въпрос за SIN и консиерж

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
vanka1

въпрос за SIN и консиерж

Мнение от vanka1 »

Въпросът ми е към тези, които имат повечко опит с квартирите. До колко е често срещано да се изисква СИН за да се направи разследването на бъдещ наемател. Какво правите ако след като откажете да си дадете СИН ви откажат и квартира. Наясно съм с важността на номера, търся повече мнения по въпроса, за първи път търся тук квартира. Хайде, споделете! :D
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Виж кво, ние тука може да си теоретизираме колко сме смели, но ако мястото ти харесва и нямаш време за губене, хич не се прави на мъж, дай им го. Не би трябвало да го искат, но това е положението.

Ако имаш работодател (което е много рядък случай (за първа квартира)) може да им кажеш - ето обадете се на шефа, той ще гарантира за мен, не искам да си давам СИН-а, щото така са ме учили.

Но ако нямаш никакви козове тогава ти остава да играеш по тяхната свирка.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Давайте го, не се правете на интересни. Този, който може да злоупотреби с вашия SIN няма от вас да го иска, а ам ще си го намери.
Jim

Re: въпрос за SIN и консиерж

Мнение от Jim »

vanka1 написа:Въпросът ми е към тези, които имат повечко опит с квартирите. До колко е често срещано да се изисква СИН за да се направи разследването на бъдещ наемател. Какво правите ако след като откажете да си дадете СИН ви откажат и квартира. Наясно съм с важността на номера, търся повече мнения по въпроса, за първи път търся тук квартира. Хайде, споделете! :D
Не би трябвало да ти искат СИН. Но все пак бъдещият наемодател има право да проучи бъдещият си наемател. Не виждам какво би помогнал в случая СИН номера, може да се предположи обаче че наемодателя ще се опита да измъкне конфиденциална информация от банка, или да те провери дали нямаш фалит зад гърба си.

Аз бих попитал наемодателя защо му е нужен СИН-а, ако му е нужна някаква конкретна информация - аз бих предложил съдействие за предоставянето и, но бих предпочел да не си оставям СИН-а особено ако не е сигурно дали ще получиш жилището.

Имаш всички шансове да получиш жилището и без да предоставяш СИН. И още нещо - вземи един формуляр от договора за наем - има го във всеки РЕП или книжарница, прочети какви са полетата във договора и има ли графа са СИН. Ако това е част от договора - значи си трябва.
vanka1

Мнение от vanka1 »

Благодаря за отговорите, все още се чудя. Обясненията на консиержа бяха: 1. това е изискване на собственика на блока и такива са правилата при нас; 2. проверката на кредитното минало я правят чрез този номер; 3. в случай, че се изнеса без зпредупреждение да могат да ме открият (което аз разбирам като сами да си вземат наема от сметката ми). 4. дори и да имам гарант, той в случая трябва да си остави СИН-а.
Доста дълго си "приказвахме" онзи ден с консиержа. В самия бай никъде не се изисква да се запише СИН, искат го, когато се попълва бланката за запазване на квартирата, т.е. за да си направят раселдването. Ще потърся още малко и ще реша, може и да се опитам да говоря с работодателя ми по темата. Това е добра идея :wink:
Philippo

Мнение от Philippo »

По-добре си дай номера, така имаш по-добри шансове да вземеш апартамента. Собственика има право да ти иска каквато си иска информациа и ти съотвътно имаш право да му дадеш каквато си искаш. Ако собственика се подпише, че тази информаtиа е само за проверка на кредитното ти досие, ти можеш да го съдиш ако разбереш че я е използвал за друго...Успех!
Публикувай отговор