chinois написа:jovani написа:Lub0 написа:Абе какво сте се хванали за тази яхта не мога да ви разбера... За да караш яхта изобщо не е нужно да я притежаваш, може да си наемеш за 1-2 седмична ваканция, не само в Канада ами и навсякъде по света... Тука изобщо не става въпрос за кой има и кой няма яхта/къща/нова кола, а затова че тука има средна класа и хората могат да си го позволят, а в БГ-то 90% от народа мизерства, и не само яхта ами и кану никога няма да има, да не говорим за къщи и джакузи...
В България всеки може да си наеме яхта по черноморието също, даже цените са по-добри от тук, но не съм чул някой това да го сочи като предимство на България. Апропо като става дума за имоти аз съм напълно наясно, че шансовете ми да придобия в рамките на моят живот това, което родителите ми са построили и купили в България клонят към нула (въпреки, че към момента имам много висок доход - да кажем, че отдавна съм минал чистият месечен доход, за който пише батето). Но една вила с качествата на това, което имаме в България тук струва минимум 300К, един апартамент на хубаво място в Торонто е 3000 евро на метър кв., къщите са по половин милион и нагоре. Един специалист в банка в България с доход от 2К на месец има същите възможности като мен при цена на имотите от 1000 евро на кв. м. Другият проблем който аз срещам е, че за определен тип сделки никой не се обръща директно към мен - аз съм един незнаен специалист, който извършва работата, а на игрището за голф други хора обират лаврите и вероятно винаги ще бъде така. Онзи ден в офиса дойде маркетинговата директорка на една от новите борси - "Pure" и донесе някакви чантички за лаптопи с логото на борсата, пък и да се запознае с екипа - чантички имаше за шефовете, за Патрик, а не и за моя милост, нищо че аз им написах регрешън-тестинг програмата за да им помогнем да си оправят грешките. Такива ми ти работи, сега отново имаме много добър продукт, дето го написах сам за 7 месеца: тоя път ако не попадна в светлините на прожекторите и аз ще си търся друго местенце...

Драги jovani!
Които може да напише такова нещо, никога няма да почне дърпа конците. И дори да му дадът и той да подърпа Тати, бати и т.н. ще се оплете като пате в кълчища. Ние на това и сме свидетели в БГ- такива като теб дърпат, ли дърпат!

Според мен и тук и там конците ги дърпат едни и същи - просто тук има повече от тия като мен дето вършат работата (и в това е голямата разлика). Навремето ти пусна една тема за разликата м/у България и Канада и сега ще ти дам моят отговор:
По мои наблюдения човешкото поведение се управлява не от мисли и рационални действия, а от съвсем прости инстинкти, между които инстинкта за оцеляване и инстинкта за разможаване (има и още няколко, не толкова важни). Не случайно хората в този форум спорят и може да се каже, че всяка страна изважда подвеждащи доводи като яхти и палатки, опитвайки се да рационализира съвсем не рационалното човешко поведение, ръководено от инстинкти.
Преди време един от моите шефове каза следното: "за да оцелее на човек като минимум му трябват следните две неща: покрив над главата и храна на масата". В този момент на мен ми просветна и ето го ключа от бараката: по време на така оплюваният от всички "социализъм" всяко семейство имаше собствено жилище (в най-лошият случай 2 семейства в 1 жилище) и единственият проблем се явяваше набавянето на храна, а всеки излишък се обръщаше в пиене. Продуктивността спадна, поради липса на стимули и гарантираното оцеляване на индивида и резултатът стана виден в края на 80-те години със сериозният дефицит и опашките (но всеки виждаше само отрицателната страна, а не и своят принос във всеобщото падение - сигурен съм, че ръководени от простите си инстинкти пишещите в този форум са се интересували много повече от това къде може да се намери нещо изгодно без ред, а не как да си вършат по-добре работата). Тук, в Канада проблемът е решен много просто - на практика на всяко семейство му се налага да изплаща жилището си през цялото време, докато е работоспособно - като мнозина никога няма и да го изплатят и винаги ще имат стимул да работят, знаейки че ако не платят няколко вноски и ще трябва да хващат улицата - затова и много не обичате да слушате историите за бедняците, дето ги разправям, защото всеки знае какво го чака, като не си плати вноската... Аз например живея в луксозен апартамент с 2 паркинга за което плащам около 1300 долара наем. Като си сложа застраховките на колите, разходите за телефон, интернет, мобилен тел. и т.н. аз трябва да платя 1700 долара на месец - в това не включвам храна и никакви други лични разходи, нито данъците на тези пари. Демек всеки месец аз жив-умрял трябва да ги дам тези 1700 долара - сега аз изкарвам много повече, ама като знам какво ми виси на главата не мога да си позволя да отида 2 месеца на ваканция, въпреки че имам средства, или да се напия и да не си свърша работата някой ден (айде да кажа някоя седмица

). Сигурен съм, че всички сте повече или по-малко в моето положение и знаете за какво говоря... Ами тези дето са се овъртели в студентски заеми, моргиджи... нема мърдане при тях. Как смеят да кажат нещо лошо - ами ако някой ги чуе?
Та ето за туй производителността в Канада е по-висока от тази в България и като повечето Българи си продадат или загубят жилищата нещата ще станат баш като тук! Причината - инстинктите за самосъхранение и размножаване.
А сега малко за конците: никой на никого не е дал да дърпа конците даром, освен по наследство - който се е докопал, го е направил сам. Та аз в този смисъл имам голямо предимство - държа си парите в чужди банки и винаги съм готов да се върна в България, където имам осигурен стандарт на живот и среда в която знам че винаги ще мога да се вредя. Канада за мен е един венчър - до момента сравнително успешен, но в предвид напредването на годините ми, с не особенно гарантирано бъдеще. Както и преди съм казвал - умея да наблюдвавам хората, присъствал съм на бизнес срещи, правил съм демонстрации, но съм забелязал, че никой не обича да дели с никого и сме продавали само в случаите, когато клиентите ни са били притиснати от конкуренцията или някой им е "бъркал в паничката". Ако това не е било така на никой високопоставен мениджър с 1.5 милиона годишна заплата не би му пукало кое е по-ефективно и по-добро като решение - единственото което го е вълнувало е да прави минимални промени и да пази съществуващото статукво (ако можеха, щяха да ползват не компютри, а машинописки, само че са притиснати от пазарните реалности). Така че аз нямам какво да губя - нямам семейство, моргиджи и т.н. и последното нещо за което ми пука е да пазя "приличен вид" - никой няма да ми даде и пукнат петак за това. Просто сега съм в положение, че не мога да бъда заменен и е нормално да се боря за своят пай - ако не става, по-добре да търся други възможности, а такива винаги изпадат. Историята с чантичките е една от многото, които имам в своят арсенал, но като цяло съм много коректен човек и не бих издал нещо сериозно злепоставящо някого или някаква важна фирмена тайна. Аз мисля, че съм на прав път, а дали е така - бъдещето ще покаже.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...