Питане - как да добием статут на квебекари

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
pumpy

Re: re

Мнение от pumpy »

Diavolo написа:Сега мога да пиша по-спокойно.
Първо за да се запиша да уча в избрания от мен колеж ми поискаха:
-сертификат за селекция/моят с краен срок 2010-05-16/
-евалюирана диплома
-социалните номера на цялото семейство/ ние сме 4 /
-резиденските карти на всички
-акт за раждане
-адресна регистрация
-данните от декларацията за доходите от предходната година /за мен 2007/
Заедно с подпълнен формуляр по образец всичко се изпраща в министерството и чакате отговор.
Саита е http://www.afe.gouv.qc.ca/
Това е така, но никъде не са ти искали "валиден/в срок на годност сертификат за селекция. Той се използва за да получиш code permanent, който местните уимат от училище. С този код ти имаш статут на местен, ако и да учиш 10 години по-късно.
Какъв се води родения в Кебек местен, който живее 15 години в онтарио и се връща за висшето си в Кебек. Има човека провинциален акт за раждане - води се кебекарин. На нас сертификата ни е нещо като акта за раждане в този случай.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Diavolo, кои документи се изискват при кандидатстване в колеж и университет можем да видим и сами от сайта на учебното заведение. :)
Ти кажи смяташ ли, че след крайния срок на сертификата ти - 2010-05-16 ти си щяла да загубиш и правото си да учиш в този колеж?
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Жени

Мнение от Жени »

Линко, понеже без да искам си изтрих мнението, перефразирам казаното от мен:

Та въпросът беше:
Дали след като не е стъпвал в Квебек откакто е дошъл в Канада все още има правата, които би имал, ако не му беше изтекъл сертификата!

Аз лично смятам, че вече човекът си е загубил правата, защото не се е възползвал от тях в определените за това срекове, но аз му желая късмет! :wink:
Последно промяна от Жени на Чет Яну 08, 2009 10:54 pm, променено общо 2 пъти.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Ха, ха, в грешка си, Жени. :) Аз знам отговорите на всичките си въпроси, но исках да чуя мнението на специалисти от типа: "абе не знам как е ама и така не е". :) :)
А ако grobari не ми вярват значи аз ще им гостувам в края на лятото и толкоз. ;)
Жени

Мнение от Жени »

Отговори тогава чисто и просто:
Дали след като не е стъпвал в Квебек откакто е дошъл в Канада все още има правата, които би имал, ако не му беше изтекъл сертификата!
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Ами аз отговорих още в първият си постинг, но след това Diavolo успя да внесе отново смут и объркване с включването си. Тя по темата за валидността на сертификата за селекция на знае и не казва нищо, но говорейки абсолютни истини за приемането си в колежа и изискващите се документи, прави внушения относно сертификата за селекция, които са абсолютно погрешни. Интересен куриоз, нали? Затова и започнах с поставянето на конкретни въпроси към нея, на които си знаех, че няма да получа отговор. :)

Та да поговорим сега за сертификата за селекция и за неговата валидност. Тези въпроси са третирани в Правилника за селекция на чужди граждани (Règlement sur la sélection des ressortissants étrangers). Да припомня, че това е документ, който се издава на чужди граждани, след определена процедура на селектиране от оторизираните органи на провинция Квебек, даваща право на тези граждани да кандидатстват пред федералните власти за разрешение за постоянно пребиваване в Канада. И валидността му е свързана преди всичко с това му предназначение. В чл.15 на правилника е записано следното:
15......Le certificat de sélection délivré à la suite de l'acceptation de la demande est valide, à compter de la date de sa délivrance, pour une durée de 3 ans. À l'expiration de la durée de validité d'un certificat de sélection, un nouveau certificat peut être délivré pour une durée de 12 mois si les conditions ayant prévalu lors de sa délivrance sont toujours respectées.
Значи говори се за валидност на издаден сертификат след завършена процедура за селекция и преди да се подаде молба за постоянно пребиваване пред федералните власти. Този срок от 3 г. означава буквално, че кандидат-имигранта има право да се мотае 3 г. преди подаване на молбата за виза като при определени обстоятелства този срок може да бъде продължен с още 1 г. И наистина много народ се мотаеше с години преди да подаде въпросната молба за постоянно пребиваване, ето защо се внесе и следната промяна в правилника:
15.1. Le certificat de sélection devient caduc :

