Пресни впечатления от БГ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Жени написа:drifter, т.е. в превод от английски непостоянен, слабохарактерен човек без цел в живота

Тези глупости няма да ги намериш в речниците.
Свободни съчинения.

Впрочем както Army каза, цялата тема е напълно безмислена.
Който си вярва, че "А" е по-добре от "Б" ще си вярва и преди и след спора.

Виж да си разказваме интересни случки - това е друго нещо и никого не обижда. Примерно - Val казва:

Теб в Канада замеряли ли са те с камъни индийци или пакистанци както си вървиш по улицата? Или детето ти? И мен не са. Цигани, обаче, са ме замеряли многократно като бях дете.

А аз мога да допълня - Да замеряли са ме цигани, но не като дете, а като съвсем възрастен. По време на национално спортно-туристическо мероприятие. Замеряха къде що участници минат покрай тях.
Сега е мил спомен, щото никого не уцелиха, но ако бяха нямаше да е.

:beer:
army

Мнение от army »

Бързо си бягал, значи.......Браво! :wink:
:lol: :beer2:
Човек е голям, колкото са големи мечтите му
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

За и против БГ темите се вартът нон стоп. Не че имат смисъл . Недай си боже обаче, нещо да не ти хареса в БГ и отбора на родинозащитниците скача. Да се чудиш, що са я напуснали. Ама така за България , кат за умрял или нищо или само хубаво.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Ето ги и снимките от социалните жилища. Трябва да направя уточнение, че там живеят хора под наем, регулиран от провинциалната администрация и не всички жители са на социална помощ, но да речем половината.

Изображение

Изображение

Изображение

Ето тук хванах един, който си прави барбекю на балкона :)

Изображение

Нямаше никой по улицата

Изображение

защото предполагам бяха на спорните площадки зад блоковете си

Изображение
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

danielle написа:
абе тая статистика е от преди 5 години (Social Assistance by Province, 1993-2003) ...аз искам да знам къде са блaгинките сега :idea: :idea: , че и ние да намажем.
http://www.mcss.gov.on.ca/mcss/english/ ... brochure07

Нe зная къде живееш. Така че, ако не си в Онтарио кажи, за да ти намеря и за другите провинции, защото явно теб те мързи да се разтърсиш. :beer:
Повече от ясно е, че социалните помощи са навсякъде, а не само в Квебек.
Последно промяна от AnnaR на Пет Юни 20, 2008 12:31 am, променено общо 1 път.
danielle

Мнение от danielle »

mwanza написа:
кликай лудешки по експлорера и се ше излене нещо...
проблема не е до кликнето, а до това, че из нашта околия ги няма тез ми ти благинки. така за го измислили, че като кацеш направо да започваш да се бъхтиш. време за лежане няма. дори и за прословутите жилища първо трябва да си живял една година като редовен наемател, след това трябва да докажеш много нисък годишен доход, после те набутат в един waiting лист и чакаш да ти се усмихне късмета.а до тогава пак си продължавай да си плащаш като поп на собственика или ако не...нали се сещаш кво може да ти се случи...багажа и out .

дори и детски супсидии за градина или там каквото my викат тук, не можеш да вземеш като минат 3 или повече месеца. започват да ти ровят из банковата информация , да доказваш къде и за какво си ги похарчил парите с които си кацнал. а те по закон трябва да бъдат еди колко си и въобще не ги интересува, че ти си дошъл с по-малко пари.

медицинските осигуровки...същата история...една календарна година плащаш, а една след това можеш да подашеш декларация за някакво минимално намаление....т.е. кво излиза, че така или иначе ЕДНА пълна година ти нямаш право на нищо.

за допълнителни бенефити ... и там е една каша. започваш работа part time...работодателя те примамва с някакви си дентал и drugs бенефити след 6-ият месец...и когато те изтекат ти започваш да питаш ако не всеки ден , то през ден, кво стана минах ли пробеншъла...сега ще почна ли full time, кога ще ми влязат в сила бенефити...и протчие. и разбира се работодателя ти заявява, че ужким си го минал този ми ти пробеншъл, ама бенефитe ти ще влязат едва след 3 месеца...и така замайлка след замайлка...докато на теб ти писне.

детските...от ниски по-ниски. не мога да разбера ква е тая политика, ужким искат деца, пък като чувам младите майки какви мижави детски вземат в сравнение с тези в Quebec... то аз и на мойте 120$ детски съм доволна, че в БГ-то и кирливите 18лв. не ми ги даваха.

и сега Английския...има отпусната правителствена програма ESLA, която стига до ниво up-intermediate и после ако искаш advanced level почваш да плащаш...
full time във VCC струва около 900$ на ниво, а part time - 600$. Можеш да аплайваш за финансова помощ и пак та почват с проверките...6 месеца назат банкови извлечения, а ако получиш отказ, ти дават правото да обжалваш, ама тоз път трябва да прикрепиш и годишния си доход. big fun, a!
а, за да изкараш някоя сертификaт програма в някои college или в университет, английския ти трябва да е поне на ниво 11 клас минимум... или ТОИФЛ.

