Защо в Квебек?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
PeBBLeS

Защо в Квебек?

Мнение от PeBBLeS »

Здравейте!

Съвсем от скоро имам регистрация тук и съм впечатлена колко достъпна е информацията относно всички възможни въпроси по кандидатстването и целия процес. За начало искам да поздравя сърдечно хората, които са създали форума и го поддържат и да им благодаря за всичко, което видях и тепърва ще виждам тук.

Моя въпрос, всъщност, е доста неориентиран. Дано не звуча глуповато, но реших да попитам Вас защото съм сигурна, че ще ми помогнете. С партньора ми сме замислили да кандидатстваме за CA и от около месец-два правим своеобразни проучвания относно процедурата, изискванията, сроковете и евентуално какво ни очаква там. Събрах много информация от този сайт, и предимно от вашия тук. Но все още във главата ми виси неразрешен въпроса - Как се определя за коя част кандидатстваш? Познати ни посъветваха, че трябва и двамата да знаем френски и вече втора седмица ходя на уроци, за да го владеем и двамата. Така ще сме с английски и френски, и се надяваме това да има положително влияние. Но продължавам да недоумявам - има ли разлика в цялото кандидатстване ако е за Квебек, или за друга част, т.нар. "англоезична". Казаха ни, че има разлика, но не успявам да събера информация. Писах и мейл с молба да ми отговорят на този въпрос, но не го направиха. Ние ли избираме за къде кандидатстваме, или те ни разпределят?

:roll: Френска част... английска част... :roll:

Ще съм истински благодарна ако успея да получа отговор тук!

:oops:
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Основната разлика е времето, което изтича от започване на процедурата до получаване на визи. По-кратка е за Quebec. Недостатък - трябва да знаеш френски. След това къде ще идеш е друг въпрос и не е проблем да си промениш мнението.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Аватар
PeBBLeS

Мнение от PeBBLeS »

Ivan1007 написа:Основната разлика е времето, което изтича от започване на процедурата до получаване на визи. По-кратка е за Quebec. Недостатък - трябва да знаеш френски. След това къде ще идеш е друг въпрос и не е проблем да си промениш мнението.

Френския скоро няма да е проблем. А какви са сроковете? И мен въпроса ми е - къде да разбера за разликата? Всмисъл... документите различни ли са? Навсякъде пише всичко за Канада, Канада това, Канада онова... тук-таме пише Квебек. А по какво се различава процеса, ако не е за Квебек? И... така като гледам, ако и двамата знаем френски, май няма да е от значение, все ще е за Квебек?

Благодаря за бързия отговор! :)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Am на линка дето си го пуснал и викаш че си го изчел има 5 линка. Продължавай да четеш и ще стигнш и до сроковете. Имаш време докато учиш френски - чети и там.
:D
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Вие решавате по коя процедура да минете - дали по федералната, или по тази за провинция Квебек. Процедурите са си отделни, всяки си има своите формуляри за кандидатстване.
По федералната се иска да докажете владеене на английски като положите изпита ИЕЛТС, защото нямат вече интервюта. По квебекската процедура има интервю, на което имиграционният преценява адаптивността, нивото на вледеене на езика и то се провежда на френски.
Според мнения от форума федералната процедура вмомента отнема към 2-2.5 години (има хора, минали и по-бързо), а квебекската 1-1.5 (но напоследък виждам хора, на които е отнела повече време).
Нямам актуалните линкове на таблици за смятане на точки и стъпките от процедурата, но в статиите трябва да ги има.
И последно, визата, каято получавате накрая, е за Канада и имате право да кацнете, където си поискате. Добре е да се осведомите какви са (а още по-добре и да спазите) изискванията за минимална сума, с която да влезете в съответната провинция (в Квебек е към 2-3 пъти по-малка, отколкото в останалите провинции).
Аватар
PeBBLeS

Мнение от PeBBLeS »

Да, едното е над $12000 а другото е около $5000.
Значи доколкото разбирам сайта, който съм споменала, разглежда федералната процедура, а другия (който е на френски, и който за съжаление все още не мога да чета) е за Квебек. И доколкото разбирам също така от Вас, и от други хора, цялото кандидастване за Квебек е по-лесно и по-леко.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

PeBBLeS написа:Да, едното е над $12000 а другото е около $5000.
Значи доколкото разбирам сайта, който съм споменала, разглежда федералната процедура, а другия (който е на френски, и който за съжаление все още не мога да чета) е за Квебек. И доколкото разбирам също така от Вас, и от други хора, цялото кандидастване за Квебек е по-лесно и по-леко.
Да на теория. На практика зависи понякога от кефа на интервюрищия. Има още една опасност ако питаш мен - да се излъжеш и наистина да идеш в Quebec, ама мен не ме слушай - аз не съм стъпвал там. :D

Цялата процедура за Quebec я има описана и на Английски и мисля че е петия от 5-те линка за които ти говорих. В Canada всичко го има на 2-та езика - от опаковките на бисквитите до процедурата за имиграция.

