След като изчетох цялата "боза" изписана в тази тема, реших че може би няма да е лошо да споделя нашия опит на "нещастни емигранти":). Ние с съпругата ми доийдохме май 2006 година в Ванкувър, с ясното съзнание, че преследвайки мечтата си, ще трябва да направим много компромиси и да преодолеем безброй препятствия. Та за нас - аз съм строителен техник ( от средното си образование), висше- Математика (може да си представите колко перспективно:)), съпругата ми - френска гимназия и после висше Икономика. Като дойдохме в Ванкувър, английския език ни беше проблем, защотото френския е винаги по- добрия и за двама ни, английския, колкото да се оправим като туристи. Само да отбележа, че преди това сме живели в Франция една година и двамата.
Идвайки тук започнахме всичко наистина от нула. Аз на 2-рия месец започнах колеж, защото си дадох сметка че с "перфектните дипломи от БГ", освен разнос на пици и по стоежите не ме очаква нищо. Записах "AutoCad Drafting& Construction Design", обучението ми беше 9 месеца и струваше 9 600 долара ( платени със студентски заем). Докато учех, работех пар тайм в един хотел - градинар, бояджия и каквото там се сетите, но това беше начин да живеем докато уча. Съпругата ми почна работа на 5-тия месец в Schenker, с заплата 12 долара на час ( общото взето минималната за Ванкувър). Така 10 месеца, докато аз зашърша образошанието си - 10 месеца в който незнаехме на кой свят сме, но знаехме че всичко си има цена. Живеехме в апартамент в Ню Уест за 660 долара на месец, нямахме кола, и всичко което имахме ни беше подарено. сега и хубавата част от емиграцията ни....... След като завърших колежа, ме пратиха на стаж при една архитектка, която след това ме нае на работа в началото за $15 на час, които след 6 месеца станаха $17, работа на бюро и най-вече интересна ( в момента работим над проекти за Олимпийските игри 2010). Междувременно, се преместихме да живеем в Даунтаун Ванкувър в хай райз на 25 етаж с гледка към Coal Harbour, жена ми си намери нова работа за $22 на час, купихме си скоро НОВА КОЛА ( е не е мерцедес), която изплащаме, няма помен от старите мебели, всичко си купхме в разстояние на 6 месеца, а преди месец се върнахме от почивка в Куба....

Това лято се пребираме в БГ за един месец, и спокойно днес мога да кажа, че постигнахме нашата мечта, живота е пред нас, а направихме толкова много само за 2 години, което за нас беше невъзможно в БГ, въпреки че там имахме работи които преди две години ни осигуряваха 2000 лева доход на месец. Та, мили хора, не бъдете толкова черногледи и не заливайте този иначе хубав форум с песиместични постигни. Не съм чул за хора, които с 12 долара да се оплакват, че са по-зле от БГ, а и ние минахме от там, и знаем много добре какво можехме да си позволим с такива доходи.
На вас Карамел, ще кажа: Не идвайте с прекалено големи очаквания и бъдете готови за много прептятствия. Достатъчно мотивиран ли си няма невъзможни неща. А пък, нали не идваме тук да хленчим, така че въоръжете се с търпение, и живота и съдбата ще ви възнаградят за това. Ако имате повече нужда от информация за Ванкувър, пишете лични съобщения. Успех в избора ви на град, и гледайте положително на емиграцията.
Поздрави от Ван,
Венета и Данаил...