optics, пак се радвай че не си в Швейцария че би могло да ти се наложи да говориш на четири езика.
А иначе, аз лично няма да ти напявам къф език знаеш и къф не, от тва ти ше виеш врат, не аз, аз ги знам ...
Относно проблема на кебекарите с Канада и английския, ти как би се почувствал ако беше в България и турците бяха мнозинство и се говореше повече на турски?
Вместо да отговаряш, аз щи отговоря, по същия начин като кебекарчетата в Кебек.
Тя обстановката в България много наподобява тази в Квебек по отнoшение на езика с тази разлика, че тук са го yзаконили, а в БГ-то не. Ей, на все още вървят новини по националната TV на турски език, при положеие, че ги водят на новини на майчин език. Е, питам се, що няма на арменски, гръцки, еврейски... ? Да не би да имаме само турски етнос, я? Не дискриминират ли по този начин останалите?
Па както ти сама каза, обстанофката наподобява тукашната.
Турците в Булгаристан за нещо като табарнаците по процент от населението.
Тука също има арменци и еди кви си, просто табарнаците са най голямото малцинство тука, квото са и турците в Булгаристан.
Marginal39 написа:
Относно проблема на кебекарите с Канада и английския, ти как би се почувствал ако беше в България и турците бяха мнозинство и се говореше повече на турски?
Вместо да отговаряш, аз щи отговоря, по същия начин като кебекарчетата в Кебек.
Малко уточнение. Кебекарчетата в Кебек си се чувстват прекрасно, по простата причина че си говорят на родния език.
Това е по-скоро подобно на ситуацията да речем с турците в село Фотиново, които си говорят там на турски (и доста голям район околовръст, но аз това село се сетих, щото съм пробвал са си купя хляб там и продавачката трудно ме разбра)
И нека да напомня че аз въобще не пледирам за това Кебекарчетата да говорят на друг език и да им е зле. Тъкмо обратното - ЗА независим Кебек, където никой няма да им иска английски и ще са много щастливи.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
Разликата обаче е че тоя които в това село говорят турски не са никакви турци, а чисти българи мизерници приели исляма за да не бъдат убити. Ако бяха истински турци нямаше да останат дълго живи след освобождението.
А тия дето са се били заселили тук са си чисти французи, за които до края на ВСВ не е било направено нищо за асимилирането.
Та не мога да разбера каубоя какви ги дрънка за отделяне? Тук вече никои за това не говори. Никакви такива тенденции няма. Те тия там в забравените провинции ”де прери” май не са навлезли все още в 21 век.
Дядо Йоцо написа:Разликата обаче е че тоя които в това село говорят турски не са никакви турци, а чисти българи мизерници приели исляма за да не бъдат убити.Ако бяха истински турци нямаше да останат дълго живи след освобождението.
Дядо Йоцо написа:.... а чисти българи мизерници приели исляма за да не бъдат убити.
Много грозно се изразяваш! Жалко!
Интересно ми е какво мислиш за хората от съвременната история на България, които са избягали в Канада,макар и не заради това да не бъдат убити, а по други причини, които в най-общия случай касаят спасяването на собствения задник, демек пак за да не завършат летално накрая!
Не съм загрижен за данъците.
Загрижен съм затова че франтетата са обърнали дискриминацията и в момента цяла Канада е дискриминирана да изкупува стари грехове към тях.
Навсякъде всичко на два езика, документи, пътни табели, ръководства за експлоатация на каквото и да било, само в Кебек - не. Те са над федералните закони. Табелите - само на френски. Думата Канада - мръсна дума. В училище като казват "парламентЪТ" нямат предвид парламетът на Канада в Отава.. О, неее. Нали казах, че думата Канада въобще трябва да се избягва.
ОК, който иска да оспорва. То ако беше само това, пак не е големо чудо.
Но да изискват на хиляди километри от френската провинция държавните служители да знаят френски, е те това вече е извращение с памука.
Тук се отваря златна възможност на по-умните форумци да запеят в единен строй - "еее, ми така е брато, като не знаеш френски, ние си знаем всякакви езици и си неаме проблеми никъде".
