ЗА ГЕННО МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
filanki6iata

Мнение от filanki6iata »

na men ne mi puka kakvo iam ,edinstvennoto koeto se promeni v fizikata mi ot kakto napusnah bg. e ,4e nepia kakto tam i 90% za tova smaknah okolo15kg. :oops: po mi e maka za ku4eto mi ,v na4aloto nemoje6e da ponasia mestnata hrana suha mix s konsrevi (v bg. iade6e kokali s meso)
ve4e se hrani bez nikakvo natoralno meso i mnogo riadko mu davam kokali ,za6toto se promeni smilatelnata mu sistema i mu draznat stomaha -draifa i driska ...za nego mi e ma4no ,4e e ku4e a nemoje ve4e da iade meso i kokali :cry:4udno dali i na nas sled vreme niama da ni ponasia istinskata natoralna hrana :evil: no v o4ite na darjavata ,osven 4oveka ,drugoto jivotno koeto postaviat izvan estestvennata priroda e ku4eto(za tova i ima tolko pravila i za `nego`) :roll:
Rosi

Мнение от Rosi »

Последно промяна от Rosi на Пет Апр 23, 2004 6:55 pm, променено общо 1 път.
Alina
Мнения: 1061
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 9:45 am

Мнение от Alina »

А знаете ли пък, че на мен не ми пука ще напълнея ли или не.

По ми пука за нещо друго, по-сериозно.

Ами все си мисля 4е сигурно има връзка между Генети4но Изменените Храни и драсти4но увели4аващият се брой на хората имащи някои от разновидностите на рак, диабет, склероза... Действително сериозните заболявания които са неле4ими.

И моля ви, не запо4вайте пак с това, 4е макар и с такива заболявания, хората пак си живеят по-добре и по-дълго от хората в БГ. Това за мен са глупости. Когато 4овек е болен от нещо подобно, колкото и дълго да удължават животът му изкуствено, това живот ли е...

Аз като дойдох се опитах да бъда вегетарианка и първият месетс не ядох месо изобщо, заради то4но този проблем. Само4е като заприли4ах на щека и свалих за месетс 6-7 килограма, а и пробвах каква ли не друга уж растителна храна, която също се оказа генети4но третирана, пак проядох месо. И това с храненето ми е действително голям проблем.


И като едно типи4но българ4е, свикнало да бъде лъгано, хи4 и не вярвам като ми разправят, 4е някаква си храна била натурална. Както един приятел каза веднъж - те какво, ще си оставят 10 000 крави, пилета или веджита да измрат от някоя болест и да потънат тотално финансово ли, вместо да си им ударят инжектсийките с ваксините и антибиотик4етата, или да си ги напръскат растенийтсата.... Хи4 и не вярвам, 4е нещо е естествено. Само тсената е разли4на...
Alina
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец
Мнения: 1356
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 3:35 pm
Местоположение: Toronto

Мнение от Sneji »

Ясно е, че няма как да минем без генетично променените храни, но аз лично бих искала да знам с какво храня детето си и да имам възможност за избор. За сега определено съм спряла да купувам домати и марули отглеждани във вода с химикали (ако не сте гледали специалното предаване по въпроса - канадците са много горди, че отглеждат по този начин зеленчуците си, защото така не замърсявали почвата и природата). Опитвам се да купувам и храни, произведени в Европа. За съжаление след като сме избрали да живеем в Канада, ще трябва да я приемем не само с положителните й, но и с отрицателните страни.
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Laura,
аз това прочетох
Canola is the combination of two words - Canadian and oil. Canola oil is produced by crushing seeds from Canada's major oilseed crop - canola. Canadian plant breeders developed canola from rapeseed. This was done using traditional plant breeding methods specifically to enhance nutritional qualities.
на сайта на Canola Council of Canada - http://www.canola-council.org/
Ако имаш друга информация или пък не съм разбрал правилно (какво е "traditional plant breeding methods" в този контекст), дай източника, че да се поуспокоим малко с жената. Щото май иначе само зехтина остана нормална мазнина. Поне не съм чел нищо за отровен зехтин, де.

Мойто верую за храната е "нас кучета ни яли, ама дай да не повреждаме детето златно и невръстно", та затова толкова се вълнувам от качеството.

