MrGeek написа:HYYS написа:Там има текст, който разглежда хигиената на работещите (Division 5). Т. 22 засяга отговорността на мениджъра на заведението по отношение на заразните болести.
Това е много показателно. Тук е тънката, но съществена разлика, която ние българите не можем да схванем, защото идваме от общество, в което отговорността не означава нищо. Ако в някое заведение в България и в Канада се случи хранително отравяне, какъв е шанса да има съдебен процес и осъдени виновни по случая на едното и другото място и най-вече каква ще е разликата в последствията за собствениците на двете места? Все сме свикнали някой и нещо да ни контролира отгоре, защото ние нямаме чувство за
лична отговорност пред обществото, породено от липсата на съвременна работеща съдебна система.
Моето мнение е едно към едно с твоето по отношение на:
- липса на справедлива и работеща съдебна система ! съм ЗА
- отговорността също много куца , щото ако не куцаше , всичките тези историй с парковете на България с Природата й , мутренските изпълнения , хайде да не изброявам !
Но приятелю , по отношение на цитирам те :
" Все сме свикнали някой и нещо да ни контролира отгоре,....." ,
не съм много съгласен ,че именно там е първопричината , защото и тука в Канада - контрола е невероятен , нагледах се на шефове , шефчета , супервайзори и директори ! - лошо няма , хора като хора , но подчинените им и идея не им минава през главата да свършат каквото и да е било друго , освен това което са им наредили "свише" !
и търябва да ти споделя , че поне от моя опит , не видях Изпълнителите да поемат отговорност , даже обратното - там където работех в Кебек , имаше случай , когато просто не можеха да махнат един некъдърник , щото той винаги казваше : "- какво искате от мен , аз правя точно това което ми е наредено "
Разбираш ме , че това са просто мои наблюдения , нямам никакво намерение да правя сравнение , просто не съм в позиция !