добри ли са училищата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
prace

добри ли са училищата?

Мнение от prace »

А може ли родителите да споделят какво мислят за Канадските училища? Как се чувстват децата ви там? И въобще какво мислите за канадската образователна система и как е организирно всичко, свързано с учениците?
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Супер са: по-малко учене в сравнение с БГ-ти и повече игри и забавления, децата са щастливи...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
leaf

Мнение от leaf »

По думите на моите деца, едно от най-хубавите неща в Канада е училището. :D

Програмата в училищата е изградена на напълно различна философия от българската. Аз я оценявам като много добра за развитието на децата. :)

Организацията е също много добра.
Ако уточниш за колко годишни деца става дума ще получиш по-точен отговор. А също и за коя провинция.
prace

Мнение от prace »

ами моите деца са на 4 и 6 , но докато дойдем в Канада ще бъдат на 5 и 7, а провинцията не сме я уточнили 100%, но няма да е Квебек.
beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Още нямам мнение. Изпрочетох доста материали от различните провинции и от доста англо-говорящи държави, за да мога да си създам мнение, обаче не успявам засега. От една страна ми харесва (детето ми е 1 клас в държавно училище с френски и английски) - имат много натоварена програма и за 3 месеца е научила много. Малко деца са (15) + помощен учител + родители-доброволци, което е добро съотношение, но съм чувала, че след 4 клас стават по 32 в клас и затова май след 3 клас ще мислим за друго училище.
Това, което ми харесва е градираната система на четене - в един клас децата могат да бъдат на различно ниво и с всяко дете се работи индивидуално; харесва ми, че им дават много домашни и много работа в клас, децата са доволни като цяло. Не ми харесва липсата на стол и топла храна, не ми допада системата на оценяване. С една дума обаче за мен засега (JK + SK + 3 месеца първи клас) впечатленията са по-скоро положитетелни.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

По-скоро съм на мнението на Любо. Училищата поддържани, шарени, интересни, оборудвани, и с компютри също. Учението върви безпроблемно и гладко. Почти няма родителски срещи, пращат някакви отчети и бумаги от време на време. Нямат много учение, нещо като забавачка, докато родителите са на работа. Аз не съм от родителите с болни амбиции и това ми допада. :D

Ето ви илинкове, за училищата, дето е учил моят:
http://school.esdnl.ca/stmatthews/
http://schools.cbe.ab.ca/b649/

Както и предишна тема по въпроса:
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopic.php?t=19606
Аватар
Al Bundy

Мнение от Al Bundy »

Мненията са различни защото училищата в които учат отделните деца са различни. Лично мнение все още нямам защото синът ми е малък още, но съм чувал различни отзиви. Някой казва много ги товарят, някой вика в ужас съм никакви домашни не им дават. Ние за нашето дете сме решили, че само да сме живи и здрави ще го даваме в частно училище. По-далеч от държавни училища колкото може. И това не заради "болните ни амбиции", а заради незаинтересоваността на учителите в държавните училища. Държавна работа ли е, ясно ми е как се върши. То до 6-7 клас е лесно. Децата все още можеш да ги контролираш, ама по-нагоре е като навсякъде, анархия. Минете покрай някое държавно средно училище само заради гледката на "униформените" ученици. Циганите в БГ по-добре се обличат.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Мда за втората фаза на образованието и аз мисля, че частно училище е истината... За началното училище обаче съм на мнение, че детето трябва да си учи в районното училище, най-малкото за да си създаде приятели от квартала...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

аз съм на мнение, че няма единна канадска или провин. с-ма
всяко училище си е само за себе си и още по-лошо - всеки учител си е сам за себе си ... Вече имам впечатления и от основно и от средно. Има страхотни държавни основни и средни училища, има и потресаващи. В рамките на едно училище едно дете може да просперира невероятно само заради учителя си и обратното - в добро училище заради един учител може да ти се провали детето.

Ох, а ако стане дума и за учебниците .... там вече ще е кофти положението. В основното обикновено има по един и той е в учителя :roll: Едно е сигурно, училището тук е по-добро от това в България.

и амбициите са хубаво нещо, не е задължително да са болни, 7Жорж :wink:
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Съгласен с Кримон.
Като цяло положително.

Ето и една интересна особеност. Един от параметрите за оценка е способността за работа в колектив. Детето може да е много умно, но ако е затворено, по тоя параметър получава куци оценки и оттам цялата оценка страда.