Иначе и мойта булка сега е по-слаба отколкото като дайдохме и преди да роди.
laura
Мнения: 203
Регистриран на: Вто Ное 18, 2003 3:28 pm

Мнение от laura »

Ssto,
Блазе и на твойта булка. :unhappy:
Ами така както аз го разбирам - произвели са нов тип продукт, не генно модифициран и са го нарекли канола (аз пак си мисля, че е козметична смяна на името заради асоциацията, която навява думата rape). От всичката канола, която се произвежда в Канада 60% е генетично модифицирана. Това, което се съдържа в олиото най-вероятно съдържа генно модифициран продукт. Според Канадското законодателство не са задължени да ни информират дали има генетична модификация или не, т.е. не ни дават право на избор.
Информацията ми е базирана на една статия, която прочетох съвсем наскоро и която бе доста изчерпателна и безпристрастна. Както се оказва, Канада е един от основните производители на генно модифицирани храни и изобщо не си мисли, че ще можеш да избягаш от тях, за съжаление. И аз имам същите притеснения като вас. Например в Англия на всички бурканчета с детски храни пише, че не съдържат генно модифицирани храни, докато в Канада не знаеш какво слагат в тях.
Аватар
Kuma Lisa
Мнения: 4545
Регистриран на: Чет Ное 13, 2003 5:02 pm
Местоположение: BC

Мнение от Kuma Lisa »

Роска, продължавай да се бориш с килограмите, все ще успееш някога :wink:
Нали знаете как в САЩ се избира президент:
минават целия му род под лупа, и се гледа какво е направил за благополучието на страната си и какво е учил и какви титли е защитил.

powered by Botzo
Аватар
troyaneca
Мнения: 164
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 9:53 pm
Местоположение: Montreal

Мнение от troyaneca »

Abe stiga ste mi razpravqli za taq CANOLA ili kakvoto i da bilo tam, che ako vi vkaram tam kadeto q proizvejdat ( edno ot mestata samo- CANAMERA ,Montreal), shte si povarnete i chervata samo ot mirizmata. Az biah 2-3 dni po remontni raboti tam, no 1 god po-kasno kato se setq i oshte mi se povdiga. I ako si mislite, che ednoto bilo canola, a pak drugoto kamizola, dalboko se zablujdavate- vsichko se pravi ot edno i sashto, vkluchitelno i jivotinska maznina... abe stiga tolkova
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Кума Лиса написа:Роска, продължавай да се бориш с килограмите, все ще успееш някога :wink:
Kuma, Rose, az moga da vi kaja retseptata na moita jena (49 kg.). Kato ia pitat tia vinago otgovaria- boi i glad. Mi kato ne iadesh po tsial den kak da nadebeleesh. A vij az si pohapvam dobre i niamam problemi s tegloto- zalepil sam na 100 i ne mardam (kogato mradna nagore nastroivam kantara da pokazva po-malko).
A setih se za edin mnogo izpitai barz metod za otsalabvane (Kuma nema da mi triesh postinga shtoto te ubivam :oops: )
Znachi. vecherta se napukvash iako...iadesh kolkoto mojesh demek. Gledash da e pone 2-3 kila. teglish se predi liagane. Posle stavash sutrinta, otivash na toaletna i pak na kantara i o, magia...otslabnal si s pone 1,5-2 kg. Znam, ne mi blagodarete. Tova e probvana ot godini retsepta i raboti bezotkazno :wink:
Rosi

Мнение от Rosi »

Последно промяна от Rosi на Пет Апр 23, 2004 6:43 pm, променено общо 1 път.
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Rosi написа:Eto na drugia mesetz si zaminavam za Bg za minimum 3 mesetza i 6te kajem 4ao na kilogram4etata.
I az shte si hodia za niakolko sedmitsi (poveche nedava gadna shef :cry: ) obache smiatam za razlika ot tebe da kaja Hello na kg-ite...shtoto shte iziam tolkova shopska salata, ovcharska salata, shkembe chorba, kebapcheta (ako ima ot kucheshkite nai-dobre) i lukanka, che posle na samoleta shte me taksuvat kato svrah bagaj. :P
A za birata ne prikazvam shtoto neia shte ia izpikaia predi samoleta da izleti :wink:
Ama inache probvaite retseptata mi za otslabvane...davam vi ia bezplatno :beer:
Аватар
maria29
Мнения: 676
Регистриран на: Нед Сеп 28, 2003 6:46 pm

