Как добихте представа за Канада от България ?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

За сега виждам няколко доста интересни мнения :
krimon написа:
.. и третото нещо, което служеше за източник беше едно приятелско семейство, което ни повлече и нас - имигранти от 3 години - разменяхме имейли и телефонни разговори. От последните разбрахме, че имат 3 хладилника в къщи и всеки ден изхвърлят храна - това беше решаващо за представата ни за Канада. Също така, от тях разбрахме, че за да учиш в университета ти плащат по 3 хил на месец - предостатъчни, за да се гледаме :twisted:
Малко странно ми се вижда изхвърлянето на храна, като решаваща причина за емиграция, но всеки с вижданията си.

Другото с 3 те хиляди на месец малко не ми се вижда достоверна информация, но може би бъркам кримон ?

Оше едно мнение с интересни мисли:
Pehlivan написа:В началото имахме по големи очаквания,но после след време свикнахме и сме си щастливи.
..................

Така,че Канада много ми напомня за времето на комунизма,а за мен това е един изключително романтичен период от живота ми.О,Canada second our and native land...Thank you ... че ни прие
Интересното тук е, че очакванията не са се сбъднали, но Pehlivan е успял да се нагоди към новите условия, вероятно изоставяйки не дотам реалистичните си първоначални представи.

А в това за комунизЪма има много голяма доза истина :lol:
calculator
Мнения: 214
Регистриран на: Съб Авг 20, 2005 12:05 pm

Re

Мнение от calculator »

Последно промяна от calculator на Чет Юли 22, 2010 10:17 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

калкулатор, изпусна вече влака :lol:

филипне, такива ми бяха на мен източниците и информацията от България - не съм казала, че е вярно в реалността - нито за хладилниците с храна, нито за стипендията от 3 хиляди :wink:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

filipne написа:Линко, радвам се, че писанията ми са помогнали дори в твоя случай :lol: ! Явно много ме бива :lol: !

Ами сега ако дадеш малко повече детайли, може пък наистина да станеш полезен с мнение в тази тема.
Няма проблеми, filipne, ще дам и детайли. Естествено не мога да изброя всичките детайли дадени от теб, които са довели до формиране на представата ми за Канада, но ще се опитам да дам най-главните. Като дам и обяснение как аз съм си "превел" думите за себе си.
filipne март 2004 написа:Sluchajno da znaesh che tuk ima ezikova policia, koiato sledi naprimer za tova nadpisite na frenski da sa otgore i s DVA pati po-golemi bukvi ot tezi na anglijski? Ili che decata na imigrantite sa ZADALJENI da hodiat na frenski uchilishta ? Goliama dsemokracia niama shto ! Goliama e samo propagandata !
Това страшно много ме успокои и зарадва защото съм си франкофон по природа и нямам нищо против да е така както казваш.
Каза още:
filipne написа:Horata sa malko studeni, dosta licemerni i sa vinagi gotovi da ti zabiat noja v garba. A pak za inteligentni da ne govorim ! Tapotiata i prostotiata im e poslovichna v ciala Canada.
Osven tova povecheto kebekari napravo pobesniavat ako im govorish na anglijski !
И тук нищо обезпокоително в личен план, защото със студенина лицемерие, подлагане на динени кори, прецакване и забиване на нож в гърба се бях сблъсквал десетки пъти и в родината. А и не смятах никого да заговарям на английски.

А в началото на 2006 г. се съгласяваш с казаното от друг съфорумник: канада е страна за посредственните, социалистично настроените, болните, неамбициозните, или за тея дето искат да живеят из северните пустоши
Та аз като посредствен и направо тъп (нали такава е "славата" на "шапкарите"?), социалистично настроен и неамбициозен пак си рекох: "Там е само за мен."
А ето какво казваш ти самият:
filipne януари 2006 написа:Kanada e strana za tezi deto ne gi biva za nishto i edinstvenia nachin da uspeiat e chrez vrazki ! Kanada e stranata na neogranichenite ... Vrazki !
Kakto kazvat tuk : "In Canada, it is not important what you know , but who you know !" , t.e niama mnogo goliamo znachenie dali kadaren v tova koeto pravish ili ne ! Ima znachenie samo dali si kadaren vavsazdavaneto i polzvaneto na vrazki ! Kratko i iasno !
Аз съм позитивен човек и лесно влизам в контакт и създавам връзки, така че не се притеснявах много. Все някой познат или приятел щеше да подаде ръка. Така и стана в последствие. Пък и ме успокояваше факата, че дискриминацията и връзкарството се отнасят за определени длъжности - "Ne stava duma za nachalnicheski dlajnosti obache, a prosto za dobre palteni "umni" dlajnosti". Не смятах изобщо да кандидатствам за такива длъжности. Началничествал съм доста дълго и само дето си разсипах здравето от цялата работа. След това вече исках уреден и спокоен живот с достаъчно средства за преживяване. Някак си реших, че не ми се иска да бъда красив труп без време, а да се радвам на старините си и на внуците. Смятам няма да отречеш, че Канада е точната държава за тази цел?
На всичкото отгоре ето какво написа след това:
filipne януари 2007 написа:Социала тук се дава по-лесно и е покрива по-голяма част от разходите за живот. Отделно има и провинциални детски надбавки. Това е голямо предимство за новопристигнали.
Ами това ми даде увереност, че макар и без канадски опит, без дори владеенето на какъвто и да е занаят или професия (освен за "началник") ще се справим в началото а после животът ще покаже дали ставам и за нещо друо освен за "шапкар". Аз бях убеден, че ставам, това го казаха после и други - колеги и най-важното - работодатели.

И не на последно място ето каква мисъл ми вирееше в главата. Абе след толкова проблеми и недостатъци, този човек е отишъл след това да се кълне в английската кралица и да вземе гражданство, а не се връща. А-а-а-а, викам си, има нещо тука дето го държи, ама не ще да си го каже. Е, аз пък ще отида да видя дали няма да има нещо дето и мен да ме "върже" в тази страна. А като дойдох намерих не едно а много неща и много се радвам, че направих тази стъпка.

Надявам се да съм бил полезен тоя път по твоите критерии.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
valioiko
Модератор
Мнения: 1947
Регистриран на: Пон Юни 23, 2008 5:48 am
Местоположение: London, UK
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

filipne, ти като си написал тея истини за Канада, що стоиш още там?
Аватар
Rall
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет Авг 10, 2006 8:16 am
Местоположение: Raccoon City

Мнение от Rall »

Абе срам не срам ще си призная - Рамбо 1 "Първа кръв"
Значи в началото дето пристига в едно малко градче посред зима...
то е в щатите де ама некои каза "е тва е некаде по границата с Канада. И те таа идея и образ ми се заклини у главата и те така...
Иначе подаването на документи стана случайно и без никво предварително проучване къде точно отивам :D
В главата ми имаше само една картинка - как сичко е бяло от сняг и карам голяма и стара американска кола по малко шосе и спирам пред кафе - дървена построика и ям палачинка с кленов сироп :D :D :D
Аватар
ivanko13
Модератор
Мнения: 3602
Регистриран на: Сря Юни 29, 2005 5:02 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от ivanko13 »

Аз първо исках в Щатите. Пусках там за зелените карти всяка зима и нищо. Една сутрин преглеждах телетекста на CNN и видях някаква обява на фирма за имиграция и как Канада приемала 250 000 имигранта. И от този момент се почна здраво с гугъла :D Намерих този форум, който със съжаление ще отбележа по онова време беше много по- по- но в последствие бе изоставен от доста от пишещите някои пък драстично намалиха постингите си и така... ама това е друга тема... И почнах аз да се запознавам с хора мечтаещи за Канада, хора вече в Канада и с такива върнали се от там... някои завинаги. Книги изчетох каквито намерих. Даже тука съм поствал цитати от книгата на един бивш имигрант - "След шест години в Канада" Мотивирах се здраво и накрая даже и дипломна работа написах в университета с кеф, за канадските национални паркове след бурна кореспонденция с Parks Canada Agency. И накрая след 4 години дойдох в Канада.
Сега продължавам процеса на информирането :D Вчера съм си поръчал даже три книжки от Amazon.ca - Canadian Oxford Dictionary, Canadian Oxford World Atlas и Trees of Ontario, including tall shrubs и ги чакам с нетърпение :D
Сега хубаво ли е или не тука няма да коментираме в тая тема...Надявам се... :D
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

valioiko написа:filipne, ти като си написал тея истини за Канада, що стоиш още там?
Това е култов за Форума въпрос, отговорът на който се научава малко по-късно, обикновено след запознаване с нещата на място :D

Но да не се впускаме в подробности, защото темата е съвсем друга и всичко встрани от нея може да бъде счетено за спам и справедливо изтрито.
В този смисъл valioiko бих те посъветвал да отвориш нова тема за да си разясниш добре въпроса още от сега :roll:

Успех !
becks
Мнения: 2014
Регистриран на: Чет Окт 20, 2005 3:50 am
Местоположение: Toronto

Мнение от becks »

Преди около 20 (!! :shock: ) години имаше няколко кандадски сериала по единствената тогава телевизия в България - "Опасният залив" - това беше за децата на някъв биолог/парков служител във Ванкувър

Другото което съм гледал е "Новините на 10-ти канал" - за журналистите в една телевизия в Торонто - беше много култов сериал, но не знам дали го има някъде за теглене.

Ама тва едва ли ми е повлияло да замина.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Благодаря за отговора Линко !

Когато искаш можеш да бъдеш дори полезен :D

Да видим дали правилно съм те разбрал :

1. Понежи ти си франкофон, страшно много те е зарадвал изключително демократичния закон за запазване на френския език, който съвсем демократично отнема правото на родителите-имигранти да решат в какво училище - френско или английско да запишат децата си.

И това е не защото не държиш на демокрацията, а защото ти е по-изгодно така и следователно вече няма значение дали демократично или не. Важното е да ти е на далавера !

2. Още от БГ си свикнал на " студенина лицемерие, подлагане на динени кори, прецакване и забиване на нож в гърба се бях сблъсквал десетки пъти и в родината " и за това наличието им тука не те е впечатлило. С две думи нищо ново за теб. Не е имало нужда да се пренастройваш много. Браво!

3. От едно мое писание си разбрал, че тука е точно за хора като теб, цитирам "Та аз като посредствен и направо тъп (нали такава е "славата" на "шапкарите"?), социалистично настроен и неамбициозен пак си рекох: "Там е само за мен." " Не мога да не се съглася с това. Несъмнено ти е помогнало.

4. Свикнал си още от БГ да създаваш и ползваш връзки и много те е зарадвало, че тука тази система е много популярна и ползотворна. Някои пък писаха, че БГ връзките били много различни от канадските ама явно опита си помага . Ами браво ! Пак съм бил полезен !

5. Накрая разбрах, че и пустата бай ганьовска подозрителност и страх да не се мине е изиграла немалка роля :
Linko написа: "И не на последно място ето каква мисъл ми вирееше в главата. Абе след толкова проблеми и недостатъци, този човек е отишъл след това да се кълне в английската кралица и да вземе гражданство, а не се връща. А-а-а-а, викам си, има нещо тука дето го държи, ама не ще да си го каже. Е, аз пък ще отида да видя дали няма да има нещо дето и мен да ме "върже" в тази страна. "
Наистина много полезно и най-вече поучително мнение Линко !
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Благодаря, filipne поздравленията! Да, напълно правилно си ме разбрал. А личното ти отношение към един или друг от мотивите ми и мен самият си е твое право и не ме касае въобще. Както и тези "Браво!" между другото. :)
Само да вметна, че след една демократична и заложена изцяло върху личната мотивация на кандидата процедура за имиграция във френско-говорящата провинция Квебек, каквито и да е ревове след това за английският език са смешни. Канада е двуезична страна, ама на френски на запад от Квебек едва ли ще се разбереш с някой и затова не съм тръгнал натам, подведен от това двуезичие. Ти какво правиш в Квебек с перфектния си английски не знам и не питам, защото не е моя работа. Но недей и да ревеш на глас като не щеш да ти задават хората някои въпроси.

И нека подчертая накрая, че никъде не съм казал какво съм видял лично аз тук и какво е личното ми мнение, а само казвам какви са били разсъжденията ми в следствие на твоите твърдения. Не бързай да правиш извода, че тук съм видял това дето ти си видял. Напротив. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Lub0
Мнения: 6899
Регистриран на: Вто Авг 26, 2003 11:42 am
Местоположение: Sunnyvale Trailer Park, Nova Scotia
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Re: Как добихте представа за Канада от България ?

Мнение от ZanzibarHero »

filipne написа: ... Струва ми се, че това как да се създаде добра представа за Канада може да бъде от голяма полза на кандидат имигрантитте.
...
Надявам се темата да не бъде изтритта, защото не противоречи с нищо на правилата на Форума и независимо от широко разгласявания факт, че в този Форум демокрация няма и няма и да има !
Темата е интересна и за мен.

Този форум е "модериран" т.е. по дефиниция не е демократичен!

За Канада, като възможност за емиграция, научих от две книги.

Първата бе от малко популярен автор на многотиражка с вероятно име "Работа и емиграция в ????" (САЩ ли, чужбина ли?) Забравил съм и името на автора и името на вестника. В книгата се описваше процедурата за емиграция с дадени формуляри. Изобщо, беше лош превод на официалната брошура (по това време нямаше Интернет(и)).

Втората книга бе със заглавие "Канада в писмата ми" и бе доста точно и повърхностно (няма лошо) описание на някои страни от живота на редови БГ емигрант от последната вълна (1990 г.) от летището Гандер до САЩ.
Dupik
Мнения: 9
Регистриран на: Чет Яну 05, 2006 5:18 am
Местоположение: Монреал

Мнение от Dupik »

Някой има ли инфо относно събитията в това клипче? Кога и защо са ставали?

http://www.youtube.com/watch?v=T-azNNgwgwY
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Мнение от ZanzibarHero »

http://query.nytimes.com/gst/fullpage.h ... nd%20Riots

Обикновено е спор за бизнес и пари!

Начинът, по който Канада решава споровете с индианците са договори и плащане за различни отстъпки от тези договори ...
Публикувай отговор