културни особености българи - кебекуа
една от другите особености , е , че ние сме по-суеверни .
нали знаете как повечето жени в България няма да си оставят чантата на пода или земята , защото е на бедност , тука масово това е местото на дамската чанта , вкл. и в ресторанта или кафене .
нали знаете как повечето жени в България няма да си оставят чантата на пода или земята , защото е на бедност , тука масово това е местото на дамската чанта , вкл. и в ресторанта или кафене .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
карлсон , който живее на покрива .
-
Верно ,че местните не са суеверни.Не се сещам, нищо. Ние имаме адски много - не се слага хляб на обратно ,че е на бедност; не се чисти докато някой пътува;лискаме вода за късмет; пръстен не се предава от ръка на ръка , да не се скарате; не носи късмет да се върнеш като тръгнеш, и т.н.tochica написа:една от другите особености , е , че ние сме по-суеверни .
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Абе не ги знам българските суеверия (те са толкова много, че можеш ли ги научи всичките), по други причини не си слагам чантата на земята. Тука не мога да ги разбера с това пльосване на чанти, чадъри, раници по пода на автобуса, на метрото, на обществената тоалетна.. а после спокойно си ги вдигат и си ги мятат на гърба.. 
Другото, което се сещам като различие, е високото говорене - в градския транспорт със събеседник или по телефона, пък и по принцип. Колегите ми на работа се оплакваха, че много тихо съм говорела..е, сега се старая да им викам и са доволни.

Другото, което се сещам като различие, е високото говорене - в градския транспорт със събеседник или по телефона, пък и по принцип. Колегите ми на работа се оплакваха, че много тихо съм говорела..е, сега се старая да им викам и са доволни.
-
Вие пък за чантите, аз съм виждал как си хвърлят якетата на земята в тоалетната.
И съм виждал тарикати да пререждат, по "странно" стечение винаги са били негри.
И после що имало расизъм. 

И съм виждал тарикати да пререждат, по "странно" стечение винаги са били негри.

If SearchFor(shliokavica) then ShowMessage('Пиши на кирилица бе!!'#10#13'Няма да си вадя очите с тая шльокавица!!');
- dart vador
Типичната кебекарка използва по-малко грим от типичната българка. Прави ми впечатление, че тук по принцип няма "мъжка" и "женска" работа-нормално е на работното място една жена да носи тежки предмети, а около нея 7-8 мъже да не си помръднат пръста. Това не прави впечатление нито на кебекарите, нито на кебекарките. Еманципация
Другото , което ми прави впечатление е отношението към децата. В Квебек то е много по-различно, отколкото в България.

-
А стига бе. Ние българите сме доста шумни , е латиносите не може да ги надминем , ама все пак. Типично е като видиш Пешо, на съседния тротоар, не да отидеш да го побутнеш, а диркетно крясваш с все сила "Пешо, Пешо". Когато се движим на групички се разпознаваме от далече (обикновено), т.к. говорим всички едновременно, надвиквайки се един друг.Другото, което се сещам като различие, е високото говорене - в градския транспорт със събеседник или по телефона, пък и по принцип.
"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
-
Това май ще е от приликите - да се надуваме и едните и другите с децата-вундеркинчета-математици
Съществува спор между българи и кебекуа кои деца се представят на световните първенства по математика най-добре
От години вече споря с кебекуата, че на българчетата са най-добри, те обаче твърдят същото за най-добрите канадчета-математици. Дайте данни, че вече издишам от аргументи

А, да ... забелязали ли сте, че американският хумор се резюмира в това как някой се претрепва, пада, удря се лошо и въобще някакъв малък неприятен инцидент тип нараняване. По мои впечатления (от в-к Стършел
) българите се надсмиват най-вече на недостатъците си и се забавляват с човешката глупост. Това трябва да е от разликите 

Съществува спор между българи и кебекуа кои деца се представят на световните първенства по математика най-добре