Мнение от maria29 »

Ohh moiata bolna tema : gennomodifitziranite hrani..
Parvo e mnogo vajno da pravite razlika mejdy hibridi i gennomodifitzirani razstenia.
A kolkoto do tova dali sa vredni, kakto mi obiasni edin balgarin , koito se zanimava i izvarchva takiva modifikatzii ( raboti v bg nay4en insityt) ne moje da promenich gennata struktyra na daden organizam i da ne promenich zaedno s tova i drugi genni. Estestvenno toi mi go obiasniava niakolko 4asa ot koeto v kraina smetka razbrah tche niama BEZVREDNI gennomodifitzirani hrani, makar niakoi firmi da tvardiat obratnoto. Te go praviat s komersialna tzel.
Videte li varhy etiketa huile hydrogéné ili Shorting oil zabravete za tazi hrana ako iskate da zapazite tegloto si. Tova za jivotnite sachto e viarno (hranosmilatelnata sistema na jivotnite ne e ustroena da razgrajda napalno gennomodif. hrana), no i da ne zabraviame 4e osven tazi hrana se tretirat i s antibiotitzi koeto uslojniava situatziata.
Problemat e 4e ako zapo4nete da podbirate hranata si opredeleno chte ograni4ite menuto si do 4-5 produkta.
Kolkoto do Evropeiskia saiuz tam strogo e zabranen vnosa na gennomodifitzirani hrani i furaji. Dosta jivotni iztroviha s tiah i prenesoha dosta bolesti. No tova e druga tema...
Аватар
agaton
Мнения: 406
Регистриран на: Сря Мар 10, 2004 12:52 am
Местоположение: Montreal

Мнение от agaton »

To po princip nqma bezvredni hrani... vsichko zavisi ot kolichestvoto i raznoobrazieto v rezima na hranene.

Inache za huile ili margarine hydrogéné si napulno prava. Za tezi koito gi interesuva shte poqsnq che la hydrogenation e proces pri koito vuv veriznata struktura na les acides gras ( ne znam kak e na Bulgarski :)) na rastitelnoto techno maslo se dobavqt atomi vodorod ( toes verigata se nasishta ) koeto ima nqkolko efekta :

1 - Pravo, veshtestvoo stava po gusto i po termoustoichivo
2 - Pri konsumaciq na hranosmilatelnata sistema i otnema dosta poveche vreme i energiq za da razgradi mazninite ( toest prestoqt v stomashno - chrevniqt trakt se udulzava, koeto blagopriqtstva esestvenata tendenciq na organizma da trupa energiini rezervi ) - s prosti dumi po dulgo vreme hranosmilae i trupate kg :D
3 - Pri nasishtaneto na vegigata na les acides gras s H, se sluchva ot formaciq cis, dvoinite vruzki koio ostavat da stanat trans, koeto povishava stabilnostta na molekulata i q pravi trudna za razgrazdane ot enzymite v organizma - efeka e che nivoto na holesterol (transportiori LDL) v kruvta se povishava.

Aide stiga che stana mnogo dulgo :D :D Zapomnete samo che sho e hydrogéné - c'est pas bon!!! :wink:
"Une réaction anormale à une situation anormale est une réaction normale."
V.Frankl (1962)
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

hydrogéné - hydrogenated - хидрогенирано
trans fatty acids (trans fats) - транс-мастни киселини - несвойствени за организма мастни киселини с променена структура

бг превода съм "заел" от Лиляна Трифонова, книгата е "Хранене на детето".

Ето една стара дискусия по темата за partialy hydrogenated екстрите:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=2324
Там има и добри линкове на който му е интересно.

Само да допълня Мария29 - като видите vegitable oil shortening, въобще какъвто и да било shortening трябва да светка лампичката. Ако следвате това правило трябва да изхвърлите 95% от сладките неща в къщи.
Rosi

Мнение от Rosi »

ssttoo написа:Само да допълня Мария29 - като видите vegitable oil shortening, въобще какъвто и да било shortening трябва да светка лампичката. Ако следвате това правило трябва да изхвърлите 95% от сладките неща в къщи.
a kak 6te gi opazite kogato trugnat na detska gradina i ne mojete da sledite kakvo iadat tam?
Заключено