Кола: под наем, на изплащане или втора ръка?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12490
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Мнение от Ivan1007 »

KVS написа:

Ти си просто класик :D
Ми ако не е поредната чикия на пясък е интересно как е още жив. :D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Странджата написа:Тази тема от самото начало е абсурдна , авторът си задава риторичен въпрос на който си отговаря многократно сам , или избива комплекса , че не може да си вземе нова кола ( авторе , досега имах мнение за теб , че си по-така , не става въпрос за пари , но тези спорове и монолози :( ) ,баровците да си покажат колко са по-по-най ... и така докато се отиде до найста страница и у ряката! За всеки влак - пътници , за всяко финансиране - мющерия , за всяка кола-шафйор :wink:
Това е дискусионен форум. Прочети пак темата и ще видиш, че вашето мнение ме интересува, но това не значи, че нямам свое.

Всеки може да си вземе нова кола, но не всеки може да си вземе колата която иска. Темата е за компромисите и решенията на съфорумниците ми. Аз лично Civic никога няма да карам.

Всички избиваме комплекси, освен тези които се самообожествяват. Ти от кои си?
Аватар
7George
Мнения: 9672
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

Аз лично Civic никога няма да карам.
Ако не си карал - опитай. Ако не те кефи - недей. Моята първа кола в Канада беше Хонда Сивик DX, някъде 3-ръка поне, над 260 хиляди, ама вървеше като пушка. Колкото натискаш - толкова дърпаше, двигателя вътре - като нов, с шумен ауспух и усилващи щанги между колелата...

Абе в едно семейство (или единичен комплексар) трябва да има по няколко возила пред къщата, за всякакви случаи - за всеки ден, трак да дърпа каравнаата; такава с гюрук, като се дигне над нулата да се пуснеш насам-натам; :beer: някоя музеен експонат и така нататък. Ако мислиш как да съчетаеш всичко в едно - труден компромис... 8)
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Мнение от Странджата »

Аз ли от кои съм , ами от село съм , като повечето нашенци и здраво стъпил на земята :D Пък кой знай , един ден може и сивик да подкарам :wink:
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

аблоуд и в края на краищата на кой вариант и на коя марка се спря.
aseto

Мнение от aseto »

Аватар
analgin
.
Мнения: 2162
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 7:25 am

Мнение от analgin »

ablood, мързи ме да прочета всичко написано в темата :oops:
Моето мнение е, че не мога да си позволя да си пилея времето като посещавам незнам какъв беше сервиз във Вердън за да поддържам собствена кола, за това след първта година от пребиваването ми в Канада всички коли в семейството са били под наем. Когато са се повреждали в рамките на максимум 30 минути те са били подменяни с други от дилъра без никакви въпроси и забележки от негова страна.
При връщане на автомобила след изтичане на 3 години никога не съм доплащал за повреди кавито ти си описал.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Няма спор. Ако евентуално закъснение за работа би ти коствало стотици долари, или положението ти, трябва да забравиш евтините коли. Трябва ти надеждно, голямо, ново возило.
За съжаление на края на лизинговия период (3 год) някои малки коли са далеч по-ненадеждни от някой 5-6 годишен престижен автомобил.
Така, че поставям въпроса така: ако нямаш 500-700 месечно за серизна нова кола, ще си вземеш ли ползвана такава, или ще се примириш с някой новичък бръмбъзък?
Изобщо не вярвам, че концесионерите оправят ВСЯКАКЪВ проблем за "макс 30 мин". Още повече си принуден да отидеш в определен сервиз, а не този който ти е под носа. Няма да забравя един колега, който тъкмо беше загубил свободния си ден при концесионера заради дефект в спирачките и вечерта откри, че не му свети и фарът. Ако колата е твоя, спираш в магазина, купуваш си крушка, сменяш я за 2 мин и си готов. А когато някой трябва да ти я смени безплатно си е жив ангажимент.
Често се изкушавам да си купя една нова кола на изплащане (или лиз), но като си представя, че ще ми струва 4-5000 годишно се разколебавам. Тази която карам ми струва по-малко преди година и половина, минах вече 40 000км и наливам само течности. Товаря я както ми падне, давам я на жената понякога (ужасен шофьор! Нейната кола е яко омачкана) и не се притеснявам дали някой ще я гепи или одраска. Не ми е никаква тежест, даже и за половината цена да я продам, пак ще ми е няколко пъти по-евтина от нова.
Това не важи ако си взема 10-ина годишна малка кола.Там наистина ще има такива разходи по поддръжка, че по-добре нова.
Също ако имам прекалено много комплекси за избиване ТРЯБВА да карам последен модел.
Аватар
7George
Мнения: 9672
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