Аватар
PeBBLeS

Мнение от PeBBLeS »

От това разбирам, че всичко, което съм чела, си е било за Квебек. Просто съм неориентирана. :oops: Много благодаря за съдействието! Ще действаме по тук описаната процедура, и ще ви пиша и ще ви чета! :)
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

PeBBLeS написа:От това разбирам, че всичко, което съм чела, си е било за Квебек. Просто съм неориентирана. :oops: Много благодаря за съдействието! Ще действаме по тук описаната процедура, и ще ви пиша и ще ви чета! :)
Браво на момичето!

Аватар
7George

Мнение от 7George »

И доколкото разбирам също така от Вас, и от други хора, цялото кандидастване за Квебек е по-лесно и по-леко.
Така излиза, ако френския ти е по-лесен, кебекарската процедура и култура те кефи, имаш затруднения с парите... Системанта за наборане на точки е по-различна малко също. Можете да се пробвате онлайн и за 2-те процедури, мисля. А къде ще отидеш, след взимане на визата е друг въпрос, от теб си зависи.
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

Процедура на Федерална Канада!
Процедура на Квебек!

Срокове по федералната програма!
Срокове по квебекарската програма!
Не крадете! Правителството не обича конкуренцията!
Аватар
Valdi

Мнение от Valdi »

Да, прочели сте достатъчно за да ви заинтригува имиграцията в Квебек, но продължавайте да четете и да си систематизирате нещата и ще стигнете до всички отговори.
Процедурата за Квабек е разделена на два етапа - провинциален и федерален. Първите документи се изпращат в офиса във Виена, където имиграционен офицер от провинция Квебек ще прегледа кандидатурата ви на първо четене и ако му се стори приемлива, ще ви насрочи дата за интервю. /провежда се в София/ Ако и на интервюто бъдете одобрени, ще получите сертификати за селекция за провинция Квебек, които ви дават право да пристъпите към втората част на процедурата - федералната. Подавате втория комплект документи, заедно със сертификата за селекция, в Букурещ. Федералните власти ви отварят досие, правят ви някаква проверка дали сте "чисти", насрочват ви медицински прегледи и ако всичко е ОК, ви издават визи. С тях можете да кацнете където си поискате в Канада - от Йелоунайф до Халифакс, от Лабрадор до Ванкувър. Лично аз ви съветвам да кацнете в Квебек, поогледайте се, вижте как стоят нещата, пък после се местете. Обратното е по-трудно - що се отнася до сертификата, неговата валидност и привилегиите които дава. Успех!
vio

Мнение от vio »

За да си отговорите на въпроса "Защо в Квебек" първо си отговорете какво смятате да правите като дойдете в Канада?
Ако искате тепърва да имате деца - тук - Квебек е най-доброто място откъм финасовата страна - детски градини, частни училища са по-евтини от другите провинции. Друг е въпроса, че децата ви след няколко години ще говорят перфектно не един а двата езика на Канада - каквото и да си говорим в другите провинции това не може да се случи.
Второто нещо - какви са професиите ви и смятате ли да доучвате? Ако сте компютърни специалисти - за тях май няма проблеми с работата, но ако сте лекари, зъболекари, инженери и т.н. помислете как ще си намерите работа тук? Дали не е по-добре да запишете да учите тук - било колеж, било бак или магистратура в университет. Не са малко хората, които са амбициозни и правят дори докторати тук, но пак повтарям - това важи най-вече за Квебек, поради простата причина, че всеки учащ има право на стипендия от държавата и поради факта, че тук образованието дори на ниво докторат излиза поне 3 пъти по-евтино от където и да е другаде в Канада или щатите. Естествено след това има разни ордери - тип мафии, на които трябва да станете членове, но това не винаги е задължително, а и с диплома от този континет шансовете ви за по-добра работа са в пъти по-добри от бг дипломите. Дори само за да си направите канадски стаж отначало една тукашна диплома ще ви помогне доста повече от бг такава.
Не си правете труда да си приравнявате дипломите тук освен ако изрично не ви го поискат от съответното учебно заведение. Доста от колежите и университетите си правят собствено приравняване и няма смисъл да давате пари и на министерството за това.
Който знае какво иска рано или късно го постига!Успех!
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

vio написа:За да си отговорите на въпроса "Защо в Квебек" първо си отговорете какво смятате да правите като дойдете в Канада?
Ако искате тепърва да имате деца - тук - Квебек е най-доброто място откъм финасовата страна - детски градини, частни училища са по-евтини от другите провинции. Друг е въпроса, че децата ви след няколко години ще говорят перфектно не един а двата езика на Канада - каквото и да си говорим в другите провинции това не може да се случи.
И не забравяйте, че няма да имате право на избор на това на какъв език ще се обучават децата ви. Както и че ще научат този от двата езика който почти няма да им върши никаква работа в цяла Северна Америка и Европа (без Франция). Всяко нещо си има цена. Безплатните детски градини също - по-малко свобода.
Другото не е вярно, защото навсякъде в Canada имаш избор на какъв език ще учат децата ти - английски или френски.

Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Имаш избор- частно английско училище.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Заключено