добри ли са училищата?
За побийването в Кебек
------------------------------
Discipline des enfants
43. Tout instituteur, père ou mère, ou toute personne qui remplace le père ou la mère, est fondé à employer la force pour corriger un élève ou un enfant, selon le cas, confié à ses soins, pourvu que la force ne dépasse pas la mesure raisonnable dans les circonstances.
===============================
За побийването от Макаренко
-----------------------------------
"В одно зимнее утро я предложил Задорову пойти нарубить дров для
кухни. Услышал обычный задорно-веселый ответ:
- Иди сам наруби, много вас тут! Это впервые ко мне обратились на
"ты". В состоянии гнева и обиды, доведенный до отчаяния и остервенения
всеми предшествующими месяцами, я размахнулся и ударил Задорова по щеке.
Ударил сильно, он не удержался на ногах и повалился на печку. Я ударил
второй раз, схватил его за шиворот, приподнял и ударил третий раз.
Я вдруг увидел, что он страшно испугался. Бледный, с трясущимися
руками, он поспешил надеть фуражку, потом снял ее и снова надел. Я,
вероятно, еще бил бы его, но он тихо и со стоном прошептал:
- Простите, Антон Семенович...
Мой гнев был настолько дик и неумерен, что я чувствовал: скажи
кто-нибудь слово против меня - я брошусь на всех, буду стремиться к
убийству, к уничтожению этой своры бандитов. У меня в руках очутилась
железная кочерга. Все пять воспитанников молча стояли у своих кроватей.
Бурун что-то спешил поправить в костюме.
Я обернулся к ним и постучал кочергой по спинке кровати:
- Или всем немедленно отправляться в лес, на работу, или убираться из
колонии к чертовой матери!
И вышел из спальни."
============================
"И вдруг педагогическая почва с треском и грохотом провалилась подо
мною. Я очутился в пустом пространстве. Тяжелые счеты, лежавшие на моем
столе, вдруг полетели в голову Осадчего. Я промахнулся, и счеты со
звоном ударились в стену и скатились на пол.
В полном беспамятстве я искал на столе что-нибудь тяжелое, но вдруг
схватил в руки стул и ринулся с ним на Осадчего. Он в панике шарахнулся
к дверям, но пиджак свалился с его плеч на пол, и Осадчий, запутавшись в
нем, упал.
Я опомнился, кто-то взял меня за плечи. Я оглянулся, - на меня
смотрел Задоров и улыбался:
- Не стоит того эта гадина!"

Не мога да отрека, че има система Антон Семьонович, обърнете внимание на метаморфозата на гадината Задоров
------------------------------
Discipline des enfants
43. Tout instituteur, père ou mère, ou toute personne qui remplace le père ou la mère, est fondé à employer la force pour corriger un élève ou un enfant, selon le cas, confié à ses soins, pourvu que la force ne dépasse pas la mesure raisonnable dans les circonstances.
===============================
За побийването от Макаренко
-----------------------------------
"В одно зимнее утро я предложил Задорову пойти нарубить дров для
кухни. Услышал обычный задорно-веселый ответ:
- Иди сам наруби, много вас тут! Это впервые ко мне обратились на
"ты". В состоянии гнева и обиды, доведенный до отчаяния и остервенения
всеми предшествующими месяцами, я размахнулся и ударил Задорова по щеке.
Ударил сильно, он не удержался на ногах и повалился на печку. Я ударил
второй раз, схватил его за шиворот, приподнял и ударил третий раз.
Я вдруг увидел, что он страшно испугался. Бледный, с трясущимися
руками, он поспешил надеть фуражку, потом снял ее и снова надел. Я,
вероятно, еще бил бы его, но он тихо и со стоном прошептал:
- Простите, Антон Семенович...
Мой гнев был настолько дик и неумерен, что я чувствовал: скажи
кто-нибудь слово против меня - я брошусь на всех, буду стремиться к
убийству, к уничтожению этой своры бандитов. У меня в руках очутилась
железная кочерга. Все пять воспитанников молча стояли у своих кроватей.
Бурун что-то спешил поправить в костюме.
Я обернулся к ним и постучал кочергой по спинке кровати:
- Или всем немедленно отправляться в лес, на работу, или убираться из
колонии к чертовой матери!
И вышел из спальни."
============================
"И вдруг педагогическая почва с треском и грохотом провалилась подо
мною. Я очутился в пустом пространстве. Тяжелые счеты, лежавшие на моем
столе, вдруг полетели в голову Осадчего. Я промахнулся, и счеты со
звоном ударились в стену и скатились на пол.
В полном беспамятстве я искал на столе что-нибудь тяжелое, но вдруг
схватил в руки стул и ринулся с ним на Осадчего. Он в панике шарахнулся
к дверям, но пиджак свалился с его плеч на пол, и Осадчий, запутавшись в
нем, упал.
Я опомнился, кто-то взял меня за плечи. Я оглянулся, - на меня
смотрел Задоров и улыбался:
- Не стоит того эта гадина!"

