priest написа:...........Първо си изкараите бележката от консула преди да почнете с G1, иначе ще чакате 3 години!
..........ВАЖНО2: Ако нямате документ от КАТ може и да го извадите тук на място при консула, само че за 6-7 месеца!!!!!! Така че за ваше добро е или да си го извадите в БГ или да оставите пълномощно на някой да ви свърши тази работа.
.......... Дава ви се право да не чакате и да се ивите направо за G само ЕДИН път ако се провалите се връщате към нормалния ред G1-> G2-> G. .
.........БЕЗ КУРС НЕ СТАВА!!!!!!
..........Купувам кола - значи ми трябват номера, за да взема номера ми трябва застраховка гражданска отговорност (и тук е задалжителна както в родината), за да взема застраховка ми трябва -> FULL G книжка.
...................За да намалите цената на застраховката можете да помолите застрахователя си от БГ да ви издаде документ на английски или френски в който да пише от колко време имате застраховка при тях. Това ми струва 100 евро в БГ и ми спести 200 долара на година в Канад......
.................Цена на изпита - ако приравнявате българската книжка - G1 85 долара, G - 75 долара.
Всъщност имаш и други неточности, ама не ми се занимава повече!
Истината за ШОФЬОРСКИТЕ КНИЖКИ:
На територията на Онтарио новопристигналият има право да шофира със
неонтарийска книжка 60 дни, считано от влизането му в провинцията. Няма значение от къде идваш - от БГ, Холандия, Квебек или от луната!

Изминат ли тези дни нямаш право да шофираш без онтарийска книжка.
Аз познавам хора, които вече с години шофират със щатска книжка или пък от друга провинция. Дори колите са им със щатска регистрация и т.н., Но те не са си прехвърлили и адресната регистрация в Онтарио примерно. Намерили са начин на ръба на закона и т.н., но не това е въпроса!
Тук има три категории за лек автомобил:
G1- за тази категория трябва да си минал само теорията и имаш право да шофираш само с придружител с G категория, които да не пил и да е с 4 г стаж. Ти нямаш право на никакъв алкохол в кръвта, не можеш да шофираш в тъмната част на деня, нито пък на магистрали. С тази книжка започват всички канадци и идеята е да се научат да шофират от придружителя и имат право да се явят на пътен тест за G2 след като измине 1 г. от придобиването на G1. Ако имат документ, че са посещавали училище за шофьори, срокът, който трябва да изчакат преди да ги допуснат за G2 е 8 месеца.
G2- след като имаш G1 и е минала 1 г. имаш право да се явиш на пътен тест, който е в градска обстановка и не включва магистрали. Получаваш G2 категория и си пълноценен шофьор, който няма право на алкохол в кръвта, но може да си кара където си поиска и по което време на денонощието и без придружител.
G (казват му full G) - До 5 години след получаването на G2 трябва да се явиш за G и мисля, че вече няма срок, който задължително трябва да изчакаш след G2. Изпитът е на магистрала и получаваш правото да имаш някакъв алкохол в кръвта, не съм сигурна за цифричките. Вече можеш да обучаваш и други хора, но единствено твои близки, да не ме разбереш, че можеш да станеш инструктор, само имайки G. При това, за да обучаваш някого, който има G1, на теб ти трябва 4 години стаж с G.
Всеки новодошъл, който може да докаже стаж повече от 4 години получава правото да избегне гореописаната процедура и да се яви по собствено желание на G2 или на G. Задължително се явява обаче на G1, но не чака 1 г., а на същия ден може да се яви за G2 или дори направо за G. Ако обаче го скъсат на G, няма право да се явява отново на същата категория, докато не вземе първо G2.
Има някакви по специални процедури за хора с книжки от другите канадски провинции, от САЩ, Япония, Великобритания, Германия и може би пропускам още страни! Мисля, че Холандия не е в списъка. Имам предвид, че за тези страни не се ходи на изпит, а просто се приравнява книжката, т.е. на гишето просто ти издават нова, но ти отнемат старата, която си им показал за доказателство. Така че, ако някой иска да си я задържи, трябва да мине през нормалната процедура.
Можеш да си купиш кола когато си поискаш, но не можеш да я караш без застраховка. Можеш да имаш застраховка със книжка от където и да е по света, но цените са

!
Поздрави!
П.П1 Документ за липса на ПТП от БГ няма да ти свърши работа за застраховката, но това е само мое мнение! Иначе, не ти пречи да имаш и такъв документ, щото с него удостоверяваш стажа си пред тукашния КАТ

, за да те допуснат до явявване на G2 или G! Но документа трябва да е заверен от МВР, преведен и легализиран в БГ, за да ти го заверят тук от нашето консулство! Иначе не заверяват, а си плащаш наново процедура по издаване на такъв документ, чието чакане преди време беше 3 месеца. Но сега от тайни източници ЧУХ, както писах в друга тема, че процедурата била ускорена и 3 дневна!
Според мен не помага и никакъв документ от БГ застраховател, но..... кой знае!
П.П2 G1 струва 10 долара! Само ако си се явил 8 пъти и половина на ден ти струва 85 долара!