TFSA - Tax Free Savings Account ?

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Аватар
optics
Модератор

TFSA - Tax Free Savings Account ?

Мнение от optics »

Въпрос към финансистите:

В официалната брошурка се казва:
•Starting in 2009, Canadians aged 18 and older
can save up to $5,000 every year in a TFSA.

Това значи ли, че ако още първата година вкараш 10 000, само половината ще носят лихва без данъци, а лихвата от другата половина ще се облага ?
Аналогично ако вкараш 105к, лихвата от 100-те ще си се облага както и досега.

Хубаво са давали примерчета, но точно тоя въпрос не ми се изясни:
http://www.budget.gc.ca/2008/pdf/pamphl ... t4-eng.pdf

Моля без коментари, колко по-хубави начини за инвестиране на 105к съществуват. Да съществуват, но в случая не питам за тях.
Благодаря.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

bgmontreal

Това ли е канадската версия на американската Roth IRA, за която си бяхме говорили преди време? Ако е - супер.

Мързи ме сега, аза знае ли някой дали има лимити за доход. В УСА-то май хора със доходи над 100К (150 за двойки) не могат да се възползват от това.

POSTREACT(ions) SUMMARY

dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

Starting in 2009, Canadians aged 18 and older can save up to $5,000 every year in a TFSA.

Демек 2009 имаш правото на 5000 само да внесеш без да им плащаш данак върху лихвата.

Those who cannot contribute $5,000 in a given year will be able to carry forward their unused contribution room to future years.

Демек ако не внесеш 2009 , 5000, то 2010 може да внесеш 10 000 и т.н.

http://www.budget.gc.ca/2008/pamphlet-d ... t2-eng.asp

POSTREACT(ions) SUMMARY

"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
nikolovata

Мнение от nikolovata »

Marto написа:bgmontreal

Това ли е канадската версия на американската Roth IRA, за която си бяхме говорили преди време? Ако е - супер.

Мързи ме сега, аза знае ли някой дали има лимити за доход. В УСА-то май хора със доходи над 100К (150 за двойки) не могат да се възползват от това.
Няма изисквания за доход.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Mненията са като задниците, всички ги иmаmе, но не винаги е удачно да ги показваmе!
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Става въпрос за данъците върху някакви си $100. Струва ли си дискусията...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Embrace your climate change!
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Джорджи, тези пет бона ако се вкарат малко работа да свършат некъде печалбите също не се облагат :) ...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Циганите - на Сатурн !
Aries

Мнение от Aries »

7George написа:Става въпрос за данъците върху някакви си $100. Струва ли си дискусията...
Ами става въпрос за доста повече...
Само за 10 години едно семейство може да има 100,000 и лихвата на това вече е 3,000.
Да не говорим за удобството, че парите могат да се теглят и да връщат обратно през следващия период.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Ivet
Обратна връзка:

Мнение от Ivet »

А какво става, като не можеш да ги внесеш тези 5000?

POSTREACT(ions) SUMMARY

Let it go...
aaaaz

Мнение от aaaaz »

Иве, не е задължително да ги имаш. Ако ги имаш и ако иска6, ги внасяш; ако ги нямаш, можеш да наваксаш следващата година. Максимума е 5К, но може6 да внесе6 и по- малко. Не изглежда лоша тази програма, единственото ограни4ение е лимита от 5 бона на година. Колкото изтегли6, после има6 право да ги върне6, и ако това стане например следва6тата година, не се отразява на лимита за въпросната година.

POSTREACT(ions) SUMMARY

VenV
Обратна връзка:

Мнение от VenV »

Oпитвам се да науча малко повече по въпроса и четах тук, там, но имам 2 въпроса на които не можах да намеря отговор:
1. Ако си имам акции на някоя компания мога ли да си ги "внеса" във въпросния такс сейвингс акаунт?
2. И ако да, на каква стойност се смятат - на която съм ги купила или на която са в момента на превърлянето?

Ако някой има идея какви са отговорите на въпросите ми, и пожелае да я сподели, ще съм му/и много благодарна.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Hullman

Мнение от Hullman »

Ето тук се крие отговора на този твой въпрос:
The TFSA will allow Canadians to set money aside in
eligible investment vehicles and watch those savings grow
tax-free throughout their lifetimes.

Иди в банката и питай дали това което притежаваш като инвестмент е елиджибъл за тази сметка

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

VenV написа:Oпитвам се да науча малко повече по въпроса и четах тук, там, но имам 2 въпроса на които не можах да намеря отговор:
1. Ако си имам акции на някоя компания мога ли да си ги "внеса" във въпросния такс сейвингс акаунт?
2. И ако да, на каква стойност се смятат - на която съм ги купила или на която са в момента на превърлянето?

Ако някой има идея какви са отговорите на въпросите ми, и пожелае да я сподели, ще съм му/и много благодарна.

акция на компания ако е взета от маркета значи може
прехвърлянето е дефакто купуване и продаване - не може де юре да се прехвърлят

Марти - точно това е рот ира. послушали са ме накрая ;)

ако имате пари настрана за черни дни е просто престъпление да не седят в ТФСА

POSTREACT(ions) SUMMARY

http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

bgmontreal написа: ако имате пари настрана за черни дни е просто престъпление да не седят в ТФСА
Това ясно, но първата година може да вкараш само първите 5К.

Нервира ме рекламната кампания на някои банки - аху-иху, елате при нас ..такс фри акаунт.. голямата лихва... А то кво било - само 5К са такс фри (първата година... следващата 10К и т.н.)

Подвеждащият елемент е в това че премълчавайки ограничението те прилъгват да си прехвърлиш всичките пари при тях, при положение че ако (N-5K) си стоят на старото място може да изкарват същата или дори повече лихва отколкото ако ги преместиш.
(N>5K e всичките спестявания на човека)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

optics, разбирам какво имаш предвид, но не мога да виня банките, че използват това за да ти вземат назаем и другите парички. Това не означава, че ТСФА-то не е страхотен дийл... като доде време за пенсия, ТСФА може да ти спести поне 100 бона. Т.е. мое да се пенсионираш година-две по-рано и други разни работи :)

От друга страна, нямам доверие на инвестмънт ъдвайзорите на банките, защото те обикновено (тези, чиято работа съм виждал поне) ти продават продукти с високи комисионни и т.н. Сигурен съм, че има начин сам да си управляваш тези пари в рамките на разрешеното... ако имаш времето и знанията де.

POSTREACT(ions) SUMMARY

ivan1901

Мнение от ivan1901 »

Ако внесеш повече от колкото ти е годишния лимит те глобяват с по 1% на месец ... трябва да се внимава

POSTREACT(ions) SUMMARY

Публикувай отговор