А, да ... забелязали ли сте, че американският хумор се резюмира в това как някой се претрепва, пада, удря се лошо и въобще някакъв малък неприятен инцидент тип нараняване. По мои впечатления (от в-к Стършел

- ZanzibarHero
... и си честитим банята ...dartcherniat написа:Верно ,че местните не са суеверни.Не се сещам, нищо. Ние имаме адски много - не се слага хляб на обратно ,че е на бедност; не се чисти докато някой пътува;лискаме вода за късмет; пръстен не се предава от ръка на ръка , да не се скарате; не носи късмет да се върнеш като тръгнеш, и т.н.tochica написа:една от другите особености , е , че ние сме по-суеверни .
- ZanzibarHero
Естествено, че ще ти приличат, това е бивша колония на Франция и донякъде е наследила континентално европейската култура. Точно както и България е малка част от тази културна традиция (и доста повече от Азиатската традиция). Шумни, сравнително по-добре обличащи се от англо-сакс наследниците, обичат да издават директни заповеди (точно както Българи или Руснаци). Пълна противоположност на съседите от по-голямата Империя.dartcherniat написа:Интересното е, че аз с колктото повече кебекари се запознавам толкова повече ми приличат на българи някакси. Много обичат да разпитват за личния ти живот, също като българите. ...
Ако темата ви е интересна (а тя наистина е интересна) вижте тази книга:
The seven cultures of capitalism : value systems for creating wealth in the United States, Japan, Germany, France, Britain, Sweden, and the Netherlands - Charles Hampden-Turner, Alfons Trompenaars.
-
- Обратна връзка:
Мне...аз скоро рисувах коледна картичка... един плъх откраднал един болт от шейната и тя пада, а елените продължават. И стана кват стана, некой можело да се подтисне и бла-бла-бла, да съм я бил прерисувал, с по-розов сценарий, та шейната да не падала връз къщата, одобрения, заверки, много било фрустрейтинг ...би му майката...бахти и дърветата са.krimon написа:Това май ще е от приликите - да се надуваме и едните и другите с децата-вундеркинчета-математици![]()
Съществува спор между българи и кебекуа кои деца се представят на световните първенства по математика най-добре![]()
От години вече споря с кебекуата, че на българчетата са най-добри, те обаче твърдят същото за най-добрите канадчета-математици. Дайте данни, че вече издишам от аргументи
![]()
А, да ... забелязали ли сте, че американският хумор се резюмира в това как някой се претрепва, пада, удря се лошо и въобще някакъв малък неприятен инцидент тип нараняване. По мои впечатления (от в-к Стършел) българите се надсмиват най-вече на недостатъците си и се забавляват с човешката глупост. Това трябва да е от разликите
Аз па съм корав take it or leave it

-
- Обратна връзка:
Приличат звънци. Ай стани на другия брифинг да критикуваш някой кебекар. И кажи - не ми харесва как той е направил еди-кво си. И после ш'си говорим...мен още ма гледат на криво.ZanzibarHero написа:Естествено, че ще ти приличат, това е бивша колония на Франция и донякъде е наследила континентално европейската култура. Точно както и България е малка част от тази културна традиция (и доста повече от Азиатската традиция). Шумни, сравнително по-добре обличащи се от англо-сакс наследниците, обичат да издават директни заповеди (точно както Българи или Руснаци). Пълна противоположност на съседите от по-голямата Империя.dartcherniat написа:Интересното е, че аз с колктото повече кебекари се запознавам толкова повече ми приличат на българи някакси. Много обичат да разпитват за личния ти живот, също като българите. ...
Ако темата ви е интересна (а тя наистина е интересна) вижте тази книга:
The seven cultures of capitalism : value systems for creating wealth in the United States, Japan, Germany, France, Britain, Sweden, and the Netherlands - Charles Hampden-Turner, Alfons Trompenaars.