Има ли дискринация в Монтреал
Áè è áëàãîäàðèë ïåðñîíàëíî àêî è çíàåøå àäðåñàninka83 написа:Òðîë ïðåäïîëàãàì å èçïîëçâàë äóìà, ÷èåòî çíà÷åíèå ìó å íåïîíÿòíî - êàêòî ìíîãî äðóãè âúâ ôîðóìà ãî ïðàâÿò, òà ñèãóðíî ùå òè áëàãîäàðè ëè÷íî çà êîðåêöèÿòàmama_kenga написа:Òðîëå, êàòî ãîâîðèø çà äèñêðèìèíàöèÿ ïîíå ñå íàó÷è äà ïèøåø äóìàòà "âèÑø" - ïîìàãà ñðåùó äèñêðèìèíàöèÿòà.

- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Ами какво се нарича , когато ти имаш "нужната квалификация, опит, езици и т.н." обаче има и друг ( често други ) кандидати със сходни такива параметри , ама местни ?Lub0 написа:Дискриминация означава, че ако ти имаш нужната квалификация, опит, езици и т.н. и въпреки това не те взимат на работа защото си Българин/имигрант... аз такова нещо тук не съм видял...
Въпросът е с повишена трудност

Под "местни" нямам в предвид новоизлюпени канатци със силен акцент и балкански манталитет

- Lub0
- Обратна връзка:
filipne, ами ако всичко друго е еднакво, ще вземат този който се навие на най-малко пари, обаче ако единият знае малко повече и на фирмата им трябват тези знания, може да им извива ръцете за доста по-висока заплата от средната за такива позиции - всичко това е чиста пазарна икономика...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Lub0 така би трябвало да е при една иделна пазарна иконика. Но както добре знаем нищо не е идеално.Lub0 написа:filipne, ами ако всичко друго е еднакво, ще вземат този който се навие на най-малко пари, обаче ако единият знае малко повече и на фирмата им трябват тези знания, може да им извива ръцете за доста по-висока заплата от средната за такива позиции - всичко това е чиста пазарна икономика...
Дори в САЩ няма абсолютно нерегулирана или лишена от държавна намеса икономика.
Да не говорим за Канада , където намесата на държавата е далеч по-осезателна. Ще спомена само наличието на субсидии и многобройните държавни и общински службички.
Освен това, в една голяма фирма с обществена а не частна собственост , наемащият служители е на N нива далолу в йерархията от изпълнителния мениджър.Като дори и последния не е собственик.
Каква следва от това ? Ами леко изкривяване на пазарните условия. Например, за дадената позиция има отпуснат бюджет и вътрешно-фирмено установено ниво на заплащане. Следователно наемащият мениджър не го вълнува особено факта, че някой си искал да работи за да речем 20 % по-ниска заплата от установената.
За сметка на това него силно го вълнува въпроса дали кандидата ще има същия манталитет като него и дали ще го слушка . Отделно не е изключена и проява на националистически предпочитания , особено в Кебек.
Или както съм писал и преди - колкото по-голяма е една компания , толкова повече комунизъм ражда.
В допълнение , липсата да достатъчно работни места в повечето сфери води до това, че в общия случай наемащият има поне един кандидат , който да отговаря на пазарните изисквания и да е местен. И тогава този кандидат печели пред другия или другите кандидати със същите параматри , вкл. и заплата.
Под сходни , да се разбира , че в определени случаи ще бъде предпочетен местен кандидат дори с малко по-ниски параметри , само защото е местен и му имали доверие

Това дискриминация ли е или да ?
- Lub0
- Обратна връзка:
Аз лично както обикновенно не съм съгласен с filipne, както казах в една друга тема работя в една от най-големите канадски копмании, шефът мие е кебекуа, колеги имам из цяла канада и кебек не се отличава по нищо... Най-важното е да не цепиш басма на никой и да следваш следното правило и нямаш да имаш проблеми:
"Caring is irrelevant. Desire to do good is irrelevant. All that counts is knowledge and results."
"Caring is irrelevant. Desire to do good is irrelevant. All that counts is knowledge and results."
Lub0 for President!
###############
###############
- Lub0
- Обратна връзка:
Ха-ха-ха и аз мисля като ц200c200 написа:Абе то и в Кебек не е баш тъй, както го описват по-горе, сигурно е в Другата КанадаMrGeek написа:Това е Кебек, Филипе. За щастие, Кебек не е Канада.filipne написа: Това дискриминация ли е или да ?

Lub0 for President!
###############
###############