така, че незнам на кое му викате social, но при нас определено го няма.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Някои хора кацат след кебекарската процедура във Федерална Канада, а после се учудват, че не било както би трябвало да е във френската част... Пак ни излъгаха... Работата тежка, сошъла далече... :D :beer:
Embrace your climate change!
danielle

Мнение от danielle »

7George написа:Някои хора кацат след кебекарската процедура във Федерална Канада, а после се учудват, че не било както би трябвало да е във френската част...
7George, въобще не се учудвам!!! напротив дошла съм с пълното съзнание , че няма да получа нищо с идването си в B.C., но по- нагоре повдигнаха тази тема, че цяла Canada била залята от социални благини. пак аз не ги намирам...:?
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

danielle написа:
7George написа:Някои хора кацат след кебекарската процедура във Федерална Канада, а после се учудват, че не било както би трябвало да е във френската част...
7George, въобще не се учудвам!!! напротив дошла съм с пълното съзнание , че няма да получа нищо с идването си в B.C.,но по- нагоре повдигнаха тази тема, че цяла Canada била залята от социални благини. пак аз не ги намирам...:?
Ти май наистина обичаш да преувеличаваш всичко. Просто казах, че социалните помощи има навсякъде, както и тук, така и в Европа. Явно че, проблемът ти е по-скоро, че в Квебек са по-достъпни, отколкото в другите провинции. Но, така или иначе навсякъде си има хора, които се възползват от тях в даден момент. :beer:
danielle

Мнение от danielle »

AnnaR написа: Ти май наистина обичаш да преувеличаваш всичко.
щом така мислиш, можеш да ме обориш....затова са нужни факти, с които ти не разполагаш, пък и няма как, след като си в друга провинция

AnnaR написа: Просто казах, че социалните помощи има навсякъде....
въобще не съм визирала теб, а друг участник...прочети по-нагоре и ще разбереш кого имам в предвид...:beer:

AnnaR написа: Но, така или иначе навсякъде си има хора, които се възползват от тях в даден момент.

за 2 години и половина и срещи с различни българи, досега само две или три семейства са получили помощ за жилище. ами останалите, какво се получава? не могат, поради факта, който посочих по-горе...невъзможността да ги докараш тези ниски годишни доходи!
Aries

Мнение от Aries »

danielle написа:
mwanza написа:
кликай лудешки по експлорера и се ше излене нещо...
проблема не е до кликнето, а до това, че из нашта околия ги няма тез ми ти благинки. така за го измислили, че като кацеш направо да започваш да се бъхтиш. време за лежане няма. дори и за прословутите жилища първо трябва да си живял една година като редовен наемател, след това трябва да докажеш много нисък годишен доход, после те набутат в един waiting лист и чакаш да ти се усмихне късмета.а до тогава пак си продължавай да си плащаш като поп на собственика или ако не...нали се сещаш кво може да ти се случи...багажа и out .

дори и детски супсидии за градина или там каквото my викат тук, не можеш да вземеш като минат 3 или повече месеца. започват да ти ровят из банковата информация , да доказваш къде и за какво си ги похарчил парите с които си кацнал. а те по закон трябва да бъдат еди колко си и въобще не ги интересува, че ти си дошъл с по-малко пари.

медицинските осигуровки...същата история...една календарна година плащаш, а една след това можеш да подашеш декларация за някакво минимално намаление....т.е. кво излиза, че така или иначе ЕДНА пълна година ти нямаш право на нищо.

за допълнителни бенефити ... и там е една каша. започваш работа part time...работодателя те примамва с някакви си дентал и drugs бенефити след 6-ият месец...и когато те изтекат ти започваш да питаш ако не всеки ден , то през ден, кво стана минах ли пробеншъла...сега ще почна ли full time, кога ще ми влязат в сила бенефити...и протчие. и разбира се работодателя ти заявява, че ужким си го минал този ми ти пробеншъл, ама бенефитe ти ще влязат едва след 3 месеца...и така замайлка след замайлка...докато на теб ти писне.

детските...от ниски по-ниски. не мога да разбера ква е тая политика, ужким искат деца, пък като чувам младите майки какви мижави детски вземат в сравнение с тези в Quebec... то аз и на мойте 120$ детски съм доволна, че в БГ-то и кирливите 18лв. не ми ги даваха.

и сега Английския...има отпусната правителствена програма ESLA, която стига до ниво up-intermediate и после ако искаш advanced level почваш да плащаш...
full time във VCC струва около 900$ на ниво, а part time - 600$. Можеш да аплайваш за финансова помощ и пак та почват с проверките...6 месеца назат банкови извлечения, а ако получиш отказ, ти дават правото да обжалваш, ама тоз път трябва да прикрепиш и годишния си доход. big fun, a!
а, за да изкараш някоя сертификaт програма в някои college или в университет, английския ти трябва да е поне на ниво 11 клас минимум... или ТОИФЛ.