a) si le ressortissant étranger de la catégorie de l'immigration économique ne présente pas sa demande de visa de résident permanent, conformément au Règlement sur l'immigration et la protection des réfugiés, dans les 12 mois qui suivent la date de délivrance du certificat ;

b) s'il a été délivré à la suite d'un engagement et que celui-ci devient caduc ou est annulé ;

c) si le ressortissant étranger fait l'objet d'une mesure de renvoi pour laquelle il n'y a pas de sursis ou s'il est interdit de territoire et n'est pas autorisé à entrer et demeurer au Canada, au sens de la Loi sur l'immigration et la protection des réfugiés (L.C. 2001, c. 27) ;

d) si le ressortissant étranger obtient un nouveau certificat de sélection.
С тези промени срокът на мотаене се намали от 3 г. на 1 г. съгласно б. а), което от друга страна означава, че подаде ли се молба за виза и тези срокове автоматично отпадат, стават невалидни т.е те са си изпълнили ролята, спазени са. Затова ми е смешно огато чуя да се говори за валидност и 3-годишния срок на сертификат на човек, който има издадена виза и е вече в Канада. Още по-уникално и абсурдно е обвързването на тази валидност с това дали кандидата се е заселил в Квебек или в друга провинция. В смисъл, че като не се е заселил в Квебек, сертификата му става невалиден. :)
А останалите условия за да стане невалиден сертификата са: неспазване на предварително поет ангажимент от кандидата заради което му е бил и издаден сертификата за селекция; принудително извеждане от страната; налагане забрана за влизане в страната; издаване на нов сертификат за селекция.
Може би в условието от т.b) намират някои хора основание за притеснения свързани незаселването им в Квебек, в смисъл че са поели ангажимент, който след това не са изпълнили. Това си е чисто и просто плод на малко гузна съвест. Декларацията за намерение за установяване в Квебек, която всички подписваме, не е никакъв ангажимент от правна гледна точка. Такъв ще стане когато вместо декларации започнат да карат кандидат-имигрантите да подписват договори за установяване както стана с финансовите средства.

Както виждаме никъде валидността на сертификата за селекция не се свързва с такива въпроси като място на влизане в Канада, място на пребиваване различно от Квебек и т.н., каквито внушения се правят тук.
Затова аз твърдя с абсолютна увереност, че сертификатите за селекция на grobari са си валидни и те спокойно могат да ги представят пред всяка една институциа, която ги изисква.
Жени

Мнение от Жени »

Linko написа:Ами аз отговорих още в първият си постинг,......
ОК. Но дори да приемем, че сертифицата си е изпълнил ролята за подаване на молба за виза пред федералните, проблемът на човека е дали този сертифицат все още му носи права като на жител на Quebec след като той никога не е стъпвал там откакто е влязъл в Canada! :?:

P.P Честно казано не виждам да си отговорил на поставения въпрос до момента! :wink:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Ами на такива абсурдни въпроси няма как да дам отговор, защото тези "права като жител на Quebec" са само в твоята глава и само ти си знаеш какви са, кой ги дава, кога ги дава и защо ги дава. :) Аз само обясних за валидността на сертификата за селекция.

Ти ни обясни сега за "правата като жител на Quebec" които дава сертификата. :) Аз за такива нито съм чел нито съм чувал досега, за пръв път ми е. :)
pumpy

Мнение от pumpy »

Linko написа:Ти ни обясни сега за "правата като жител на Quebec" които дава сертификата. :) Аз за такива нито съм чел нито съм чувал досега, за пръв път ми е. :)
За да подадеш молба за стипендия трябва да докажеш, че си резидент на Кебек, което става със:
1. Акт за раждане от КЕбек
2. Родителите ти живеят в КЕбек
3. Имаш SCQ
4. ....
8. Вие живеете в Кебек от поне 3 месеца, без да сте живели повече от 3 месеца в друга провинция.
.....
10.

