Банков превод - коя банка

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
abs
Обратна връзка:

Банков превод - коя банка

Мнение от abs »

Преди около месец направих банковия превод до австрийската банка чрез ОББ, като изрично обясних на служителката, че там трябва да пристигне точна сума и всички разходи да са за моя сметка. Открих си разплащателна сметка в долари и внесох 450CAD. Сега обаче получавам accuse, в което ми казват че са пристигнали малко над 360CAD и за да ми бъдат разгледани документите трябва да преведа още около 20 и кусур. Веднага хукнах към банката да разбера какво са огелпили и след около 10 тел. разговора на служителката като че ли успя да се свърже с някой от въпросната банка който може да й даде отговор на великата загадка. Веднага побърза да ме уведоми че такъв превод не може да бъде извършен само с тази банка защото тя не признавала не знам каква си такса и винаги си удържала от превода, при това банката изпращач не можела да знае колко ще си удържи. Естествено не получих задоволителен отговор на въпроса защо не бях уведомен за това преди да извърша превода и как е възможно да предлагат услуга, за която им се плаща и не стига че не могат да изпълнят, ами причиняват допълнително проблеми на клиентите си.. Както и да е за пореден път се убедих че нещата в България никога не стават от първия път и са съпроводени с ужасно много нерви и главоболия.
Но да си дойда на въпроса. Има ли някой, който да се е сблъсквал с подобен проблем, кои банки препоръчвате за целта. Чудя се дали да не пробвам друг клон на ОББ, защото не ми се занимава със закриване и откриване на нови сметки, а има хора които успешно са пратили чрез ОББ + това смятам че всичко опира до компетентност на персонала, а не до невъзможност. Обмислях варианта да изпратя отново чрез ОББ повече от нужната остатъчна сума за да се презастраховам, но ме притеснява едно изречение от писмото, което успях да дешифрирам като "не ни пращайте повече от необходимата сума, защото това може да забави процеса на емиграция" (поне Google Translate нещо такова изплю). "Tout paiement complémentaire non demandé, tout envoi de document non requis ou toute demande d'information retarde en effet le traitement de votre demande."
Също, като изпращам остатъчната сума, основанието за плащането пак ли трябва да е същото като първия път или трябва да вметна че това е доплащане? (май трябва да ускоря ученето на френски...)

Благодаря предварително на всички отзовали се.
Добре де, имигрирах... и сега какво? :)
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

Много хора са имали този проблем. Вина ги съм казвал, че най- сигурния и евтин начин е да се плати със сертифициран чек.
Не крадете! Правителството не обича конкуренцията!
Marten
Обратна връзка:

Мнение от Marten »

и ние имахме проблем с банката,но по-различен!не съответстваше сметката,което ни струваше 100 евро:(После изпратихме сертифициран чек и стана бързо,лесно,евтино и точно!!!Струваше ни около 20 лв.:))По-добрият избор е!
Аватар
abs
Обратна връзка:

Мнение от abs »

А каква е точно процедурата за изпращането на сертифициран чек? Да знам какви приключения ме очакват отново и все пак да дам точни инструкции на банковите служители, че то явно клиента трябва да е по-запознат от тях как да си вършат работата..
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

Аз и много други кандидати използвахме услугите на ЦКБ. Няма какво толкова да им обясняваш, просто им казваш, че искаш да ти издадът сертифициран чек в CAD. Попълва се едно заявление за издаване на чека, внасят се парите на каса и след 20 мин. ти го носят. Искам да уточня, че това е процедурата в централното им управление в София. Някои хора от провинцията са ги карали да си отварят сметки. При други се получава забавяне, защото чекът се праща в София за да се подпише от оторизиран служител. Не знам как ще е при теб, все пак Пловдив е голям град. Този тип плащане излиза най- евтино и си сигурна, че ще се получат точно толкова пари, колкото трябва. Ето ти и адресите на клоновата им мрежа. Обади се и разпитай.