така, че незнам на кое му викате social, но при нас определено го няма.
Хайде да посмалим малко, а? Щото и други сме в BC-то.
Субсидия за детската градина ще вземеш абсолютно елементарно. Доказваш, че В МОМЕНТА дохода ти е нисък и хората си правят сметките.
При ЧИСТ доход в семейството до 2918 (след данъци, CPP, EI) ти се отпуска пълна субсидия в размер на 550 $
Дохода се изчислява на базата на два последователни чека. Отпуска се субсидия за месец, след това се изпращат нови два чека и срока е от три до 6 месеца. После става на годишна база (ако доходите не са мърдали особено през периода).
А сега сметни колко трябва да получават двама, че да имат чист доход от 2918 (мисля, че е около 10 на час). Т.е. с годишен доход от 41,600 (на семейство) се квалифицираш за ПЪЛНА субсидия.
От тук започват да намалят. Тарифата е 50 цента за всеки пълен долар и при доход от около 15 на час на човек спират да ти дават такава. Ха сега, до 60,000 годишно държавата те подпомага. Не е като да не дават.
Детските, не знам как твърдиш, че са 120$ като са 250. От там, ако дохода ти е висок, естествено и те намалят. За да ти дават 120 нетния семеен доход трябва да е около 38,000, което ви квалифицира за почти пълна субсидия (425 долара). Брутния ви доход е доста над тези 38,000 все пак. GST кредит - 87 на всеки три месеца.
danielle

Мнение от danielle »

Aries написа:
Субсидия за детската градина ще вземеш абсолютно елементарно. Доказваш, че В МОМЕНТА дохода ти е нисък и хората си правят сметките.
ами за тези дето сега пристигат, що няма тази супсидийка за детските градини?

Aries написа:
Детските, не знам как твърдиш, че са 120$ като са 250. От там, ако дохода ти е висок, естествено и те намалят. За да ти дават 120 нетния семеен доход трябва да е около 38,000, което ви квалифицира за почти пълна субсидия (425 долара). Брутния ви доход е доста над тези 38,000 все пак. GST кредит - 87 на всеки три месеца.
не само че твърдя, но ако искаш мога да ти пратя и банково извлечение. GST също не получавам тази година, нали се сещаш защо? доходите ми са доста по-високи, че да получавам такова! :beer:
danielle

Мнение от danielle »

и друго искам да добавя , че проблема не е в супсидийките, а че като дойдеш в така наречената друга част на Canada, с минимален запас от английски, ти започва теглото. и с колкото и пари да си дошъл, помощи няма, защото винаги има някакъв срок откогато можеш евентуално да аплайваш (по възможност тук гледат да го увеличат колкото си могат по-дълго, че да не се възползваме от тези канадски благинки).
а дотогава... не ти остава нищо друго освен да я мяташ и да хващаш първата работа, която ти падне, само и само да допълнеш семейния бюджет, че иначе парите хвърчат като топъл хляб . :lol:
danielle

Мнение от danielle »

Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Не се оплаквай, danielle. В Квебек може и да ти се струва по-достъпна социалната помощ и придобивки, но всичко си има цена - данъците на работещите кебекуа са по-високи от вашите, съответно много насъщни продукти като бензина, например, са на доста по-висока цена от същите в Британска Колумбия.

Освен това, също си има ограничаващи изисквания за получаващите социална помощ. Мисля, че нямаш право на такава първите 3 месеца от пристигането си в Канада, доказваш по същия начин както във Ванкувър липса на достатъчно финансови средства. Същото важи и за ученето на френски език. Ако искаш по-високо ниво от прословутото КОФИ /изходното ниво от там често даже не е средно/, ще трябва да учиш сертификат в университет, който също струва над 1000 долара семестъра и за който можеш да вземеш заем. Всъщност доста българо-кебекуа след като завършат КОФИ, учат 1 година в университет езика и после се записват на професионална програма - съвсем както при вас. За да получиш помощ за жилището също си има ред изисквания и не можеш да попаднеш в социална програма непосредствено след кацането си в Монреал. По същия начин както във ВС, трябва да имаш доход от работа, за да получиш финансова помощ за наето жилище. Програмата едно време се казваше АПОРТ, сега й смениха името - La prime au travail. Извод, аз не виждам голяма разлика в социалната политика на двете провинции. Мисля, че най-достъпното е детската градина в Квебек, разбира се в сравнение с останалите канадски провинции. Първо е най-евтина, второ - при ниски доходи половината го плаща провинциалното правителство. Все пак, Aries е написал за субсидиите във ВС. В Квебек нямаш право на субсидия за ДеГе ако доходът ти е над 30 хил., докато виждам че при вас подпомагат даже до 60 хил. годишен доход.

За медицинските осигуровки не разбрах добре. Това означава ли, че нямате еквивалент на нашата "безплатна" /на пръв поглед/ медицинска помощ, без екстрите, разбира се ? Ако става дума за придобивките по месторабота като зъболекарски услуги и подобни, не съществуват навсякъде, даже не са правило.

Детските в Квебек. Ами получаваш сигурно по-високи, когато дохода ти е до 30 хил. и после главоломно почти нищо не получаваш.

Съответно ти си си направила сметката като си се заселила там, защото ако целеше социалната помощ на Квебек щеше да си тук, нали ?
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Заключено