Нещата са стигнали такива размери, че у нас мислят че едва ли не Канада е разполовена през средата и има Френска Канада и Английска Канада. Разбира се не без активната роля на Кебекските емисари обикалящи България и охотно подпомагани от национална и други по-малки телевизии.
Въобще не казвам че Кебекарите са кофти хора, щото доят нашите данъци и прочие. Не е виновен който яде зелката. Аз и не вземам страна колко и каква зелка ядат. Не ме интересува това. Да си получат независимост, никой в тяхната страна да не ги мъчи на английски, да са щастливи че най-сетне не са "подтиснати". Нас пък да не ни мъчат на френски и всички да сме си приятели.
извинявай, обаче всичко това звучи много смешно
Кога дойде в Канада, кога стана канадец, кога започна да решаваш и осъждаш вътрешната политика и проблемите между англофони и франкофони
Как всичко това ти пречи лично да си живееш живота спокойно и без проблеми ... и както написа някъде Ира, вярно ли ти дърпат директно от банковата сметка, за да плащаш дълговете на Квебек
Откъде тая насадена омраза и определения като "франтетата" , все едно са турците, които са държали българите в 5 вековно робство ... На мен ми е абсолютно непонятно, още повече имайки предвид, че между франкофони/англофони и Федерална Канада/Квебек в Канада изобщо няма тази война, която съществува в нашия форум
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Жени написа:Интересно ми е какво мислиш за хората от съвременната история на България, които са избягали в Канада,макар и не заради това да не бъдат убити, а по други причини, които в най-общия случай касаят спасяването на собствения задник, демек пак за да не завършат летално накрая!
И те ли са мизерници? И ти ли си от мизерниците?
Жени, отдавна не сме в 15-19 век. Хората не са свързани само и единствено с родната си земя /забележи, не страна, а земя/.
Не се мъчи, прибери си се в България, стига си се предавала - Дядо Йоцо не е искал да те обиди, че си мизерница Отдай се изцяло на родината си, живей пълноценно и влюбено в нея.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
krimon написа: Кога дойде в Канада, кога стана канадец, кога започна да решаваш и осъждаш вътрешната политика и проблемите между англофони и франкофони
Колко време според теб трябва да живееш в Канада, за да имаш мнение? Или ако не си изкарал прословутото КОФИ и ако не си висял 5 години на социални помощи, нямаш пражо на мнение и няма как да си разберал дълбочината на франкофонската душевност.
А тва е бисера на деня:
На мен ми е абсолютно непонятно, още повече имайки предвид, че между франкофони/англофони и Федерална Канада/Квебек в Канада изобщо няма тази война, която съществува в нашия форум
krimon написа:Жени, отдавна не сме в 15-19 век. Хората не са свързани само и единствено с родната си земя /забележи, не страна, а земя/.
Не се мъчи, прибери си се в България, стига си се предавала - Дядо Йоцо не е искал да те обиди, че си мизерница Отдай се изцяло на родината си, живей пълноценно и влюбено в нея.
Аз, че съм от мизерниците, си знам! Но въпросът беше към Дядото, а не към тебе!
И ти като човек с претенции да разбира от история би трябвало да знаеш, че мизерниците от 15-19 век са си имали своите причини. Те не са били по-маловажни от твоите и моите причини, за да си сменят хората вярата, както ние с теб сме си сменили страната!
Ама ти със сигурност толкова и от история разбираш, колкото и от български език! И като ти гледам отношението към живота (защото то си личи по начина, по които пишеш) ми става ясно що за човек си!
На мен ми е абсолютно непонятно, още повече имайки предвид, че между франкофони/англофони и Федерална Канада/Квебек в Канада изобщо няма тази война, която съществува в нашия форум
Абсолютно. Кримон, влез в някой и друг канадски не-емигрантски форум и виж какво мислят англофоните за Квебек, Блока, сепаратизма и 8-те милиарда трансфер
Жени на първо място! личи си по писанията й какъв човек е, мизерства в Канада, но в България не се връща
По-голям патриот от нея няма, както и езиковед