Не учете децата си да се държат каткто черните.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Жени
Мнения: 1120
Регистриран на: Чет Фев 15, 2007 5:11 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от Жени »

ninka83 написа:ОК жени :lol:

добре де , ама иаз като батето сега да питам; от практиката, не статистики и теории :lol:
ако мен някой афроканадец тръгне да ме харасва на публично място, аз кво да правя :lol: ако го ударя с чантата расизъм ли прояввявам :shock: :lol: или кво, да му се кефя, или да се държа като интелигент :lol:
В тоя случай е невъзпитание! Как ще удряш човек само щото те харесва! Има други похвати на общуването и членоразделната реч, които вероятно владееш! :wink:

Ако е толкова зле положението, ти препоръчвам да почнеш да викаш: POLICE, POLICE, HELP. Някой ще ти помогне предполагам на публичното място. Няма нужда да го удряш с каквото и да е било човека, а просто да си крещиш възпитано!

В твоя случай само, ако той е афроканадец ли е проблемът не разбрах? Питам: Ако харесващият те е бял, ти си веднага готова да го харесваш ли? :lol:

Все пак си мисля, че в твоя случай с афроканадец и удъра с чантата дискриминация щеше да има, ако горкият човек те смята за грозна, дебела, космата и с лош бял тен на лицето. И поради това въобще не ти обръща внимание понеже е възпитан и не смята за нужно да си показва расизма, казвайки ти какво точно мисли за теб в лицето ти!
dartcherniat
Мнения: 275
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 10:45 pm
Местоположение: Acer

Мнение от dartcherniat »

mama_kenga написа:Тъй, тъй - продължавайте тъпо и упорито да си викате негри - с кеф ще ви прочета след време как са ви пребили някъде. Пък после обяснявайте как е на български негър.
Но проблем ,ако стане , че ти кажем. Не за друго ама и да те зарадвам


П.С. В Монреал, повечето негри са от африка и на тях не им пука. Те не я свързват с робството. Както кзах - питах представител и така ми ме беше обяснено.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Не бях расист. Гледайки антирасистките филми винаги съм се възмущавал, как белият селяндур унижава интелигентния, работлив черен.
След като съм обслужил, пазарил съм се и съм спорил с хиляди от тях установих, че положителния герой от филмите е едно идеализирано изключение. Стереотипът за черния човек е базиран на масите, не на изключенията, които страдат покрай мнозинството.
Във всеки случай ги харесвам много повече, от мазните, нагли и агресивни араби.
Jim
Мнения: 211
Регистриран на: Нед Мар 04, 2007 11:12 am
Местоположение: Montreal

Мнение от Jim »

Както вече бе споменато на няколко пъти думата негър си е нормална дума в българския език, и не само в българския, а също и в редица други европейски езици.

Ако се намирахме в България предполагам че изобщо нямаше да започнем подобна дискусия. Но след като сме в Америка би следвало да сме наясно по този въпрос и това го правим не заради самите нас, а най-вече заради децата ни, които всичко попиват и възпроизвеждат в техните отношения помежду си.

Когато си говорим на български естествено че може да ни се наложи да употребим думата негър, понеже това си е исторически наложилото се понятие за черната раса, ползвано в продължение на векове.
Все пак препоръчителното за използване е "черен", така избягваме проблема с провокиране на детския слух. Децата много добре знаят че ползването на думата "негър" в училище или на обществени места е недопустимо. Ако вие приучите децата си към слушането на тази дума в къщи - много вероятно е и те да я ползват в тяхната си среда.

Езика си има свои собствени правила на развитие. Американския английски е по-различен от английския английски. Същото е и с квебекския френски и френския френски.
Сами виждате как ние българите в Америка запозваме да видоизменяме леко езика си и да го нягласяме според изискванията на тукашната среда - тоест започваме да ползваме някакъв леко модифициран Американски Български.

Докато ние с вас си спорим на нашия вече леко поостарял и слабо модифициран български - в същото време в България излизат на мода нови понятия, създават се нови разбирания и ние с вас вече не сме много в час. Но само след кратко общуване с подобни изменения ние вече ги усвояваме и започваме да ги използваме.

Моето мнение относно ползването на "негър" е: препоръчително е да се избягва тази употреба. Когато се каже "черен" много трудно може да направите грешка с индиец или пакистанец. За индийците винаги се е говорило като за индийци или индуси. Друг един етнос с черен цвят на кожата са австралийските аборигени, те наистина са черни като африканците, но за тях почти не се ползва наименованието черен.


