В днешния "Стандарт" е поместено следното мнение -
Доларите не са най-важни
Самота, стрес и къртовски труд - с това ще запомни чужбина Даниел Петков от Кърджали. Дандака, както го знаят приятелите, се отказал от емигрантския живот в Канада. "Издържах само 2 години и половина, а уж нямаше да се връщам", признава Даниел. Дандака не е върнал в Кърджали, подгонен от кризата и липсата на пари. Напротив - в Канада преуспявал. "Купих си камион, работех за себе си, имах много клиенти", разказва Дандака. И не крие - изкарвал доста пари. "Печелех, колкото един лекар - по 7 хиляди долара", издава Даниел.
Високият стандарт обаче не бил най-големият плюс на Канада. "Там всичко е хубаво!", спомня си Дандака. "Където и да идеш, срещат те усмихнати, като свой, като приятел", разказва Даниел. Въпреки това емигрантският живот не му понесъл. "Липсваха ми приятелите, Кърджали и всички дребни нещица в България", признава младият мъж. И не крие, че животът в странство е много монотонен. "Превръщаш се в робот - ставаш сутрин, отиваш на работа, прибираш се, гледаш малко телевизия, лягаш, спиш бързо, за да успееш да си починеш, и на следващата сутрин кръгът се завърта отново", споделя Дандака. На Запад е така - докато си млад, бачкаш къртовски. "Чак като си пенсионер, започваш да си живееш - круизи, ваканции", разказва Даниел. Строгите правила също стряскат нашенците зад граница. "Там законът се налага с пари - за всяко нещо те глобяват. Караш с превишена скорост - 500 долара. И веднага плащаш", обяснява Даниел.
"Не кризата, а носталгията по родината връща емигрантите ни у дома", убеден в Дандака. "За всичко е виновен патриотизмът", шегува се младият мъж. Пък и възможностите в България вече са по-големи - няма смисъл да си "продаваш душата" на Запад. "Щастлив съм, че се върнах, не бих отишъл отново в странство", зарича се Даниел от Кърджали.
----А за мен доларите си остават най-важни, както и спокойствието и шансовете и възможностите за развитие на детето ми.
Ето какво пише в днешната БГ преса
Егати статията, колко пъти ще кажат че е от Кърджали, поне 6 пъти го споменаха, трябва да е върха на сладоледа
. Само два пъти съм го виждала на път към язовира за риба
. Ако си сам и без среда никоя държава не е приятна
. Наистина е трудно като ги няма мама и тате и наследствения апартамент. Между другото лизинга на голям камион е около 2000 на месец, а 7000 се изкарват само ако не се прибираш. А лекарите вземат над 13-14 хилки на месец за джипи, над 20 хил за специалист
.
Но прав е човека, патриотизма трудно се надвива
...

Но прав е човека, патриотизма трудно се надвива

Циганите - на Сатурн !
мда, ама батето беше варненец, освен това беше в Канада от мин 8 години ... да си спомняш прословутите 800 дни 

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)