Виждаш ли, отговаряш си сам на въпросите. Никой по-добре от теб не знае правилните и най-добрите отговори, всеки си има негови.

В семейството трябва да има поне 2 по-надеждни коли. Тва оправданияза закъснения поради повреди, атмосферни условия или други, не трябва да има, на мене самия са ми неприятни, ако и да минават пред шефа. Ако не мога да съм навреме - отивам там по-рано... А счупи ли се едната кола - търси се друга веднага, за какво са кредитните карти. Ако работиш и това даже не можеш да си позволиш - значи има нещо гнило в личните ти доходи и решения.

Само от перспективата за ремонти ми се изправя косата. В Калгари само за да ти оценят повредата в сервиза, посочен от застрахователя, можеш да чакаш месец. През това време ти дават да караш някой евтин американски боклук, от което само се ядосваш и си разваляш настроението.

А колко да ти е голяма колата, зависи и от личните ти габарити. Ако си по-як, значи ще работиш по-здраво и ще си купиш нещо по-голямо. :wink: Обаче по паркинзите си е мъка с голямата кола, за града по-добре въшка... Не искам да я карам 100 години, като ми омръзне - друга. Важното е 3 - 5 години да нямаш проблеми и да сипваш само течности.... :D
dartcherniat
Мнения: 275
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 10:45 pm
Местоположение: Acer

Мнение от dartcherniat »

ablood написа:Всеки може да си вземе нова кола, но не всеки може да си вземе колата която иска.
:D Е айде сега не всеки може да си вземе нова, а и много зависи какво искаш :rotfl: :rotfl:

Аз примерон тези дето ги искам , даже 10 годишни нема никога да ги имам - освен ако не спечеля от лотариата де :rotfl:
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

В няк'ъв вестник вчера видях колата, която ме устройва. Промоция 5 год фаиненсинг - месечно 350$+разните там застраховки, такси, подготовка и Т.Н. Тоест почти 30% отстъпка. Яко се навих - семейния бюджет няма да се натовари, а и това е кола с живот МНОГО над 5 год. Реших, да кажа на жената, че купуваме.
Като поразмислих, установих, че това струва към $5000 годишно, трябва да започна да я пазя и лъскам, да я пръскам с antirust през зимата, да се притеснявам като я давам на автотерминатора (жена ми), да се разправям с шиб..и застрахователи при всяко леко чукване, които след това ще ми вдигнат застраховката, да започна да я заключвам, да викам на децата когато стъпват по седалките...
Не съм узрял за такъв ангажимент още.
Hullman
Мнения: 649
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от Hullman »

Абе вози си се на метрото. Защо ти трябва таралеж в гащите?:)
Странджата
Мнения: 3606
Регистриран на: Вто Дек 12, 2006 10:00 pm
Местоположение: Хъшия

Мнение от Странджата »

Блъди , би ли споделил за каква марка метро , ох пардон обърках се , за каква марка кола става въпрос?
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Марка - Новабус. Модел - оранжевата линия.
:D
Сериозно - новият Караван ме дърпаше, ама се сетих, че този който купих за $3000 е влизал в гараж само след закупуването. След това 40 000км само течности наливам. Голямата кола си е голяма кола. И екстри колкото си искам има. А нов с такива екстри няма да ми струва под $5000 годишно
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

аз те мислех за по голям гъзар пък ти леле и реднешката кола дето си си харесал.я се стегни малко :D
Заключено