За да изпълни условието по точка 3 сертификата не е необходимо да е в срока си за годност, защото както Linko каза този срок има стойност само за имиграционната процедура.

Интересна е също така точка 8, първите три имат по-голяма тежест и са с предимство при определяне на допустимостта за стипендия.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

poumpy, именно защото в определени случаи накои административни служби изискват наличието на CSQ някои хора приемат, че сертификата дава някакви "права". Добре, нека ги наречем и права, но каквито и да са те в никакъв случай не можем да ги наречем "права на жител на Квебек". По-скоро бих се съгласил на определението "права на селектиран/избран от Квебек". И ако дадена личност е избрана от Квебек, то тя не губи това си качество ако се засели в Алберта или Нунавут. Бих казал, че това качество или право, или както искате го наречете, си остава валидно до смъртта на човека или докато се установи някое от условията в чл.15.1 на Правилника за селекция, които вече цитирах.
Или ако говорим с езика на Жени то "правата на жител на Quebec" които дава сертификата за селекция ги има всеки притежател на сертификат, който изпълнява условията за валидност по чл.15.1 на Правилника за селекция на чужденци. Колкото и абсурдно да звучи в ушите на вещите в материята лица едно такова определение. :)
Аватар
grobari

Мнение от grobari »

Благодаря за всички отговори по темата и се извинявам ако полемиките и в някои случай - споровете, са предизвикани от неправилното задаване на касаещия ме въпрос.
Картинката почва бавно и славно да се изяснява в наша полза :D
бъди красив труп!
Жени

Мнение от Жени »

Това, което казва poumpy, ако е вярно, е отговорът на въпроса! :wink:

Всичко друго, което специално Линко изписа по темета за мен е голословие и разтягане на локуми! :D

Поздрави! 8)
CFS 801

Мнение от CFS 801 »

викаш даже и Хълбой не може му се опре. :D
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Жени написа:Това, което казва poumpy, ако е вярно, е отговорът на въпроса! :wink:
А това е поредният абсурдизъм. Хем не знаем дали е вярно, хем го избираме за отговор на въпрос, който в същността си също е абсурден.
Абе кеф голям. :) :)
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Linko написа:poumpy, именно защото в определени случаи накои административни служби изискват наличието на CSQ някои хора приемат, че сертификата дава някакви "права". Добре, нека ги наречем и права, но каквито и да са те в никакъв случай не можем да ги наречем "права на жител на Квебек". По-скоро бих се съгласил на определението "права на селектиран/избран от Квебек". И ако дадена личност е избрана от Квебек, то тя не губи това си качество ако се засели в Алберта или Нунавут. Бих казал, че това качество или право, или както искате го наречете, си остава валидно до смъртта на човека или докато се установи някое от условията в чл.15.1 на Правилника за селекция, които вече цитирах.
Или ако говорим с езика на Жени то "правата на жител на Quebec" които дава сертификата за селекция ги има всеки притежател на сертификат, който изпълнява условията за валидност по чл.15.1 на Правилника за селекция на чужденци. Колкото и абсурдно да звучи в ушите на вещите в материята лица едно такова определение. :)
Линко, откъде си сигурен за подчертаното?

Ако живееш в онтарио от 3 години, имаш телефон, апартамент под наем на твое име там и тн и тн, ти какъв се водиш квебекарин или онтариец, или и двете ?

Значи канадците, дето са родени в Канада, ако са от определена провинция и я сменят, ще трябва да чакат една година за да станат признати от въпросната провинция, а ние с тия магически сертификати сме жители на всичките провинции едновременно (или поне на квебек и онтарио едновременно). Как така става?

Сертификата си е сертификат, обаче станеш ли жител на Онтарио, ти не може да си вече жител на Квебек.

Съвета ми е - да си определят в кой университет ще кандидатстват и да разпитат сериозно въпросните институции. Ако се налага може и едно пътуване до Монреал да направят предварително. Мисля, че си струва. Ако трябва и колкото може по-скоро да си изкарат телефон или нещо подобно на адрес тук (ако това е достатъчно доказателство)

Освен това, ще се радвам някой да ми посочи упоменато официално, че ако някой квебекар, след като е живял 10години другаде, се върне, той моментално ще учи по квебекските такси.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола