За или против 1-ви клас за дете ненавършило 6 год.
За или против 1-ви клас за дете ненавършило 6 год.
Здравейте,
Казусът е следния: дъщеря ми е родена януари, т.е. в началото на учебната година ще е на 5г. и 8м. което значи, че трябва да започне матернел (предучилищна). Но тъй като е умничка, любознателна и ученолюбива (знае буквите, може да брои), съм се замислила дали да не започне направо 1-ви клас. Споделих идеята с директорката на кварталното училище, която буквално ме отряза. Каза, че е понякога правят изключение за дете, родено началото на октомври, но за дете, родено януари - абсурд и заключи: Се па юн бон идее!
Знам, че се прави консултация с психолог, който дава заключение дали детето е "узряло" за първи клас.
Е, ще ми се да отворя една дискусия по въпроса. Знам, че има майки (и бащи), минали по този път.
Казусът е следния: дъщеря ми е родена януари, т.е. в началото на учебната година ще е на 5г. и 8м. което значи, че трябва да започне матернел (предучилищна). Но тъй като е умничка, любознателна и ученолюбива (знае буквите, може да брои), съм се замислила дали да не започне направо 1-ви клас. Споделих идеята с директорката на кварталното училище, която буквално ме отряза. Каза, че е понякога правят изключение за дете, родено началото на октомври, но за дете, родено януари - абсурд и заключи: Се па юн бон идее!
Знам, че се прави консултация с психолог, който дава заключение дали детето е "узряло" за първи клас.
Е, ще ми се да отворя една дискусия по въпроса. Знам, че има майки (и бащи), минали по този път.
Аз се занимавам с когнитивни науки от повече от 10 години и смея да твърдя, че имам доста опит с казуси като този. Готвила съм деца за лицея в Горна Баня и нямам неприето дете, а там се ползват точно тестове за училищна готовност!
Смятам, че колкото и да е зряло и умно детето и да покрива всичики тестове за училищна готовност в психологията има едно златно правило, което, ако последвате, твърдо вярвам, че няма да сбъркате!
То гласи, че е по-добре една година повече игра и безгрижно детство отколкото едно година повече работа в живота!
Разбира се има и нещо друго по-важно от психологията и това е интуицията на родителя! Родителят винаги знае, кое е най-добре за неговото дете!
Каквото и да решите най-важното е малката госпожица да расте жива и здрава!

Смятам, че колкото и да е зряло и умно детето и да покрива всичики тестове за училищна готовност в психологията има едно златно правило, което, ако последвате, твърдо вярвам, че няма да сбъркате!
То гласи, че е по-добре една година повече игра и безгрижно детство отколкото едно година повече работа в живота!

Разбира се има и нещо друго по-важно от психологията и това е интуицията на родителя! Родителят винаги знае, кое е най-добре за неговото дете!
Каквото и да решите най-важното е малката госпожица да расте жива и здрава!

Едни приятели, детето им е родено декември, го пратиха на консултация с психолог и й разрешиха да започне по рано. Където декември , там и януари. Консултацията с психолог се заплаща, не по на колко точно беше, нещо от порядъка на 500-700 долара мисля.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
Здравеийте!
Според мен е добре детето да не се записва толкова от рано на училище.Нека още една година се порадва на игри и забавления.
Има време да учи-цял живот,но детството е твърде кратко.
Има време да учи-цял живот,но детството е твърде кратко.
-
Сигурно като си млад и амбициозен родител като нищо ще запишеш детето с някоя и друга година по-напред, за да не си губи времето ... и аз съм се изкушавала да си го помисля. Сега като улегнал родителски кадър
, бих коментирала тукашното начално образование, а и не само начално, като целящо не предавене на конкретни знания в научно-познавателните сфери, а развиващо умения, приучване към спазване на определени правила и социализиране. Дори супер интелигентно дете на тази възраст не може да надрасне ако мога да кажа "социално" връстниците си. Едно прескачане в друга възрастова група, може да създаде най-разнообразни проблеми: като се започне първо с физическото развитие на детето /височина, сила, бързина/, така и в областта на интересите. Абе не е лесно решение, със сигурност. Може да навреди, а може и да помогне (в момента не се сещам за какво освен, че ще завърши една година по-рано).

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аз цял живот страдам,че не са ме пратили по рано на училище. Определено, ако детето е готово по добре да тръгне по рано. Тамън по рано ще се свърши с ученето и ще си заживее нормалния живот. Тъй или иначе разликата между януари и септември предната година е 4 месеца, доста по малка отколкото януари и септември същата година.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин
И в какво ти се изразява страданието ? Въпросът ми е съвсем сериозен, защото аз съм тръгнал по-рано и от нищо не страдам, че не съм тръгнал по-късноIRA написа:Аз цял живот страдам,че не са ме пратили по рано на училище. Определено, ако детето е готово по добре да тръгне по рано. Тамън по рано ще се свърши с ученето и ще си заживее нормалния живот. Тъй или иначе разликата между януари и септември предната година е 4 месеца, доста по малка отколкото януари и септември същата година.
Ако детето е готово няма да има никакъв проблем нито за психическото му, нито за физическото му развитие и разлика от няколко месеца сама по себе си няма никакво значение.IRA написа:......Определено, ако детето е готово по добре да тръгне по рано....
Проблемът е, че така на детето му се отнеме една година от детството!

деца
И аз съм родена януари и съм започнала на 7г. и 8м училище. Винаги се чувствах по-голяма от съучениците ми. Като завърших на 19 имах приятелки - мой набор, които бяха студентки 2-ри курс. И аз като IRA съжалявам, че съм се забавила.
Аз съм родена през октомври, започнала съм 1 клас на 5 години и 11 месеца. На 16 и половина вече ми минаха кандидатстудентските изпити, а дори на ненавършени 17 вече започнах 1 курс в университета. Не мисля, че това ми е пречело някога, или че съм изгубила нещо от детството. Може да не си в 1 клас на 6 години и пак да имаш непълноценно детство, всичко е индивидуално според мен. Зависи и от детето, и от семейството, и от училището 

Re: деца
ave написа:И аз съм родена януари и съм започнала на 7г. и 8м училище. Винаги се чувствах по-голяма от съучениците ми. Като завърших на 19 имах приятелки - мой набор, които бяха студентки 2-ри курс. И аз като IRA съжалявам, че съм се забавила.
Не забравяйте, че детето ви може да не се окаже такъв кариерист като вас.
И доста хора си имат началници завършили не с една две, а с 5-10 години след тях.
Извода си го правете сами ...
"I want to know God's thoughts; the rest are details."
дете
Към Yahoo
"Не забравяйте, че детето ви може да не се окаже такъв кариерист като вас"
Търся мнения по въпроса, а не коментари и квалификации към мен
"Не забравяйте, че детето ви може да не се окаже такъв кариерист като вас"
Търся мнения по въпроса, а не коментари и квалификации към мен