бг субтитри

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Pepon

Мнение от Pepon »

optics написа: бих искал да питам специалистите какви разумни причини може да изтъкнат в полза на Вистата, пред ХР-то, като вземем предвид че първата яде повече памет и като се абстрахираме от случая с лаптопи.
За мен по 2 основни причини:

1. Indexed Search - невероятен е, всичко го намираш за нула време. Само който го е ползувал знае за какво става въпрос.
2. Поддържа собствени драйвери за много Mobile Devices - телефони, PDA и т.н.

XP е outdated OS, искаме или не трябва да се нагаждаме към по-новото. Мога да изброя десетки кусури на Vista, но съм само с нея вече, това е положението.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
speedy

Мнение от speedy »

Pepon написа:
1. Indexed Search - невероятен е, всичко го намираш за нула време. Само който го е ползувал знае за какво става въпрос.
На работната ми машина има сложен майкрософтски Windows Desktop Search който си е индексно търсене. ОС е Windows 2000 - дори не е XP.

В къщи имам един лаптоп с Vista и единственото, което ме спира да сложа XP, e че не ми се дават стотина долара да си взема още едно копие.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Smart Dust

Мнение от Smart Dust »

bucca написа:Благодаря на включилите се с адекватни отговори. Използвам Уиндоус Медия Плейър. Пробвах всички предложения за субтитрите, обаче нищо не се получава :(. Предложете някой друг плейър, който да сваля и да пробвам да сменя настройките на субтитрите там.
А иначе за руския - учила съм го 5 години обаче почти съм го забравила, така че ще е голяма мъка да гледам на руски, ама май това ще се окаже единствения вариант.
Щом ти се показват субтитри дори и да не са на кирилица не ти трябва друг player. По принцип настройките за субтитрите не са ти в player-а(освен ако не е някой от по-горе изброените независими).
Засега недей да си правиш експерименти като инсталираш други player, защото може да прецакаш нещо.
Първото което трябва да погледнеш е да отидеш във:
Start (долу бутона) --> Control Panel
В Control Panel търсиш къде е Regional and Language Options. Натискаш два пъти върху иконката да ти се отвори.
Там отиваш на таба(страница) който ти показвам със следващата картинка:
Изображение
Това което трябва да провериш е дали това което е в синьо на картинката ти е Bulgarian.
Ако не е на Bulgarian го избираш да е и натисни бутона OK.
След това ще те пита да рестартира компютъра и ще му дадеш ОК.

Ако там е Bulgarian тогава проблема е в настройките на кодеците за субтитри.
Това което трябва да направиш е да гледаш долу в дясно на екрана където ти е часовника когато стартираш филм трябва да ти се появи една нова иконка(примерно една зелена стрелка). Гледай внимателно коя е. Ако трябва спирай и пускай филма няколко пъти за да разбереш коя е. Когато си сигурна, пусни филм и след като ти се появи иконката натисни с десния клавиш на мишката върху нея. От менюто което ще ти излезе гледай къде пише "нещо си" subtitles, или нещо подобно, за различните кодеци е различен надписа. Избираш от менюто това "нещо си" subtitles и трябва да ти се появи прозорец за настройките за субтитри. Там търсиш къде може да се смени шрифта на субтитрите. Най-добре е да е примерно Ariel защото не всички шрифтове имат кирилица в тях. Потърси къде се сменя и енкодинга на шрифта. Пробвай да избереш Cyrillic за енкодинг. Натисни бутона OK или Apply за да видиш дали вече виждаш кирилицата нормално.

Ако се объркаш по-добре викни някой познат да ти го направи.

Ако имаш други въпроси или някъде не ти е ясно питай.
Съвети от сорта, смени си ОС ги подминавай защото са несериозни. :-)
If SearchFor(shliokavica) then ShowMessage('Пиши на кирилица бе!!'#10#13'Няма да си вадя очите с тая шльокавица!!');
Smart Dust

Мнение от Smart Dust »

emodonkov написа:Смейте се ама проблема на мадамата е от операционната система. Като гледам по разширенията тя е с Виста. Само Виста поддържа четирибуквени разширения, което я прави напълно несъвместима с станалите (включително уиндоуси) операционни системи. Допълнителен проблем създава измислените клавиатурни подредби. Например фонетичната подредба, която се налага открай време е възложена от Майкрософт на БАН. Те от своя страна са създали такава интерпретация, дето и самите те не знам дали използват (който има Виста ще ме разбере за какво говоря). Та за субтитрите не знам какво да посъветвам дамата, но за файловете да ги съхранява в някакъв друг формат (file-save as- и избираш някакво трибуквено разширение). За маймуни да избере за регионал сеттингс - България, временно ще реши проблема
Моля ти се недей да даваш повече съвети че ще пукна от смях. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
If SearchFor(shliokavica) then ShowMessage('Пиши на кирилица бе!!'#10#13'Няма да си вадя очите с тая шльокавица!!');
Аватар
bucca

Мнение от bucca »

Мерси на всички, които се включиха и най-вече на Smart Dust :). След това, което беше написал\а да направя, субтитрите ми вече излизат на кирилица :) - мерси много!
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Pepon написа:
optics написа: бих искал да питам специалистите какви разумни причини може да изтъкнат в полза на Вистата, пред ХР-то, като вземем предвид че първата яде повече памет и като се абстрахираме от случая с лаптопи.
За мен по 2 основни причини:

2. Поддържа собствени драйвери за много Mobile Devices - телефони, PDA и т.н.