Не мога да отрека, че има система Антон Семьонович, обърнете внимание на метаморфозата на гадината Задоров

«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
- MrGeek
- Путлер Капут
Кримон, тук вече наистина се подхлъзна здраво, но това ще го отдадем на безсилието ти да извадиш логични аргументи. Мнението ми определено не съвпада с твоето, независимо, че за теб може и да не съществува. Та вместо да беше изляла толкова злъч, да беше казала кои са тези повечето американски и европейски педагози, дето се възхищават от идеите на Макаренко, защото за теб вече разбрахме, но няма как да те отъждествим като представителна извадка на последните. Иначе спор няма, писали са доста хубаво звучащи неща, особено другаря Владимир Илич. Някак си обаче тези идеи не могат да се вместят в моите разбирания, както и всякакви подобни, започвайки още от френската революция. Та толкова за мнението ми, остани си със здраве.krimon написа:ми аз и батката мнооо го уважавам
шегата настрана, Макаренко е бил супер пич - занимавал се е със сираци на загинали в ПСВ и бездомни деца - повечето с криминални досиета, аутсайдери. "Макаренковски методи" иде да рече, социализиране чрез труд. Наказанията като такива не са съществували. Възпитанието е било тип "Дънов" - чрез любов и труд. Макаренко първо ги е събирал в своята къща и когато са станали прекалено много са построили сами за себе си голям дом, сами са отглеждали и грижили за храната си ... Най-важното, че за всичко това Макаренко не е бил платен - чувствал се е техен баща. Повечето американски и европейски педагози са били вдъхновени от неговите произведения и методи, които така лесно наименоваш като комунистически - значи задължително лошо! Интересно ми е дали и Гагарин, наречен за комунист, също губи от това, което е направил. Тъй че преди да дадеш смисъл на нещо, МрГийк, вземи да се информираш ... И само ходиш след батката и се подиграваш, свое мнение в никоя тема не даваш - вече неприятно натрапващо се. Изкажи се по-добре за образованието във ВС, вместо да се чудиш с кой още да се заядеш

Аз с Макаренко не съм много запозната, та не мога да преценявам, но в тукашните училища ми харесва, че обучението е базирано на Bloom's Taxonomy, че децата ходят с удоволствие на училище, че повече ги учат КАК да учат, а не им наливат сдъвкана информация в главите, че се учат на взаимопомощ, толерантност и уважение.
За учебници и тетрадки, дали имат или карат на копия, и двата варианта имат предимства, както и недостатъци.
За учебници и тетрадки, дали имат или карат на копия, и двата варианта имат предимства, както и недостатъци.
не карам ски за да се подхлъзвам и държа на мнението си
ако трябва да цитирам, ще отделя време, ама няма смисъл
на първо време се сещам за John Dewey и Célestin Freinet,
но идеята беше съвсем друга - ако искаш да си отворим тема за педагогика и педагози
Ти какво ще кажеш за ВС училищата, например
айде със здраве
ако трябва да цитирам, ще отделя време, ама няма смисъл
на първо време се сещам за John Dewey и Célestin Freinet,
но идеята беше съвсем друга - ако искаш да си отворим тема за педагогика и педагози

Ти какво ще кажеш за ВС училищата, например

айде със здраве

Сравняваш грамотността на завършил езикова гимназия и университет със тази на сервитьоркиbecks написа:Аз нямам много наблюдения върху канадското образование, ама като знам някои сервитьорки канадки какъв правопис имат, то с мойта проста езикова гимназия направо се чуствам като завършил елитен колеж![]()
![]()

- MrGeek
- Путлер Капут
Кримон, ако с тези две имена се изчерпва понятието "повечето" предлагам наистина да спрем дотук. Иначе училищата в BC едва ли се различават толкова от останалите. Интересен факт е, че престижните държавни училища тук са тези с изучаване на френски. Много голяма популярност набира Late French Immersion програмата - интензивно изучаване на френски от 6-ти клас до завършване на high school. Смятам, че за децата с изявени способности тази програма е много добра, защото освен френския език се учи по-интензивно и по другите основни предмети.
Ама тва им е роден език, а пък аз съм току-що пристигнал. И тва че са сервитьорки не значи че не са и студентки в същото времеmiteto написа:Сравняваш грамотността на завършил езикова гимназия и университет със тази на сервитьоркиbecks написа:Аз нямам много наблюдения върху канадското образование, ама като знам някои сервитьорки канадки какъв правопис имат, то с мойта проста езикова гимназия направо се чуствам като завършил елитен колеж![]()
![]()
Е ако отидеш да се мериш и с някой хоумлес направо Чарлз Дикенс ще се почустваш

Освен това въпросните неграмотни сервитьорки са продукт на канадското държавно средно образование.
- MrGeek
- Путлер Капут
Бекс, какво очакваш от системата? Дори най-перфектната система не може да направи всички еднакво грамотни. Все трябва да има и такива, дето ще пишат масово с грешки. Ти видял ли си какво представлява "грамотността" на съвременните български младежи? Сега поне това се вижда много добре в интернет. Ами едни го имат, други го нямат. Едно време тоталитарната образователна система изтискваше всички, за да ги направи уж грамотни. Не че го постигаше, но ако един индивид е решил да си остане тъп, нищо не е в състояние да промени статуквото.becks написа:Ама тва им е роден език, а пък аз съм току-що пристигнал. И тва че са сервитьорки не значи че не са и студентки в същото време![]()
Освен това въпросните неграмотни сервитьорки са продукт на канадското държавно средно образование.
в моите конепции тъп и неграмотен не са от една производна
ще дойдеш и ти на моята МрГийк - Макаренко до дупка
(това не е опит за продължение от по-горе
)
и ние тук имаме една студентка-стажантка ... преди няколко месеца загуби ключовете и я накараха да повика ключар, за да смени на всички брави ... рови, рови в указателя и нищо - не може да намери. Отивам да й помагам - тя търси на друга буква
търси със "с", а то се пише с "s" ... питах тогава близки и далечни познати, може ли някой бг студент да не може да намери дума в речника 

ще дойдеш и ти на моята МрГийк - Макаренко до дупка

(това не е опит за продължение от по-горе

и ние тук имаме една студентка-стажантка ... преди няколко месеца загуби ключовете и я накараха да повика ключар, за да смени на всички брави ... рови, рови в указателя и нищо - не може да намери. Отивам да й помагам - тя търси на друга буква