Направете си сами хубав козунак!!!
Мама,Аз съм сигурен че правиш хубав козунак...в началото аз слагах като теб цялата доза,но в течение на времето(с опити) реших че така както го правия сега е по хубав...просто се меси повече...за форми аз ползвам малки форми за хляб,има ги в доларстор...пробвал съм и в виена(само долната част),но не забравяйте да намажете стените иначе,няма отлепване...желая хубав празник на всички,нека бъдем по добри към другите!!!!
http://bgtheatreadventure.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето една рецепта и от мен:
4 яйца
1 чаша прясно млякo
1 чаша захар
2 ванилии
1 с.л ром (може да се замести и с друг алкохол)
1чаша мазнина (равни части масло и олио)
4 1/2 чаши брашно
1с.л суха мая
1cup = 1 чаша
Разтваряте маята в топло мляко и малко захар.
Разбийте в отделна купа яйцата + млякото + ванилията, изсипете в контейнера на машината. Добавете мазнината и алкохолът. Най-отгоре се слага брашното, прави се кладенче в средата и се изсипва маята.
Пуснете машината на програма бърз хляб и я оставете да бърка 7-8 минути, след което я спрете. Нагласете на програма тесто и я пуснете да извърти целия цикъл.
Когато свърши, оставете тестото вътре докато запълни формата (около час). След като веднъж е втасало, тестото се вади, добавят се стафиди, ядки или плънка. Оформят се козунаците и се оставят да втасат втори път на топло (да увеличат два пъти обема си).
Намажете с яйце, посипете с кристална захар . Пече се на 300-325 градуса, около 45 минути.
Рецептата е изпробвана днес, много съм доволна.
Приятен апетит.
4 яйца
1 чаша прясно млякo
1 чаша захар
2 ванилии
1 с.л ром (може да се замести и с друг алкохол)
1чаша мазнина (равни части масло и олио)
4 1/2 чаши брашно
1с.л суха мая
1cup = 1 чаша
Разтваряте маята в топло мляко и малко захар.
Разбийте в отделна купа яйцата + млякото + ванилията, изсипете в контейнера на машината. Добавете мазнината и алкохолът. Най-отгоре се слага брашното, прави се кладенче в средата и се изсипва маята.
Пуснете машината на програма бърз хляб и я оставете да бърка 7-8 минути, след което я спрете. Нагласете на програма тесто и я пуснете да извърти целия цикъл.
Когато свърши, оставете тестото вътре докато запълни формата (около час). След като веднъж е втасало, тестото се вади, добавят се стафиди, ядки или плънка. Оформят се козунаците и се оставят да втасат втори път на топло (да увеличат два пъти обема си).
Намажете с яйце, посипете с кристална захар . Пече се на 300-325 градуса, около 45 минути.
Рецептата е изпробвана днес, много съм доволна.
Приятен апетит.
Последно промяна от Mi-na на Нед Апр 19, 2009 10:12 pm, променено общо 2 пъти.
мразя да ме настъпват по опашката!
Mима,от коя рецепта си направила свойте козунаци?
http://bgtheatreadventure.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- lz2arn
- Обратна връзка:
Ама пишете във http://wiki.bgcanada.com/ де... не само тази година е великден, а рецептите там няма да "отплуват" по течението на форума и догодина. Mi-na, копирам и твоята рецепта там, който има други - направо във вики!
Благодаря на отговорилите. Дважди на премълчалите.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.0;all ето още рецепти.
stavat li vi na konci?
stavat li vi na konci kozunacite?
az ne6to ne uspjah da gi dokaram
kade moga da gre6a?
az ne6to ne uspjah da gi dokaram

kade moga da gre6a?
Да, стават! Зависи от съотношението на продуктите, колко време се меси, колко е втасало тестото.
Предишните години правех козунаците по друга рецепта. Вдигаха се, бяха вкусни, но като го разрежа, вътре стоеше като хляб, без конци.
Сега определено смятам, че съм намерила това, което търся. Станаха много хубави.
Моят съвет е: пробвай няколко различни рецепти, все някоя ще бъде идеалната за теб.

Предишните години правех козунаците по друга рецепта. Вдигаха се, бяха вкусни, но като го разрежа, вътре стоеше като хляб, без конци.
Сега определено смятам, че съм намерила това, което търся. Станаха много хубави.
Моят съвет е: пробвай няколко различни рецепти, все някоя ще бъде идеалната за теб.

мразя да ме настъпват по опашката!