XP е outdated OS, искаме или не трябва да се нагаждаме към по-новото. Мога да изброя десетки кусури на Vista, но съм само с нея вече, това е положението.
Мерси за отговора. То е ясно, че един ден ще минем, но от казаното дотук, не виждам причина да е скоро. Също както и не виждам защо ХР да е аутдейтид ;)
По въпроса за търсенето, ако някой толкова често търси, може и да е добра причина. На мен когато ми се случи, по-големият проблем е да се сетя какъв точно стринг търся, а не чакането после. Нямам нито мобилен телефон нито палм.
Аватар
BaDkO

Мнение от BaDkO »

по темата за Word 2007 и docx файловете:

1. Може да си спестите досадното "Save as" като изберете опцията по подразбиране Word да записва новите файлове в стария формат (doc)

Натискате кръглия бутон горе в ляво на Word, после долу има бутон Word options, каро го натиснете се появява нов прозорец Word Options. В него от менюто в ляво избирате Save и в дясната част виждате падащо меню Save files in this format -> избирате Word 97-2003 (*.doc), после бутон ОК долу в дясно и сте готови.

2. Ако имате Office 2000, XP или 2003 може да си изтеглите и инсталирате допълнение, позволяващо да отваряте файловете в новите формати на Office 2007 (Word, Excel, Powerpoint) - от страницата на Microsoft:
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en
Пробвал съм го на легален Office, работи прилично.
Аватар
BaDkO

Мнение от BaDkO »

emodonkov написа:Смейте се ама проблема на мадамата е от операционната система. Като гледам по разширенията тя е с Виста. Само Виста поддържа четирибуквени разширения, което я прави напълно несъвместима с станалите (включително уиндоуси) операционни системи. Допълнителен проблем създава измислените клавиатурни подредби. Например фонетичната подредба, която се налага открай време е възложена от Майкрософт на БАН.
Наистина е смешно, ама не мога да отмина без коментар.

Ако само Виста поддържа четирибуквени разширения, как се записваха досега (преди Виста) безценните за уеба *.html файлове?

Майкрософт за сефте не са виновни за новата фонетична подредба - защото не са възлагали нищо на БАН. Майкрософт поддържат само държавни стандарти за клавиатури, а случайно в България за този стандарт се случи да отговаря БАН...
pumpy

Мнение от pumpy »

Имам въпрос дано някой да го види >>>>>

някой филми като ги пускам нямат звук нито на media player нито на Real Player.

Имате ли идея какво мога да направя. факт е че като ги гледам на laptop-a където всичко е легално си се чуват....

thanks
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

poumpy написа:Имам въпрос дано някой да го види >>>>>

някой филми като ги пускам нямат звук нито на media player нито на Real Player.

Имате ли идея какво мога да направя. факт е че като ги гледам на laptop-a където всичко е легално си се чуват....

thanks
Пумпи,
легалността няма нищо общо.
Вероятно става дума за AC3 или DTS кодиран звук. На лаптопа по причини неясни за нас имаш кодек който ги разбира тия кодировки. Или трябва да се инсталира кодек или плеър който си има вградени кодеци. Аз мисля че най-лесно е с mplayer +mpui -- само два файла, изсипваш ги в някой твой фолдер където си пожелаеш (няма инсталация) пускаш mpui -- това е графичния интерфейс на mplayer-a, и няма да имаш проблеми. Ако това те устройва, кажи да ти ги пратя.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Същото каквото предлага optics (плейър с вградени всякакви кодеци), но с по-напреднал графичен интерфейс: http://kmplayer.en.softonic.com/
На mplayer за Windows се мъчих доста да оправя енкодинга на субтитрите например, бърника се ръчно из конфигурационните файлове,което за мултимедиен софтуер под Windows си е срамота отвсякъде :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
lz2arn
Обратна връзка:

Мнение от lz2arn »

Ако само Виста поддържа четирибуквени разширения, как се записваха досега (преди Виста) безценните за уеба *.html файлове?
Безценните за уеб-а *.html файлове се записваха като *.htm и ми правеха големи главоболия да ги преименувам.
Благодаря на отговорилите. Дважди на премълчалите.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

lz2arn написа:
Безценните за уеб-а *.html файлове се записваха като *.htm и ми правеха големи главоболия да ги преименувам.
Ти май говориш за Уиндоусите от преди "Новата технология" ;)
Аватар
BaDkO

Мнение от BaDkO »

lz2arn написа:
На *.html ли ги преименуваше? :wink:
Аватар
lz2arn
Обратна връзка:

Мнение от lz2arn »

Ти май говориш за Уиндоусите от преди "Новата технология"
Даже не знам за кои прозорци говоря, и кое и е новото на технологията. Последно май идваха от 2000 или ХР, или и от двете помалко.
Благодаря на отговорилите. Дважди на премълчалите.
Публикувай отговор