детска градина и начално училище

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
vanka1

детска градина и начално училище

Мнение от vanka1 »

Здравейте, имам питане относно квебекската система за начално и предучилищно образование.някой дали ще бъде така добър и отзивчив да ми разясни например колко години продължава началното образование, колко часа обхваща учебният ден, колко учителки имат ( в бг децата имат по 2 ако са на училище през целия ден), имат ли класен ръководител, какви чужди езици могат да учат и кога се започва ранното чуждоезиково... ех, благодаря предварително и хубав ден на всички :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Основното образование е 7 години, като децата започват на 5 години в нещо като предварителен клас, наречен матернел. (Задължително е да започне училище на 5 години, но е изборно да го запишеш в клас пре-матернел, който изисква 4 навършени години - заниманията там са обикновено от 9 до 12 ч.). Следват от 1-ва до 6-та година и при завършване на последния клас са на възраст 11 г. Следва средно образование - 5 години. След него има институция наречена СЕЖЕП, където или се подготвя 2 години преди да го приемат в университет или 3 години - придобива се професионална квалификация в най-различни области.

Чуждоезиковото обучение за имигрантите е английски език основно. Зависи от училището, но често се започва от матернел като часовете ги увеличиха последните 3 години на 4 часа на седмица. Има училища, в които се учи испански език /главно екол интернасионал/. Има и етнически училища /гръцки, арменски, еврейски и др./ - там се учат наравно по три езика.

Имат класен ръководител, имат и преподаватели по спорт, музика, английски език и ако училището е специализирано в някаква област имат допълнителни учители (примерно приложни изкуства, театър). До 6-ти клас класният ръководител преподава основните науки: френски език, математика, науки. Обикновено титуляра остава до обяд, а следобяд има друг учител, който се занимава с децата.

Учебният ден е направен напоследък стъпаловидно. Някои деца започват в 8 ч., други в 8,30 ч., 9,00 ч. Тенденцията е да започват по-късно училище. В средното училище започват след 9,30 ч.

За удобство на родителите съществува нещо подобно на бг занималня, още преди училище - нарича се "сервиз дю гард" и отваря в 7 ч. сутринта. Според училището, затваря или в 17 ч. или в 18 ч. - 18,30 ч.

Редовните занимания на децата са до 11ч. - 11,30 - 12,00 ч., в зависимост от това в колко часа са започнали да учат сутринта. Следва 1 час обедна почивка, по време на която са "пазени" и затова се заплаща.

Заниманията продължават следобяд обикновено от 13 до 15, 15,30, 16 часа, след което децата или си тръгват сами с училищния автобус или остават на "сервиз дю гард". В този "сервиз дю гард" има учители, които им помагат да си пишат домашните дадени им през деня. Има допълнителни занимания за записалите се - "активите парасколер" /нещо като нашите кръжоци - спорт, музика, английски, рисуване, танци/.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Мнооого подробно! Откъде намираш толкова време? :P
Между другото, ако титулярът си тръгва на обяд, а след това има друг учител за следобедните занимание - сигурно е частен случай. Такъв филм няма. Титулярът си е целодневно в училище и се занимава с децата, освен когато имат физкултура, музика и т.н., за които си има други специалисти. Вие си му викайте класен ръководител, щом така ви е по-лесно, ма тук такова понятие нема!
Относно сервиз дьо гард - много добре звучи това, че имало учители, дето помагат за домашните на децата, ама не е вярно. Или ако е - отново е само в училището, където са децата на Кримон...
Първо: отговорниците за децата в сервиз дьо гард НЕ са учители! Те по-скоро забавляват "клиентелата" с игри и подобни... Всичко останало е пожелателно и зависи от самия човек, но аз не познавам някой работещ в сервиз дьо гард, който да гори от желание да поготвя уроците на децата...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

за инфо на леля Екимка: моите деца не са в едно и също училище и досега са сменили 6, тъй че все имам наблюдения :D - като се започне от клас дакьой, мине се през пре- и матернел, мине се през нормален клас, специализирано (музикално) училище, та се стигне до секондер :wink:

а времето си го намирам като си крада от съня, за да давам информация :rotfl: :rotfl: :rotfl:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
vanka1

Мнение от vanka1 »

много ви благодаря и на двете, "системата" ми се изясни, като изключим спорния въпрос за това дали учителят-титуляр си тръгва на обяд или остава цял ден... може би зависи от начина. по който е съставена програмата... :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Не си тръгва, приятел, вярвай ми. На Кримон са просто наблюдение, а на мен това ми е работата.
Между другото, учителите си имат норматив, който няма как да изпълнят, ако си тръгват на обяд...
Ма Кримон винаги знае повече...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Изображение
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

е, сега, ти не работиш ли в клас дакьой ... не може да знаеш как е във всички училища

иначе ти най-много знаиш, ама не щеш да пишеш 8)

POSTREACT(ions) SUMMARY

vanka1

Мнение от vanka1 »

е, явно системата е като на франсетата - по цял ден и всички предмети :) но все съм се чудела кога успяват да си подготвят материала, защото урок на прима виста върви, но до един момент... все пак не трябва да се губи и качествтото :) една година преподавах по цял ден и знам колко усиля коства подготовката след работно време и през уикенда, да не говорим за физическата и психическа умора, които се натрупват. така де ... чудех се как се поддържа качество при такова работно време и се оцелява едновременно с това...то че става въпрос за див капитализъм на пазара - ясно... и все пак? а, до клас д'акьой как се стига и въобще бихте ли споделили някакви впечатления и т.н. от педагогическиа опит в квебек, прилики, разлики с този в бг? благодаря :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Специално заради такива като Кримон няма да споделя нищо от опита си в този или който и да е форум!
Който все пак иска да научи - знае как да ме намери!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Изображение
mama_kenga

Мнение от mama_kenga »

Щом и Екимка - един иначе възпитан и въздържан човек- изригва по този начин....прави си изводите, Кримонице!
Нам надоело! Туй последното е на руски, за който владее!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Публикувай отговор