въпрос за SIN и консиерж
въпрос за SIN и консиерж
Въпросът ми е към тези, които имат повечко опит с квартирите. До колко е често срещано да се изисква СИН за да се направи разследването на бъдещ наемател. Какво правите ако след като откажете да си дадете СИН ви откажат и квартира. Наясно съм с важността на номера, търся повече мнения по въпроса, за първи път търся тук квартира. Хайде, споделете! 

- optics
- Модератор
Виж кво, ние тука може да си теоретизираме колко сме смели, но ако мястото ти харесва и нямаш време за губене, хич не се прави на мъж, дай им го. Не би трябвало да го искат, но това е положението.
Ако имаш работодател (което е много рядък случай (за първа квартира)) може да им кажеш - ето обадете се на шефа, той ще гарантира за мен, не искам да си давам СИН-а, щото така са ме учили.
Но ако нямаш никакви козове тогава ти остава да играеш по тяхната свирка.
Ако имаш работодател (което е много рядък случай (за първа квартира)) може да им кажеш - ето обадете се на шефа, той ще гарантира за мен, не искам да си давам СИН-а, щото така са ме учили.
Но ако нямаш никакви козове тогава ти остава да играеш по тяхната свирка.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Re: въпрос за SIN и консиерж
Не би трябвало да ти искат СИН. Но все пак бъдещият наемодател има право да проучи бъдещият си наемател. Не виждам какво би помогнал в случая СИН номера, може да се предположи обаче че наемодателя ще се опита да измъкне конфиденциална информация от банка, или да те провери дали нямаш фалит зад гърба си.vanka1 написа:Въпросът ми е към тези, които имат повечко опит с квартирите. До колко е често срещано да се изисква СИН за да се направи разследването на бъдещ наемател. Какво правите ако след като откажете да си дадете СИН ви откажат и квартира. Наясно съм с важността на номера, търся повече мнения по въпроса, за първи път търся тук квартира. Хайде, споделете!
Аз бих попитал наемодателя защо му е нужен СИН-а, ако му е нужна някаква конкретна информация - аз бих предложил съдействие за предоставянето и, но бих предпочел да не си оставям СИН-а особено ако не е сигурно дали ще получиш жилището.
Имаш всички шансове да получиш жилището и без да предоставяш СИН. И още нещо - вземи един формуляр от договора за наем - има го във всеки РЕП или книжарница, прочети какви са полетата във договора и има ли графа са СИН. Ако това е част от договора - значи си трябва.
Благодаря за отговорите, все още се чудя. Обясненията на консиержа бяха: 1. това е изискване на собственика на блока и такива са правилата при нас; 2. проверката на кредитното минало я правят чрез този номер; 3. в случай, че се изнеса без зпредупреждение да могат да ме открият (което аз разбирам като сами да си вземат наема от сметката ми). 4. дори и да имам гарант, той в случая трябва да си остави СИН-а.
Доста дълго си "приказвахме" онзи ден с консиержа. В самия бай никъде не се изисква да се запише СИН, искат го, когато се попълва бланката за запазване на квартирата, т.е. за да си направят раселдването. Ще потърся още малко и ще реша, може и да се опитам да говоря с работодателя ми по темата. Това е добра идея
Доста дълго си "приказвахме" онзи ден с консиержа. В самия бай никъде не се изисква да се запише СИН, искат го, когато се попълва бланката за запазване на квартирата, т.е. за да си направят раселдването. Ще потърся още малко и ще реша, може и да се опитам да говоря с работодателя ми по темата. Това е добра идея

По-добре си дай номера, така имаш по-добри шансове да вземеш апартамента. Собственика има право да ти иска каквато си иска информациа и ти съотвътно имаш право да му дадеш каквато си искаш. Ако собственика се подпише, че тази информаtиа е само за проверка на кредитното ти досие, ти можеш да го съдиш ако разбереш че я е използвал за друго...Успех!