Това го има и на бележката/statement-a, която получаваш от затрахователя.
Филипне търси колко са тавана на цените, които се признават от застрахователя
Fee Guide and Descriptions of Dental Treatment Services
- bgmontreal
- Обратна връзка:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Именно ! Това ми е ПРЕДЕЛНО ясно и никъде не съм показал, че не е.bgmontreal написа: Човече не разбираш ли. че има таван ПОКРИТ от застраховката, а няма таван на колко взима зъболекаря.
ОБАЧЕ, този таван покрит от застраховката е репер (отправна точка) с който могат да се сравнят конкретните цени. Надявам се сега това да е ясно.
Отделно, колкото и пъти да съм питал за цени при различни зъболекари, отговорът винаги е бил : Ние следваме ценоразписа на зъболекарите в Кебек.
Та именно за тази ценоразпис ми е думата.
Значи за една и съща работа, с един и същ код може да се начислят различни суми ? Звучи най-малкото странно.bgmontreal написа: Отделно един код (работата за него) може да се прави за 30 мин, а в друг случай за 1 час. Според теб къде да отиде разликата?
Ами нали за това е цялата тема ? Именно, защото не им знам кодовете а и нямам книжката под ръка за да ги дешифрирам.bgmontreal написа:
Зъболекар може да ти напише 20 кода, че са правени и ти ще ги разбереш ли?
Ако под кодове имаш в предвид ОПИСАНИЕТО на кода а не самата цифра (както излиза от написаното) то мога да кажа, че някои неща като рентренова снимка, профилактичен/спешен преглед и т.н. всеки може да разбере АКО знае кода.
Тъка де. А къде е документа за клиента ? Или на него му хвърляме едни цифри и чао.bgmontreal написа: Това е документ и решения на застрахователните компании
Да почетвъртя по друг начин:
Според мен клиента има право на следната информация:
1. ОПИСАНИЕ на извършените операции.
2. Максимални покрити стойности от застраховката за съответните операции.
Благодаря , че се опитваш да ми обясниш, ама опитай се да разбереш и какво пиша все пак.bgmontreal написа:
МОЛЯ те не ме карай да съжалявам, че се опитвам да ти обясня защо ТАЗИ ТАРИФА НЕ Е СВОБОДНО И ОБЩО ДОСТЪПНА, а трябва да отидеш в библиотеки и т.н.
Как така хем не е свободно достъпна (съжалявам ама от обяснението ти не става ясно ЗАЩО) хем може да сепрочете в библиотеката ??? За мен в това няма грам логика. Може би ти имаш логично обяснение за липсата и в Интернет?
- bgmontreal
- Обратна връзка:
Принципно да знаеш колко е тавана на зъболекарските услуги, е като да искаш да знаеш точната себестойност на колата дето караш.
Това са тавани на цените
На теб ти дават бележка с описание на какво е извършено и до него има кодове.
Направи се, че не виждаш кодовете и ще ти е по-леко
Това са тавани на цените

http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Ама не си ме чел добре и това си е . Има САМО кодове, няма никакво ОПИСАНИЕ в бележката, която ми дават. Нали за това питам за книжката та да разбера какво означават цифрите (кодовете).bgmontreal написа:Принципно да знаеш колко е тавана на зъболекарските услуги, е като да искаш да знаеш точната себестойност на колата дето караш.
Това са тавани на цените
Естествено, че можеш да разбереш с голяма точност себестойността на колата , която караш ! Защо да не можеш ?
Aко мога да съм полезен .... говорим за две неща:
1. Цени - таван няма. Има МИНИМАЛЕН ценоразпис който се осъвременява годишно. Някой застрахователни компании работят с текущата година, други с миналата или даже по-миналата, затова понякога когато е фактуриран код 13200 - 16 долара по ценоразписа за 2009 година, компанията плаща определения процент от 15 долара, защото този код, 13200, през 2008 е отговарял на сумата 15 долара. Зъболекаря може да ти фактурира и 160 долара за същия код 13200, застрахователната компания ще плато определените проценти на база 2008 година, тоест 15 долара. Разликата си я покриваш сам
Отделно има кодове, които са от - до, тоест за преглед кода е винаги един и същ, но сумата е от 57 до 108 долара ( примерно) - свободна преценка на стоматолога е колко точно му е струвал прегледа този път и колко ще фактурира под код 11200 ( не съм сигурен, че е верния все пак)
2. Кодове - там положението е малко по-сложно. Качени в интернет или налични в Библиотеката - аз разлика не виждам. Книжката е около 100 странички и нагоре ( аз лично се сещам да съм търсил кодове на 87 и далече не бях към края ). Сигурно всеки пациент е в състояние да разбере преглед, снимка и екстракция. За обтурации, материали и повърхностти малко се съмнявам. Сигурно това е и причината да не се раздава на всеки пациент в кабинетите
Ако се опитваш да разбереш каква е минималната/препоръчителна цена за извършените ти манипулации имаш няколко възможности:
1. отиваш в библиотеката и сверяваш по кодове - трудоемко, защото книжката е групирана по дейностти, а не по кодове.
2. искаш от зъболякаря си обяснение за дейностите и минималните цени - аз лично след това бих го сменил този зъболекар
3. ако ме хванеш в добро настроение и когато съм на работа ми пишеш на лични кодовете и аз ти давам цените от справочника.
1. Цени - таван няма. Има МИНИМАЛЕН ценоразпис който се осъвременява годишно. Някой застрахователни компании работят с текущата година, други с миналата или даже по-миналата, затова понякога когато е фактуриран код 13200 - 16 долара по ценоразписа за 2009 година, компанията плаща определения процент от 15 долара, защото този код, 13200, през 2008 е отговарял на сумата 15 долара. Зъболекаря може да ти фактурира и 160 долара за същия код 13200, застрахователната компания ще плато определените проценти на база 2008 година, тоест 15 долара. Разликата си я покриваш сам