И накрая да направя една съпоставка: когато човек се намира в една кравеферма, овцеферма, свинеферма може да ползва думи като овца, крава, прасе без никакви ограничения.
Но когато се намирате в някой клуб, официален прием, тържество - ползването на подобни думи би смутило много хора.

Всички ние сме наясно какви са официално възприетите изисквания, препоръчително е да се съобразяваме и да ползваме подходящите за ситуацията думи и обръщения.
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Мнение от c200 »

ablood написа: След като съм обслужил, пазарил съм се и съм спорил с хиляди от тях установих, че положителния герой от филмите е едно идеализирано изключение. Стереотипът за черния човек е базиран на масите, не на изключенията, които страдат покрай мнозинството.
Във всеки случай ги харесвам много повече, от мазните, нагли и агресивни араби.
Не бъркай търговията с расовия въпрос. Като продаваш техника във Фючършоп много ясно, че ще предпочетеш бели домакини на средна възраст - нищо не разбират, не се пазарят и винаги купуват удължена гаранция. Черните не са плащачи (поне из имигрантските квартали), а арабите като родени търговци могат да ти вгорчат живота за 10$ :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
dartcherniat
Мнения: 275
Регистриран на: Вто Яну 11, 2005 10:45 pm
Местоположение: Acer

Мнение от dartcherniat »

А може би вместо да се стараеме да си видоизменяме езика ( не че то не става от самосебе си ) е по-добре да се стремим на научим децата си да не обиждат. Едва ли " stupid black people" би било прието кой знае колко по-добре. 3-6 годишните повтарят. След тази възраст каквото се казва се казва целенасочено. А и тези които са дошли малки или пък са родени тук нямат този проблем, защото не говорят превеждайки си от български. Проблема явно е с новопристигналите деца, на които явно трябва да им се обясни , че е по-добре да викат на другарчето - "смотан кретен" отколкото " мръсен негър" или най-добре " мръсна чернилка" на бългасрки,че да не го разберат. Или пък ,че е по -добре да ходят да му шибнат един ,защото за това може и да те накажат ,ама поне не те гонят от училище. Това е полуката от историята и развихрилата се дискусия след това. Е нещо в системата не е в ред.Иначе е ясно ,че трябва да се съобразяваме с нея или поне да се опитаме да намерим начин да я заобиколим. Абе , не мога да разбера , колко често си говорите за негри в къщи.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
ninka83
Мнения: 920
Регистриран на: Вто Яну 08, 2008 11:22 pm

Мнение от ninka83 »

Жени написа: В твоя случай само, ако той е афроканадец ли е проблемът не разбрах? Питам: Ако харесващият те е бял, ти си веднага готова да го харесваш ли? :lol:
Жени :beer: тия афроканадците са много настъпателни, много културно постъпват и аз не върви така да по нашенски, дмек да им тегля една :wink: правя се на интелигент :oops:

за останалите- бая чанти требва да са отнесли, щот остъпват крачка (кат' Батето) кой напред, кой назад. само кат ми видят чантето
:wink:
изключение са тиинейджърите. тия не се плашат от чанти. ама и мен не ме плашат :lol: говориме си на тиинейджърски :lol: той тоя език е един и същ навсякъде :wink: не е ли така :shock:
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Бате, не се опитвай да закачаш жени над класата си.

Ако си обикновен симпатяга и направиш похотлив намек на зрелищна красавица не очаквай положителна реакция.

Ако си атлетичен, чаровен и закачаш средностатистически сладурани, в отговор ще получаваш минимум срамежлив кикот (или ++).

Имах един приятел - 198см, красив и изключително забавен. Той и "колко е часът?" да попиташе, пак му отговаряха с "да". Когато правеше похотливи намеци, беше винаги възнаграждаван със среща. Нямаше празно. Дар божи.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
7George
Мнения: 9672
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

ablood написа:Бате, не се опитвай да закачаш жени над класата си.
....................................
Така е, не е достатъчно само да си по-тъмнокож... :lol: :lol:
Аватар
Maria
Мнения: 347
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 1:45 am
Местоположение: Sainte-Julie/Варна

Мнение от Maria »