Успех!
Аватар
abs
Обратна връзка:

Мнение от abs »

Welder, благодаря ти много за информацията. Само още няколко последни въпроса:
1. Трябва ли в чека да се попълва нещо по специално както беше при превода - основание за плащане: кандидатстване блаблабла, имена, адрес...
2. тук идва идиотската част :) - този сертифициран чек банката ли го изпраща или аз трябва да го изпратя по поща/куриер? Къде трябва да се прати - на адреса, накойто пращах документите и трябва ли да пиша някакво обяснение на плика - пак за кандидатстване алабала?

Знам че въпросите ми са олигофренски, но както казах искам да съм максимално подготвен, не искам да ми се забавя процедурата заради някакви дреболии.

Благодаря още веднъж!
Marten
Обратна връзка:

Мнение от Marten »

Ние използвахме СиБанк!Тази е банката с която принципно работя и ми беше най-близко и лесно!На чека се пише-основание за плащане,трите имена на главният апликант и до кого е чека(в случая правителството на Квебек)
Издава се лично на човека и се осребрява после само и единствено от правителството на Квебек!Получава се след определено време(час,ден,два дни...)също лично от лицето на което е издаден!изпращането си е ваша грижа!Ние го изпратихме заедно с документите за Виена(в един пакет)и то по БГ пощи с обратна разсписка!Нашият чек беше в евро(610 евро за нас двамата с жена ми и двете ни деца)
В Акюзето пише че всичко е наред със сумата:))
Успехи и победи :haplio:
Marten
Обратна връзка:

Мнение от Marten »

А..и преснимате си чека преди да го изпратите,та ако недай си боже нещо се случи да не ви изгорят париците!Издават дубликат!С така направен чек не може да бъде злоупотребено,тъй като единствените хора ,които могат да боравят с тази хартийка сте самите вие и правителството на квебек:))Нашата сума беше около 600 евро,но ни посъветваха да са малко повече ,че имало такси и за осребряването на чека после,и от страх да не би да не им стигне после евро-две:)...пуснахме 10 евро отгоре!Така е най-бързо и евтино по моему!:) :beer:
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

abs написа:Welder, благодаря ти много за информацията. Само още няколко последни въпроса:
1. Трябва ли в чека да се попълва нещо по специално както беше при превода - основание за плащане: кандидатстване блаблабла, имена, адрес...
2. тук идва идиотската част :) - този сертифициран чек банката ли го изпраща или аз трябва да го изпратя по поща/куриер? Къде трябва да се прати - на адреса, накойто пращах документите и трябва ли да пиша някакво обяснение на плика - пак за кандидатстване алабала?

Знам че въпросите ми са олигофренски, но както казах искам да съм максимално подготвен, не искам да ми се забавя процедурата заради някакви дреболии.

Благодаря още веднъж!
Ти не пишеш нищо в чека, служител на банката го попълва. Ти попълваш само едно заявление за издаване на чека. Там до колкото си спомням се пишеше на каква стойност ще е чека, в каква валута, на кого трябва да се изплати (примерно Gouvernement du Quebec), имаше и поле за допълнителна информация. Там пишеш основанието за плащането, примерно Frais d'examen de la Demande de sertificat de selection, но в твоя случай може да напишеш и че това е доплащане. В това поле за допълнителна информация, освен основанието за плащане е хубаво да напишеш имената и адреса си. Също така май се пишеше и банкава в която може да се осребри чека а тя преди 10 месеца (предполагам още е) беше
Toronto Dominion Bank,
Toronto, Canada
Acc.Nr. 0360-01-222-3944
На базата на това, което попълниш в заявлението, те ти пишат чека.
След като чека ти е попълнен и подписан от когото трябва, ти го дават на теб. Правиш си едно ксерокопие да си го имаш за спомен и оригиналния чек го пращаш там, където си пратила и документите. За да са съвсем ясни нещата, бих те посъветвал с чека да пратиш и някъкво писамце свободен текс с обяснение как стоят нещата или направо да им пратиш копие от accuse-то и да подчертаеш с червено абвзаца, където ти искат още пари.

Успех! :)
Публикувай отговор