Но като се замислиш, недостатъка е в това, че ние се тръсваме изведнъж в системата. Ако беше почнало детето отначало, щеше да е в крак. А пък и то си е полезно "умение".
leaf

Мнение от leaf »

http://www.tdsb.on.ca/
http://www.tcdsb.org/

Това са двата вида публик училища в Торонто. Може да прочетеш много информация и профила на отделни училища, т.е. какви са учениците им, какви са резултатите им в сравнение със средните за Торонто и средните за Онтарио.

В нашето начално училище рядко им дават учебниците за вкъщи, защото домашните са обикновено или съчинение на дадена тема, или проект, който децата разработват като работят в група и правят след това презентация пред целия клас. Много силно е застъпено обучението да изразяват мислите си писмено. За груповите проекти материали търсят в Интернет, като преди това в час по компютри им е било показано как става това. Имат отделен час където посещават библиотеката в училище и там ги учат как да я ползват рационално и да работят с класьори и да правят както тук го наричат "ресърч".
Всяка учебна година се сменят учителите с цел да не се промъкне с времето лична симпатия и да се избегне повторението на слабостите на учителите в преподаването.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

za мен най голямото предимство тука е че хлапетата не са стресирани и притиснати като в БГ. То само аз като се сетя едно време какви страхове, какво напрежение цареше в училище- дали ще изкарам 6, дали няма да ми намалят поведението, строяване всяка сутрин, преглед на коси, униформи... :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

аз това и преди съм го писала, ама ... отиваме преди повече от година и половина на отворени врати на един от най-добрите колежи в провинция Квебек - Жан ду ла Моне и аз се лепвам за историка, който прави презантация на програмата си ... Показва горд новия учебник, по който ще се учи от другата година - за първи път с учебник! Питам го за учебни тетрадки - :nenam: Той - учебникът, бил само за даскала, той преснимва от там уроците и дава на учениците. Е, добре де, като е частно училището питам аз, родителите не могат ли да си позволят да си купят учебник, защо трябва да се функционира с ксерокс-копия. И учителя заяви, че няма такава практика и затова няма поръчка към издателя. Много възмутено му заявих, че в безплатната гимназия, която съм завършила по Татово време, не стига че учебниците бяха безплатни, ами и учебни тетрадки имаше. лабораториите по химия и физика, които показваха горди като материална база бяха по-бедни от тези в моето училище в България през 80-те години :roll:

от друга страна, в основното училище нямат никакви учебници (децата) и всеки учител си преснимва от където си иска, подготвя си уроците както прецени. Това от опита с по-голямото дете. Бях обявила Канада за страната на фотокопията! и моливите! - в средното училище и пише с молив на контролно. Малкото, сега 2 клас изведнъж се оказа с 10 учебника и още толкова учебни тетрадки, които купих за около 80 долара. Освен това се оказа с повече учители от сестра си - общо 9 :shock: Голямата, в колеж вече има май 5-ма плюс тези по арт и спорт. Учителя по наука (сайънс - разбирай физика, химия, екология, биология на едно място!) каза, че му пращат учебния материал раздел по раздел, глава по глава, и той е принуден всяка година, всеки път да преизмисля часовете си и да ги наглася по поредната нова програма :shock: Затова преписват като луди повър-пойнт презантации. Освен това, компютърното обучение и използването му в обучението по различите материи понякога губи от красотата на науката като набляга на формални умения (търсене на катринки в Гугъл и форматиране).
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

krimon, а не е ли възможно светът от миналото, който ние познаваме все пак да не е най-добрият свят?
И след като днешното поколение познава само и единствено този свят, не мислиш ли, че за него той си е най-добрият?
И ти ще промениш ли нещата с примерите си от "едно време"?

Може и да не ми отговаряш. Важното е да си задаваш на себе си тези и подобни въпроси от време на време. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Аз не виждам Кримон някъде да е казала че "светът от миналото, който ние познаваме ... е най-добрият свят".

Обективно нещата стоят така, че човешкият мозък си е същият и сега и преди хиляда години и след хиляда. Но количеството информация натрупано от науките расте и то със страшна сила.
Затова в училище винаги ще се учи все по-малко и все по-малко в сравнение със старите времена.
В един момент това може и да доведе до забавяне темпа на науките (чудя се дали този момент вече не е настъпил). И въобще дали е момент или и то е постоянен процес.

За моливите - и аз ги мразя, може би щото ни изкарваха ангелите да пишем ченгелчета с тях. Мразя и бол-пеновете ;) щото и те са вече стара технология. Но факт е например че моливът е най-надежден. Да речем че си на открито, студ мокротия... кое писАло ще се държи най-успешно? Моливът !
Публикувай отговор