В училището на дъщеря ми няма нито едно черно дете...и не знам, ама така се чувствам много добре...определено не защото тя би "се изтървала" да каже някоя табу-думичка (като негър например...то детето дори и не я знае).
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Мнение от Kan_Tangra »

poumpy написа:
miteto написа:Мен също не ме е еня колко години е живяла с Чичо Том. Казах какво са ни учили в училище, пък тебе ако са ти преподавали "чернокожи" и "африкан-американ" като на по-специална, тва е друга работа :lol:
мен пък са ме учили точно обратното...
негроидна раса - да
черен/чернокож, защото не се разбира, за разлика от "негър", което е обидно за хората
това е едно от първите нещо, които набих в главата на сина ни, когато дойдохме....от друга страна те черни в училище нямат :)
Жена ми има този проблем, защото нейния първи контакт с черни е бил в Куба, където черен е negro и е факт, че в Куба нямат избор на друга дума и хората не се обиждат, но това е в латино среда.....
не че е латино среда ...
ами на испански черен е "негро" или нещо подобно.
Просто няма друга дума за "черен" уви.

Така че "негро" не е чак толкова обидно. Пак си означава "черен", но на испански.
Айде представете си всичките латиноамериканци, как ще кажат черен или чернокож, без да има "негро" вътре ?!
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Антон
Мнения: 103
Регистриран на: Сря Окт 01, 2003 2:25 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от Антон »

bateto написа:бе да неби Антон и КриваМона да са едно и също лице разклонено в два ника.модераторите могат ли да го проверят и да ни докладват плс. :wink:
Какво става тука, бе, докато човек поработи малко веднага кварталните го разкриват, за щастие само отчасти, защото и няколко други ника са на същото лице - бонус : противоположни, нали и съспенс трябва...
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

Kan_Tangra написа:не че е латино среда ...
ами на испански черен е "негро" или нещо подобно.
Просто няма друга дума за "черен" уви.
е да де и аз това казвам, в латино среда друга дума за черен няма.
kapitanovn
Мнения: 285
Регистриран на: Чет Яну 04, 2007 6:17 am
Местоположение: Mtl
Обратна връзка:

Мнение от kapitanovn »

Val написа: Колкото до това дали е нормално да се акцентира на цвета, може и да е нормално, но при всички случаи в Канада е политически некоректно и не се толерира.

В Торонто, като съобщават по новините престъпленията, не казват, например "двама черни обраха..." или "двама жълти обраха...". Казват "двама души...". Е, ако се издирват, ще ги опишат подробно, включително цвета.

И какво ни пречи поне малко да се опитаме и ние да бъдем толерантни? И вместо да плюем всичко живо, дето не е като нас, да намерим друг начин да се справяме с комплексите си?

Val, може да се изненадаш, но аз не съм расист! Аз съм за равенство, разбирателство и толерантност, ама истински, а не "понеже някой е различен по еди кой си типично дискриминационен белег...търпи му всичките простотии и си трай щото инак си расист". Като кажеш на Майкъл че е смотан идиот, отнасяш една псувна от окачествения и готоо (тук не споменавам, че е бял то си е ясно). Ама ако Майкъл е черен :shock: ! Малиииий, лошо! А черния Майкъл може да е дваж по-голям галфон от белия, ама нема начин, трай си щото некомплексираните ще скочат. Естествено, така и трябва; щом е от друга раса това е гаранция че не е идиот!
Ей това имам предвид като говоря за расизъм с обратен знак!
Аватар
7George
Мнения: 9672
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

Val, може да се изненадаш, но аз не съм расист! Аз съм за равенство, разбирателство и толерантност, ама истински, а не "понеже някой е различен по еди кой си типично дискриминационен белег...търпи му всичките простотии и си трай щото инак си расист". Като кажеш на Майкъл че е смотан идиот, отнасяш една псувна от окачествения и готоо (тук не споменавам, че е бял то си е ясно). Ама ако Майкъл е черен :shock: ! Малиииий, лошо! А черния Майкъл може да е дваж по-голям галфон от белия, ама нема начин, трай си щото некомплексираните ще скочат. Естествено, така и трябва; щом е от друга раса това е гаранция че не е идиот!
Ей това имам предвид като говоря за расизъм с обратен знак!
И аз съм на това мнение. Не както беше и сега е към турците и циганите в България - привилегии разни, програми и проекти. Те нека имат същото образование, морал и отношение към работота, както и мнозинството в страната; да видим кой ще ги дискриминира само заради цвета на кожата им или други такива белези... :idea:
Публикувай отговор