи краката да те оценява. И защо да го прави? Нали работиш и докарваш печалба ? А ако вземе да те оцени нали ще трябва да ти плащат повече?
Да не говорим, че кандидати за "оценяване" , т.е. за издигане в йерархията много. Защо трябва да оценят теб, само защото си работил добре ? Ами нали има други за оценяване от които ще има полза.
Такива работи. Все пак моят опит е от Кебек и може да се различава от твоя. И все пак не вярвам и там да вярно на 100 %.
:tk: Е, да се включа и аз, че стана доста интересно... Кой какво работи и ще работи в Бълхария, Канада и където и да е, е относително понятие зависи от много обстоятелства и в повечето от случаите са субективни. Но когато става въпрос за управленчески кадри "мениджъри" - за това съм категорично сигурен, че около 98% са некадърници, мързеливци и дебили, с една дума пасмина!!!!!! И както казват старите хора: "Господ на бодлива крава рога не дава". Като всяко правило има и изключения, но те са 1 до максимум 2% от останалия бълвоч. Вервайте ми!
Последно промяна от ivalin на Пет Май 22, 2009 4:51 pm, променено общо 1 път.
И в моята реалност способните и амбициозните си пробиват път напред, получавайки все повече отговорности и все по-голяма заплата.
Разбира се неспособните и мързеливите живеят в друга реалност. Те смятат, че са прецакани от системата, а всички, които ги изпреварват са връзкари и гъзолизци.
//off topic
Ще подкрепя тезата за издигането. Лично при мен почнах от оператор в пречиствателна станция. За десет години наистина постигнах доста къде с късмет къде с много работа. Наистина смятам че в реалния живот се постига растеж не е само филмова измама това. Стига естественно да имаш късмет и да ти се работи.
Това за връзкарите и гъзоблизците е самата реалност и обективна действителност, защото системата прекарва точно кадърните и ги изхвърля извън сайдера, като ги прави аутсайдери. Ако не беше така на Земята щеше да бъде РАЙ и никой нямаше най-малко да си прави труда да емигрира.
Последно промяна от ivalin на Пет Май 22, 2009 4:52 pm, променено общо 1 път.
ablood написа:И в моята реалност способните и амбициозните си пробиват път напред ....... неспособните и мързеливите ...... смятат, че са прецакани.....
ivalin написа:Това за връзкарите и гъзоблизците е самата реалност ..... системата прекарва точно кадърните и ги изхвърля.....
А сега де!? Кое е вярното?
Аз лично споделям мението на ablood, защото съм виждал и едното и другото, но с реалността на ivalin съм се сблъсквал по-скоро като изключение. За последните.... 6 години два пъти ми се е слувало нещо положително в службата, за което са ми подхвърляли "ей, уреди се ти... нещо с връзки ли?" Едното беше малко и незначително постиженийце. Но втория случай беше скок в кариерата - скок с главата надолу, със завързани очи и все пак успешен. И като ми го казаха това за връзките направо щях да ги навра в миша...... Но се сдържах и после ми стана жал за колежката, която го каза - ами тя милата вече беше пенсионирана там където е започнала работа (и в буквален и в преносен смисъл). Явно за нея не е имало друг начин човек да постигне нещо освен с връзки и при това тя дори и така не беше успяла да постигне нещо кой знае какво. Тъжно наистина.....
ablood написа:И в моята реалност способните и амбициозните си пробиват път напред, получавайки все повече отговорности и все по-голяма заплата.
Разбира се неспособните и мързеливите живеят в друга реалност. Те смятат, че са прецакани от системата, а всички, които ги изпреварват са връзкари и гъзолизци.
Нишо ново под Монреалското слънце.
Ами значи живееш в земния рай на справеливостта. Браво!
Предполагам аз съм в категорията на неспособните и мързеливите. Ако беше така поне нямаше да се ядосвам.
ablood написа:И в моята реалност способните и амбициозните си пробиват път напред, получавайки все повече отговорности и все по-голяма заплата. ...
И от кого "получават" повече отговорности? Според Принципът на Питър от човек, който е достигнал своето ниво на некомпетентност и има нужда някой да му върши работата!
Peter's Corollary states that "in time, every post tends to be occupied by an employee who is incompetent to carry out his duties" and adds that "work is accomplished by those employees who have not yet reached their level of incompetence".
ZanzibarHero написа:
И от кого "получават" повече отговорности? Според Принципът на Питър от човек, който е достигнал своето ниво на некомпетентност и има нужда някой да му върши работата!
ablood написа:И в моята реалност способните и амбициозните си пробиват път напред, получавайки все повече отговорности и все по-голяма заплата. ...
Това явление наистина се среща и е доста показателно, НО:
Не са толкова много хората, които наистина достигат абсолютната граница на своята компетентност.
Тези които обаче я достигнат имат години на разположение да се усъвършенстват, тъпчейки на едно място. Експириънсът е от изключителна важност.
По-голямата част от изключенията до няколко години биват изхвърлени от системата, поради наплива от по-млади и способни колеги.
И то колко останаха? 1-2% от ръководния състав? Разбира се на някои им се струва, че половината са такива, но тяхното перде никога няма да падне.
valioiko написа:И сега искате да кажете, че такова нещо като издигане в кариерата няма? Така ли?
Или може би искате да кажете, че няма такова нещо в Канада?
Кажете какво искате да кажете, щото с общи приказки ще я докараме до никъде.
Кой, какво иска да каже? За каква кариера питаш? До къде очакваш да я докараш (докараме)?
Иначе, общите "приказки" за това са общи, за да действат във всяка страна! Без изключение ...
Ако искаш да получиш конкретен отговор - задай конкретен въпрос!
Говореше се за издигането в иерархията в някаква (каквато и да е) фирма, като се започне от ниското стъпало и няколко човека казаха, че това не е възможно да се случи, и че по принцип не става така.
Като казвам "общи приказки" имам предвид заучени фрази, остроумици и клишета.
ablood написа:... Не са толкова много хората, които наистина достигат абсолютната граница на своята компетентност. ...
По-голямата част от изключенията до няколко години биват изхвърлени от системата, поради наплива от по-млади и способни колеги.
Ха, ха, ха ... Много оптимистично!
По мои лични наблюдения (основно в БГ) над 90% от работещите, без значение на каква длъжност, бяха абсолютно некомпетентни.
Доколкото подържам връзка с тях, всички те все още са на работа. Някои даже на по-високи позиции ...
Млади работници наистина идват, защото все някой трябва да работи. Колко са способни ще покаже бъдещето и след като некомпетентните се пенсионират, разбира се.