добри ли са училищата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

In the 1960s, NASA astronauts discovered that their pens did not work in zero gravity. So like good engineers, they went to work and designed a wonder pen. It worked upside down. It worked in vacuum. It worked in zero gravity. It even worked underwater! And it only cost a million dollars!

The Russians used a pencil.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

линко, не е най-доброто, но ние винаги правим сравнение и правим сравнение с това, което познаваме ... Винаги се надяваме да подобрим живота си, а не да се върнем на стандарта от миналото си. Толкоз от мен по този въпрос :)

За молива и надежността - аз като занимаваща се с колекции мога да твърдя, че това е едно от най-нетрайните средства да запазим нещо за поколенията. Ако се пише с молив на контролни, винаги може да се изтрие, коригира, даже след самия изпит. Не е прецедент, даже е правило. Затова после не можем да видим грешките си и къде са ни поправяли. тукашните даскали държат именно на това - да имат учениците възможност да трият и да се поправят. Което води до незабелязване на собствените грешки. Аз съм против молива :P
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

krimon написа:За молива и надежността - аз като занимаваща се с колекции мога да твърдя, че това е едно от най-нетрайните средства да запазим нещо за поколенията. Ако се пише с молив на контролни, винаги може да се изтрие, коригира, даже след самия изпит. Не е прецедент, даже е правило. Затова после не можем да видим грешките си и къде са ни поправяли. тукашните даскали държат именно на това - да имат учениците възможност да трият и да се поправят. Което води до незабелязване на собствените грешки. Аз съм против молива :P
Кримон, това доста ми намирисва на макаренковска педагогика. Може би затова няма почва в Канада. :lol:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Макаренковска - неМакаренковска, затова българите пишат по-добре на английски и френски език, отколкото родени англофони или франкофони. :twisted: Аз предпочитам децата ми да са грамотни - ти ако искаш се прави на либерал :P
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

krimon написа:Макаренковска - неМакаренковска, затова българите пишат по-добре на английски и френски език, отколкото родени англофони или франкофони. :twisted: Аз предпочитам децата ми да са грамотни - ти ако искаш се прави на либерал :P
Тъй де, то макаренковските методи са единствените, които водят до усвояване на грамотността. Нема лабаво. :lol: :rotfl:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Винаги много съм уважавала Макаренко - най-искрено. Само хубави работи е направил. Тъй че нарицателното "макаренковски" методи, в смисъла, който го употребяваш, ми говори, че не знаеш много с какво се е занимавал Макаренко.
bateto

Мнение от bateto »

ми ,ако продаваха по малко дрога около и в училищата сигурно биха били по добри. :lol:
Странджата

Мнение от Странджата »

krimon написа:от друга страна, в основното училище нямат никакви учебници (децата) и всеки учител си преснимва от където си иска, подготвя си уроците както прецени.
В нашето училище (става въпрос за държавно училище) в първи клас имат и учебници, и учебни тетрадки. Програмата си върви по учебниците (по френски и английски), имат си едни тетрадки от училището, като учебници, но с упражнения и активитета, отделно трябваше да купим в началото на учебната година тетрадки за писане, диктовки, математика, думички. Моливът и гумата са неизбежни, но когато има грешки, поправката е направена отгоре с червен химикал, така че детето да си види грешката. Отделно отдолу учителят оставя място за поравка, която е задължителна. Важното е, че няма излишно напрежение и децата ходят с желание на училище.
Най-странното нещо за мен е бюлетина с оценките...ей това нещо не знам откъде са го измислили.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Нали това казвах по-горе - от училище до училище разлика от земята до небето. Щерката нямаше ни един учебник 4 години, малкия във втори клас е с 10 учебника и толкова тетрадки. Обаче миналата година в първи клас беше в друго училище и нямаше нито един учебник или тетрадка.

А оценките сега не са с букви, а с проценти - от таз година - новост. Най-тъпо ми се струва да се сравняват знанията на детето с предишните негови - дали напредва само за себе си. Т.е. ако не е напреднало по някой предмет, оценката му се занижава :roll:
Аватар
JoroF

Мнение от JoroF »

beckythomas9 написа:
krimon написа:Нали това казвах по-горе - от училище до училище разлика от земята до небето. Щерката нямаше ни един учебник 4 години, малкия във втори клас е с 10 учебника и толкова тетрадки. Обаче миналата година в първи клас беше в друго училище и нямаше нито един учебник или тетрадка.