2. Кодове - там положението е малко по-сложно. Качени в интернет или налични в Библиотеката - аз разлика не виждам. Книжката е около 100 странички и нагоре ( аз лично се сещам да съм търсил кодове на 87 и далече не бях към края ). Сигурно всеки пациент е в състояние да разбере преглед, снимка и екстракция. За обтурации, материали и повърхностти малко се съмнявам. Сигурно това е и причината да не се раздава на всеки пациент в кабинетите

Ако се опитваш да разбереш каква е минималната/препоръчителна цена за извършените ти манипулации имаш няколко възможности:
1. отиваш в библиотеката и сверяваш по кодове - трудоемко, защото книжката е групирана по дейностти, а не по кодове.
2. искаш от зъболякаря си обяснение за дейностите и минималните цени - аз лично след това бих го сменил този зъболекар
3. ако ме хванеш в добро настроение и когато съм на работа ми пишеш на лични кодовете и аз ти давам цените от справочника.
Кой ти е застрахователя? ако е Great West, мога да ти покажа как да разбереш онлайн какво са те чарджилиfilipne написа:Ама не си ме чел добре и това си е . Има САМО кодове, няма никакво ОПИСАНИЕ в бележката, която ми дават. Нали за това питам за книжката та да разбера какво означават цифрите (кодовете).bgmontreal написа:Принципно да знаеш колко е тавана на зъболекарските услуги, е като да искаш да знаеш точната себестойност на колата дето караш.
Това са тавани на цените
Естествено, че можеш да разбереш с голяма точност себестойността на колата , която караш ! Защо да не можеш ?
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Значи ако имаш книжката в електронен вид, търсенето става за секунди. Иначе отнема време за ходене до библиотеката и ровене из книжката. Един мисля доста сериозен довод за наличието на книжката в Интернет за всеки любознателен пациент, предпочитащ точните и ясни неща пред кодовете на Индиана Джоунс.poumpy написа: 2. Кодове - там положението е малко по-сложно. Качени в интернет или налични в Библиотеката - аз разлика не виждам. Книжката е около 100 странички и нагоре
Благодаря за информацията като цяло. Например за мен беше напъно неясно, че това са минимални цени.
И дано те хвана в добро настроение, че в ерата на Интернет нито ми се ходи до библиотека, нито ми се рови из книжката.

Може би съм бил малко неточен. Няма минимални цени като такива. Има препоръчителни цени на гилдията за съответната година. Няма уважаващ себе си зъболекар, който ще те чарджи по-малко от препоръчаните цени, когато имаш застраховка. От друга страна е незаконно да се взимат по-малко пари на пациенти без застраховка, което прави реално обявените в книжката минимални. Сега друг е въпроса, че повечето зъболекари фактурират по-евтино на хората без застраховка. И че някой застрахователни компании не уважават цените от текущата година, а от минали. Тогава обаче, както казах по-горе, разликата се поема от пациента и зъболекаря пак си тарифира на тазгодишни нива....filipne написа:Благодаря за информацията като цяло. Например за мен беше напъно неясно, че това са минимални цени.
И дано те хвана в добро настроение, че в ерата на Интернет нито ми се ходи до библиотека, нито ми се рови из книжката.