А оценките сега не са с букви, а с проценти - от таз година - новост. Най-тъпо ми се струва да се сравняват знанията на детето с предишните негови - дали напредва само за себе си. Т.е. ако не е напреднало по някой предмет, оценката му се занижава :roll:
В Онтарио не е така. Тук оценката е в сравнение с провинциалния стандарт - с букви (до 4 клас) или в % (след това). Моят проблем примерно е, че нямам представа какво точно е провинциален стандарт за първия триместър (тук ги оценяват на 3 пъти), защото според документите, публикувани от Министерството, стандарта е за това какво детето трябва да знае в края на 1-ви клас - нямат междинни "очаквания", т.е. всеки учител си работи и оценява по свой метод. Няма да коментирам някои от стандартите, защото са абсурдни - мислех да пиша писмо до министерството и да си кажа мнението (имат страница за мнение на родители), но като видях новите програми на Виктория (Австралия) реших да си мълча!
Аз също съм на мнение, че в началото е приемливо в държавно училище (най-вече заради разнообразните соц. контакти), а след това в частно. Аз съм от амбициозните родители и смятам, че ако има потенциал, той трябва да се развива без да се стига до крайности. Освен това аз определено не разчитам само на училището.
Понеже съм в училищното настоятелство на училището на дъщеря ми, мога да коментирам програми и инициативи с часове, но няма да ви занимавам.
и хубаво ще направиш да не ни занимаваш с глупости ,защото няма да си само ти и ставате много
THE LAST LINE OF DEFENSE
Аватар
Al Bundy

Мнение от Al Bundy »

beckythomas9 написа:
krimon написа:Нали това казвах по-горе - от училище до училище разлика от земята до небето. Щерката нямаше ни един учебник 4 години, малкия във втори клас е с 10 учебника и толкова тетрадки. Обаче миналата година в първи клас беше в друго училище и нямаше нито един учебник или тетрадка.

Понеже съм в училищното настоятелство на училището на дъщеря ми, мога да коментирам програми и инициативи с часове, но няма да ви занимавам.
Аз пък понеже съм заинтересован и нямам нищо против да ме занимаят с това какво да очакваме като родители на бъдещ ученик. На който не му харесва темата, просто хвърля бегъл поглед и отива да си каже мнението в "Истината за Канада".
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

krimon написа:Винаги много съм уважавала Макаренко - най-искрено. Само хубави работи е направил. Тъй че нарицателното "макаренковски" методи, в смисъла, който го употребяваш, ми говори, че не знаеш много с какво се е занимавал Макаренко.
Кримон, ако беше го казал батката щеше да е горе-долу смешно, щото той си се лигави по подразбиране. В твоя случай обаче бие повече на трагикомично.
Иначе се опитват да изкарат другаря Макаренко едва ли не създател на нов тип за епохата си акционерни дружества, съществували в разцвета на комунистическите времена, но трябва да си доста надъхан за да възприемеш нещо подобно. :lol:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ми аз и батката мнооо го уважавам :D

шегата настрана, Макаренко е бил супер пич - занимавал се е със сираци на загинали в ПСВ и бездомни деца - повечето с криминални досиета, аутсайдери. "Макаренковски методи" иде да рече, социализиране чрез труд. Наказанията като такива не са съществували. Възпитанието е било тип "Дънов" - чрез любов и труд. Макаренко първо ги е събирал в своята къща и когато са станали прекалено много са построили сами за себе си голям дом, сами са отглеждали и грижили за храната си ... Най-важното, че за всичко това Макаренко не е бил платен - чувствал се е техен баща. Повечето американски и европейски педагози са били вдъхновени от неговите произведения и методи, които така лесно наименоваш като комунистически - значи задължително лошо! Интересно ми е дали и Гагарин, наречен за комунист, също губи от това, което е направил. Тъй че преди да дадеш смисъл на нещо, МрГийк, вземи да се информираш ... И само ходиш след батката и се подиграваш, свое мнение в никоя тема не даваш - вече неприятно натрапващо се. Изкажи се по-добре за образованието във ВС, вместо да се чудиш с кой още да се заядеш :P
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Освен любов и труд има и малко строева подготовка, а и ги побийваше отвреме-навреме. Абе казармени простотии, точно такова им е трябвало на безпризорните след революцията.
Иначе Антон Семьонович е голям пич, скоро си донесох "Педагогическа поема" от България :)
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

можеш да я цитираш тогава, с200, защото аз не си спомням нищо за бой ... точно обратното - неговото мнение беше, че тези толкова бити от живота деца няма изобщо да се социализират, ако ги бие - държеливи са точно на този тип "възпитание"

все пак съм го чела навремето доста подробно, едва ли бъркам :)
Публикувай отговор